Analyser

Klassens slemme drenge

Billede
Aktier i brancher som tobak, spiritus, energi, spil og militærudstyr er på mange investorers sorte liste. Men historisk set har netop denne type aktier givet gode afkast, og for flere af dem ser fremtidsudsigterne fornuftige ud. Uanset hvordan etik indgår i dine investerings-
overvejelser, kan du her få et indblik.
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Mange investorer – måske flertallet - ønsker at gøre noget godt med deres investeringer. Og samtidig virker det jo også oplagt at investere i det, vi får brug for i fremtiden. Men så enkelt er det ikke. Blot fordi noget bliver stort i fremtiden, bliver det ikke automatisk en god investering. Hvis den store fremgang allerede er forventet af investorerne, vil den allerede være indregnet i aktiekursen. Derfor bliver en fremtidig succes kun en god investering, hvis udviklingen bliver endnu bedre, end markedet allerede forventer.

Investering er ikke sort eller hvidt
Nogle har også den fejlagtige opfattelse, at man ”støtter” en virksomhed ved at købe deres aktier på børsen. De ser for sig, at ved at investere 100 kroner i Vestas, giver de selskabet 100 kroner, som det kan bruge til at bygge flere vindmøller. Men sådan hænger  det ikke sammen. Når du køber aktier i et selskab, køber du af en anden aktionær (medmindre der er tale om en kapitaludvidelse). Selskabet får hverken flere eller færre penge at arbejde med. På samme måde, når du sælger dine aktier. Det er ikke penge, du får tilbage fra selskabet: Du sælger til en anden aktionær.

Tilsvarende ”straffer” du ikke en virksomhed ved at sælge dens aktier. Hvis mange gerne vil sælge aktier i et olieselskab, og færre vil købe, trykkes prisen ned. Det betyder, at du ved at sælge til en lav pris accepterer et lavere afkast. Køber kan derimod se frem til et relativt højt afkast, fordi han har købt den fremtidige pengestrøm billigere, end det ville have været tilfældet for en anden aktie med samme fremtidige indtjeningsprofil, men i en anden branche.

Salget kan dog på en indirekte måde trække udviklingen i den ønskede retning. En presset aktiekurs kan gøre det mindre attraktivt og mere besværligt at hente ny kapital. Desuden vil de tilbageværende investorer kræve et højere afkast, hvilket også vil gælde selskabets investeringer, for eksempel et olieselskabs investering i nye oliebrønde. Her vil olieselskabet og dets ejere kræve en højere forventet oliepris for at sætte boringen i gang. Og højere oliepriser vil animere forbrugerne til at finde alternativer.

Historisk godt afkast
Trods den hårde modvind har politisk ukorrekte aktier ofte været nogle af de bedste investeringer – netop fordi de kan købes til lave priser, og fordi der ofte ikke opstår nye konkurrenter med lyst til at gå ind i tilbagegang og med et dårligt omdømme.

På de to aktiemarkeder, der har den bedste historik, USA og Storbritannien, har de bedste sektorer set over de sidste 100 år været henholdsvis tobak og spiritus. Den bedste aktie på det amerikanske aktiemarked siden 1925 har været tobaksfirmaet Philip Morris. Fra 1925 og frem til udgangen af 2021 gav aktien et årligt afkast på 16 procent – næsten 6 procent mere end markedet.

Per Juul ejer gennem Juul Value Invest aktier i Kindred Group.

Her får du 9 minianalyser af aktier, som ikke alle vil lege med:

  1. Glencore
  2. British American Tobacco
  3. Smith & Wesson
  4. Lockheed Martin
  5. Kindred Group
  6. Petrobras
  7. TC Energy
  8. Palantir
  9. STG

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.