Perspektiv

Når du bytter obligationer ud med guld

Billede
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Hvad sker der mon i porteføljen, hvis du erstatter dine obligationer med guld? Svaret er, at der sker forbavsende lidt. Det viser beregninger lavet af den amerikanske investor Meb Faber, der har taget udgangspunkt i en klassisk portefølje med 60 procent aktier og 40 procent obligationer.

Obligationerne har han erstattet med 40 procent guld. Siden 1928 ville de årlige afkast overraskende nok ikke have gjort den store forskel, viser hans beregninger.

Porteføljen med aktier og obligationer ville fra 1928 til 2024 have givet et gennemsnitligt årligt afkast på 8,35 procent. Porteføljen bestående af aktier og guld ville i samme periode have givet 8,68 procent. En forskel på blot 0,33 procentpoint i ”guld-porteføljens” favør. Det risikojusterede afkast målt ved Sharpe Ratio lagde sig ligeledes side om side i de to porteføljer. I obligationsporteføljen lød det på 0,42 procent, mens tallet i guldporteføljen var 0,41 procent.

Måles der i stedet på de seneste 50 år – fra 1973 til 2024 – lyder afkastet af porteføljen med obligationer på årlige 9,73 procent. Porteføljen med guld gav til sammenligning et gennemsnitligt årligt afkast på 9,93 procent, en forskel på blot 0,2 procentpoint.

LÆS OGSÅ: Chefanalytiker: Overvej råvarer i din portefølje

LÆS OGSÅ: Usikre tider giver øget fokus på ædelmetaller