Kultur

Bogomtale: Den største investeringsmulighed af dem alle

Billede
En let forståelig, underholdende og farverig børnebog om penge og investeringer, som også mange voksne kan have glæde af at læse.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

”Hvis du ikke har tænkt dig at eje en aktie i ti år, kan du lige så godt droppe at eje den i ti minutter.”

Sådan citeres superinvestoren Warren Buffett i bogen PENGE, PENGE, PENGE - en god start, og således er kimen lagt til en bog, der i letforståelige vendinger og med underholdende eksempler og illustrationer gennemgår de vigtigste strukturer og spilleregler på finans-, arbejds- og investeringsmarkederne.

Bogen kommer vidt omkring i de 51 mindre afsnit, den er inddelt i.

Med tre hovedtemaer som rød tråd bliver det gennemgået, hvordan du tjener penge, bruger penge og vigtigst af alt, hvordan du får penge til at vokse. Det er naturligvis de i alt 18 afsnit om at få pengene til at gro, der gør bogen interessant for magasinet

Aktionæren, men også de øvrige afsnit er relevante for et stort barn eller en voksen, der ønsker mere viden om penge, og hvad man kan gøre for at skaffe sig flere af dem.

Forklarer aktiemarkedet

Om end bogen er skrevet i et let sprog og i farverige farver, kan relevansen ikke overdrives, når bogen forklarer fx inflation - fænomenet der gør, at dine penge mister købekraft. Her bliver det understreget, at du ikke kommer udenom at investere, hvis du vil øge købekraften af dine penge.

Efter opvarmning med inflation og opsparing, kommer vi til det lige midt i bogen: Aktiemarkedet! Et marked, som PENGE, PENGE, PENGE - en god start introducerer som lige netop det, det er: Den største investeringsmulighed af dem alle.

Aktiemarkedet bliver forklaret som et sted, hvor folk køber og sælger aktier, og aktier bliver beskrevet som små dele af selskaber. Pædagogisk og let forståelig formidling, som investeringsbranchen selv enten har svært ved, eller som den ikke ønsker. På den måde kommer denne bog investeringsbranchen og de høje lixtal, der er typisk for investerings- og pengebøger, til undsætning.

Med hele 18 afsnit om at få sine penge til at vokse, er der plads til, at bogen kan dreje ned af et par mere detaljerede sideveje.
Her bliver det blandt andet forklaret, hvordan du med aktier kan tjene penge på to måder. Den ene måde er dividende, og her bliver det beskrevet, hvordan selskaberne udbetaler dividenden en eller flere gange om året. Den anden måde det afkast, du kan få, hvis aktiens kurs stiger i værdi.

Veje til rigdom

Desuden eksemplificerer forfatterne med konkrete aktieselskaber. Læseren bliver for eksempel spurgt, hvordan hun ville have klaret det, hvis hun havde investeret i BP, Nokia, Rolls Royce eller Amazon i henholdsvis 2010 eller 2022.
I tilfældet BP kan vi afsløre, at en investering ville have været en sand katastrofe i 2010. Modsat ville kursgrafen have set nydelig ud med en investering i 2022, og således konkretiserer bogens forfattere begrebet risiko og afkast.

Udover introduktionen til aktiemarkedet bliver læseren taget med omkring værdisætning, ’veje til rigdom’, Warren Buffetts metoder og gyldne regler for investering i aktier.

Blandt de gyldne regler nævnes en vigtig klassiker om ikke at lægge alle æg i samme kurv, men i stedet sprede risikoen ved at købe flere aktier. Desuden bliver læseren fortalt, at markederne er kloge, og derfor gør læseren klogt i at indse, at markedet vurderer aktierne korrekt.

Bogomtalen fortsætter under illustrationen.

Billede

Et andet af de gyldne råd er, at det er fornuftigt at købe drypvis op i aktier, fordi det minimerer risikoen for, at du køber for alle dine penge, lige inden et potentielt krak. Alt i alt en række fornuftige grundregler for investering, der gavner i rygsækken, inden bogens målgruppe – de yngre læsere - foretager deres første væsentlige investeringer.

Renset for fremmedord og nøgletal

Bogens hage er, at der tydeligvis er tale om en oversættelse, og den er således ikke skabt i Danmark. Om end der i forbindelse med oversættelsen er indsat konkrete danske eksempler, er der endnu flere amerikanske og engelske. Det er således ikke danske aktier, der bliver nævnt i eksemplerne. Det er logisk nok, for originalbogen, der er engelsk hedder Max Your Money –Earn it, Grow it, Use it og den er skrevet af Larry Hayes og Rachel Provest.

Bogens udenlandske oprindelse er en detalje, der ikke skal holde potentielle læsere væk. Hovedpointerne er så god en introduktion til de overordnede rammer og de væsentligste detaljer, der skal til for at få en forståelse af, hvad det vil sige at investere, at de langt overstiger ulempen ved bogens udenlandske oprindelse.

Bogomtalen fortsætter under illustrationen.

Billede

Ligesom emnerne, der tages op er relevante, er formidlingen det også. Bogen er skrevet i et sprog, som alle bøger om penge og investering bør skrives i: Et sprog, der er til at forstå. Fremmedord og nøgletal er fraværende. Det samme er aktieeksperter, analytikere og økonomer, som man nogle gange kunne mistænke for at ville komplicere i forvejen svært tilgængeligt stof.

Bundlinjen er derfor, at hvis du, eller en du kender, kunne have glæde af en let og grundlæggende introduktion til at få privatøkonomien til at vokse, så er PENGE, PENGE, PENGE - en god start et fremragende køb.

FAKTA:

  • PENGE, PENGE, PENGE - en god start
  • Af Larry Hayes og Rachel Provest
  • Udgivelsesdato: 16. januar 2023
  • Sider: 182
  • Sprog: Dansk
  • Pris: 199,95 kroner

 

MERE KULTUR:
En pædagogisk formidling af pengehistorien

BOGOMTALE: Fremragende introduktion til indeksfonde

DR-profil i Fattigrøvsklubben på Nørrebro Teater

En af de mest udførlige investeringsbøger på dansk