Kultur

Tænk grønt – også når du investerer

Billede
Klima og bæredygtighed er i fokus – også i investeringsverdenen. Bogen ”Investér bæredygtigt – og bliv fremtidens vinder på aktiemarkedet” forsøger at give en række gode råd til at udvælge bæredygtige selskaber til din egen aktieportefølje, men når ikke helt i mål.
Billede

Af
René Jørgensen

analytiker

Forfatterne til bogen, Pernille Wahlgren og Eva Grønbjerg, har en lidt alternativ baggrund, når det gælder aktieinvestering. Pernille Wahlgren er uddannet cand. mag i europæisk etnologi, byplanlægning og kunsthistorie. Hun arbejder til dagligt som investor og er i øvrigt også forfatter til bogen ”Investér i Livet – køb aktier og bliv fri” fra 2020. Eva Grønbjerg arbejder med CSR og bæredygtighed og er derudover stifter af virksomheden Sustainify. I bogen forsøger de to forfattere at koble bæredygtighedstrenden sammen med aktieinvestering.

Bogen er inddelt i tre hoveddele.  I den første del rådgiver forfatterne om privatøkonomiske forhold, og om hvordan du kan sammensætte et arbejdsliv, som passer bedre til din tilværelse. Denne del berører i virkeligheden mere livsstil end investering.

Bogens anden del går i dybden med, hvad bæredygtige investeringer dækker over. I denne del berører forfatterne også forskellige måleparametre inden for bæredygtighed og vurderer troværdigheden og gennemsigtigheden af data inden for dette felt. Det er ifølge forfatterne vigtigt at være kritisk over for green-
washing, det vil sige når en virksomhed forsøger at fremstå mere grøn eller bæredygtig, end den i virkeligheden er.

I den tredje del giver forfatterne dig værktøjer til udvælgelsesprocessen af bæredygtige aktier til porteføljen.

Ydermere gives redskaber til udarbejdelse af strategien, herunder bestemmelse af risikoprofilen og tidshorisonten. Forfatterne lægger vægt på, at man skal sprede sine investeringer med henblik på at minimere risikoen. Der gives dog ikke specifikke anbefalinger til hvilke selskaber, du skal investere i. 

Mere holdning end substans
Bogen beskæftiger sig med en aktuel  og langsigtet samfundstrend. Den indeholder en række gode beskrivelser af de nye begreber inden for bæredygtighed. Desværre når bogens faglige indhold hvad angår aktieinvestering ikke helt op på niveau med dette, og bogen mangler generelt data, som kan underbygge forfatternes holdninger.

Som investor skal man ikke være blind overfor, at der er en lang række andre faktorer – ud over bæredygtighed – som er bestemmende for den fremtidige udvikling i et selskabs aktiekurs, og som dermed bør indgå i overvejelserne ved opbygning af en aktieportefølje.

Omvendt vil der i de kommende år formentlig være en tendens til, at større investeringsbanker vil supplere deres nuværende aktieanalyser med en række centrale bæredygtighedsmål.

”Investér Bæredygtigt – og bliv fremtidens vinder på aktiemarkedet” er skrevet i et let læseligt sprog og henvender sig primært til nybegynderen på aktiemarkedet eller personer, der ønsker en større viden omkring bæredygtighed.

Pernille Wahlgren og Eva Grønbjerg: Investér bæredygtigt – og bliv fremtidens vinder på aktiemarkedet
Udgivelsesdato: 10. september 2021
Sider: 192
Sprog: Dansk
Pris: 249,95 kr. på saxo.com