Analyser

Palantir: Spionen

Billede
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Palantir er måske ikke den typiske ”slemme” aktie. Selskabet er et rigtigt AI-selskab (AI = kunstig intelligens, red.) og har som sådan mærket den massive rygvind til den type aktier. Kursen er steget 185 procent år til dato! Alligevel er kursen halveret siden børsnoteringen i starten af 2021.

Selskabet hjælper med at analysere store datamængder ved hjælp af AI for at finde mønstre og sammenhænge, som ikke umiddelbart er synlige. Selskabet har sit udspring i den amerikanske militære efterretningstjeneste – og det er her det ”slemme” kommer ind. Ud over efterretningstjenester har selskabet også et voksende antal kunder blandt civile selskaber, der ligeledes arbejder med at strukturere og udnytte store datamængder. Her skader det jo ikke at være blåstemplet af efterretningsverdenen.

Palantir har de sidste fem år mere end tredoblet omsætningen, men samtidig haft massive underskud. For at finansiere underskuddene (og betale de dyre specialister, som man har tildelt aktieoptioner) har man udstedt så mange nye aktier, at væksten i antallet af aktier har været næsten på linje med omsætningsvæksten: 24 procent om året de sidste fem år.

Derfor har omsætningsvæksten per aktie været blot sølle 2 procent om året. Så Palantirs kraftige vækst har været meget dyr at skabe. Væksten forventes dog at fortsætte i de nærmeste år, omend lidt under 20 procent årligt.

Samtidig er selskabet blevet rentabelt, og med skaleringen er der udsigt til, at lønsomheden fortsat kan forbedres, ligesom aktieudstedelserne formentlig vil være mere moderate. Det er imidlertid umuligt for mig at tro på de antagelser, der skal til, for at gøre den nuværende kurs til et godt køb: Væksten på 20 procent om året skal fortsætte i mere end ti år, samtidig med at indtjeningsmarginen skal stige, for at den nuværende kurs ser attraktiv ud. Det kan ske, men meget, der vil bremse den udvikling, kan også ske. Ikke mindst at der opstår nye konkurrenter.

Denne type aktier handler imidlertid ikke på fundamentale estimater. En sådan aktie ejes af investorer, der har fokus på den eksplosive udvikling, og hvad selskabet måske kan blive til en dag. Og så længe der er stor vækst, vil aktiekursen ofte følge væksten.
 

Børskode
NYSE: PLTR

ISIN
US69608A1088

www.
palantir.com

Anbefaling
PAS PÅ


Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren, nyhedsbreve og/eller shareholders.dk.