Klumme

Økonom om GN: Konsolidering er mere sandsynlig

Remote video URL
Investeringsøkonom vurderer sandsynlige scenarier og udfald, efter aktionærerne i GN Store Nord vendte tommelfingeren nedad til selskabets egen plan.
Billede

Af
Per Hansen

Investeringsøkonom, Nordnet

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

GN Store Nord meddelte tirsdag, at forslaget om at få bemyndigelse til at udstede for op til 7 milliarder kroner nye aktier ikke har kunne samle det nødvendige flertal på to tredjedele, og er trukket af bordet. Det åbner for konsolidering, og er samtidig et vink med en vognstang fra aktionærerne om en fejlslagen strategi og eksekvering. Investeringsøkonom kigger på sandsynlige scenarier og udfald.

  • GN Store Nord trækker forslaget om at udstede nye aktier
  • De nye aktier på for op til 7 mia. skulle have sikret, at gæld/indtjening blev bragt tilbage til det rigtige niveau. Årsagen er det mistimede køb af Steelseries, lidt skuffende indtjening og den manglende finansiering af købet på det rigtige tidspunkt.
  • Prisen for Steelseries var på papiret nok 8 mia. men reelt var den flere gange større. Det skyldes at den nu et godt stykke tid senere skulle være finansieret per efterkrav ved udstedelse af nye aktier til rundt regnet 1/3 af værdien. Alt andet lige svarer det i værdifastsættelse til at prisen ikke er 8, men for aktionærerne inklusive udvanding snarere er 3x.
  • Aktionærerne har været højrøstede skeptiske, og GN Store Nords ledelse og bestyrelse har desværre ikke haft de rigtige svar på de gode spørgsmål
  • Analytikere har talt om at behovet for ny kapital, med mindre indtjeningssituationen ser værre ud end annonceret, måske snarere var 4-5 mia. end 7 mia.
  • GN Store Nord har selv bidraget til den usikkerhed (eksternt link) ved først at nævne 7 milliarder kroner. Det tal blev senere præciseret til ”op til 7 milliarder kroner”.
  • Uanset ville en kapitaludvidelse have været meget skidt timet og ekstremt udvandende. Det kan undre, at ledelse og især bestyrelsen ikke varetog ”rettidig omhu” med at finansiere opkøbet på tidspunkt for købet med eksempelvis nye aktier til en helt anden og meget højere kurs.
  • Hvad sker nu – scenarier
  • GN Store Nord har sagt, at de på et senere tidspunkt vil vende tilbage med en anden finansieringsmulighed. Uret tikker og ”senere” kan meget vel blive overhalet af virkeligheden.

Bud fra Demant

WDI (majoritetsaktionær i Demant) ejer mere end 10% i GN Store Nord. Formålet har indtil videre formentlig været at kunne blokere for en anden byder, som havde lyst til at lancere et opkøb. Dels i relation til 90 % ejerandel og dels fordi et for lavt bud ville kunne ændre på sektoren.
Demant er den mest naturlige industrielle konsolidator. Demant kunne tænkes at komme med et bud på GN Store Nord, som nu er finansielt sårbar. Demant er formentlig først og fremmest interesseret i høreapparatsdelen. GN Audio og Steelseries er nok mindre interessante. Samtidig har Demant selv haft udfordringer med at få sin egen ”Communications” til at være en profitabel forretning. En løsning kunne være bud på hele GN Store Nord og forsøg på at afsætte det til kapitalfond, som Demant ikke selv finder at være bedste ejer til (Audio, Steelseries, Communications”)

Er private placement på 9,99 procent en mulig ”delfinansering”?

Aktionærerne har sagt nej til stor kapitaludvidelse. Gad vide om det samme gælder, hvis der kunne laves en udstedelse på 9,99 procent nye aktier uden prospektkrav til en eller få købere? Forudsætningen er, at de købere findes; at GN tør binde an med det og at køberne er villige til at byde en ”fornuftig pris” hvad det så end vil sige. Det her alternativ kan ikke udelukkes, men er mindre sandsynligt end Demant bud.

Ingen bud og ingen kapitaludvidelse nu

Den tredje mulighed er at der ikke kommer bud fra Demant og heller ikke fra en anden. At en private placement ikke vurderes som realistisk. I det forhold går tiden og GN Store Nord forsøger at afsøge andre muligheder. Det er den mindst sandsynlige aktuelt.

Kursstigning for GN og måske også i Demant

Flere aktier fra GN Store Nord synes mindre sandsynlig. Dermed stoppes risikoen for yderligere udvanding; formentlig. Slutspillet om GN Store Nord er i gang. Investorerne vil formentlig tænke på den mulige budpris på hele eller dele af GN Store Nord som meget sandsynlig. Af den årsag ville en større kursstigning fra morgenstunden give god mening.

Hvad sker der med Demant. Tjah – det kommer an på om investorerne tror Demant bliver byderen, og hvad de tror buddet kan blive inklusive finansiering. En højere pris skal ”finansieres” med mange synergier. Det er ikke umuligt. En lex Novozymes/Chr. Hansen, hvor Novozymes’ aktionærer er blevet straffet meget hårdt på grund af høj pris med begrænsede og utilstrækkelige synergier, er eksemplet, som ikke skal kopieres. En forventning om et bud på 200+ vil ikke afskrække Demants investorer, fordi GNs aktiekurs ved en lukkepris på 144,5 tirsdag er udbombet.

Se også investeringsøkonom Per Hansen udpege de danske selskaber, der har gjort det bedst under regnskabssæsonen:

Remote video URL

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.