Interview

Ny investor: Jeg får et sug i maven, når jeg tænker på, jeg har aktier i Carlsberg

Billede
Han kommer på værtshuse og går til koncerter og køber aktier i ”den slags ting”. Både Carlsberg og Scandinavian Tobacco Group har fundet vej til porteføljen, og i øjeblikket leder han efter grønne selskaber, fordi også den grønne dagsorden er vigtig for ham. Mød den nye investor Anders Højberg Kamp, der sætter sine penge i selskaber, han kan identificere sig med.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Hvorfor er du begyndt at investere?
”Jeg ved virkelig ikke, om jeg bare rider med på en bølge. Jeg er en del af prekariatet af løstansatte, der får job her og der til alt for dårlig timeløn. Man ser sine venner få faste job, og de flytter sig markant økonomisk foran en selv – og det gør ikke noget. Når jeg er begyndt at investere, er det dog også et ønske om at få lidt mere på kistebunden. Jeg har investeret 19.500 kroner i efteråret 2020, som nu er blevet til 24.000 kroner. Det er ikke meget, men det er fedt at se, at selv en lille formue kan vokse.”

Hvad er din investeringsstrategi?
”Jeg går meget i byen, til koncerter, på værtshuse og i biografen, og jeg vil gerne have aktier i den slags ting. Det er fedt at have aktier i noget kulturelt og levemandsagtigt. Jeg vil ikke kalde det idealistisk drevet, men det er lidt derhen af. Selvfølgelig har jeg et håb om at tjene penge på det både nu og i længden, men der er også en identitetsmarkør i mine investeringer. Jeg har ikke nogen kulturel interesse i nysmarte teknologiaktier, selvom jeg ved, de rykker meget. Det er bare ikke rigtig noget, jeg kan spejle mig i. Ligesom man kan eje en gammel PH-lampe, en fed grammofonplade eller et flot møbel, vil jeg gerne eje aktier, der står for noget, jeg kan identificere mig med. Jeg investerer i traditionelle, hæderkronede virksomheder, og jeg vil gerne tjene gode penge på det.”

Hvilken aktie købte du først?
”Carlsberg var en af de første aktier, jeg købte. Min mormor var medarbejder på Carlsberg, og jeg er vokset op i en rød københavnerkarré og er kommet på værtshuse, siden jeg var 16 år. Jeg har altid været interesseret i den københavnske tradition, kulturen og gadelivet. Jeg føler, virksomheden er en del af min opvækst, og når jeg har aktier i Carlsberg, har jeg aktier i en stor københavnsk institution. Jeg har overvejet, om det også kunne betale sig at investere i Royal Unibrew. Men selvom Royal Unibrew er steget mere end Carlsberg, er jeg stadig gladere for mine Carlsberg-aktier. Det er et æstetisk spørgsmål. Jeg får et sug i maven, når jeg tænker på, jeg har aktier i Carlsberg. Det ville jeg ikke få med Royal Unibrew.”

Ny privatinvestor: Pludselig fandt jeg ud af, at jeg havde jeg Bitcoins

Hvilke aktier har du ellers købt?
“Scandinavian Tobacco Group. Jeg ryger mere i weekenden end til daglig, men investeringen kommer også af, at jeg synes, det hele er blevet lidt for bornert. Samfundet er blevet for pænt. Vi skal huske, at der også skal være plads til rygerne, og tobakken er en gammel københavnsk tradition, jeg kan identificere mig med, og som jeg kender. Jeg er glad for, at flertallet ikke er storrygere mere, men der skal også være plads til at ryge en cigar. Det skal være sjovt at investere, og jeg synes, det er sjovt at have tobaksaktier. Desuden er der det mere spekulative. Der er mange, der holder sig fra at investere i tobak af etiske årsager, og derfor tror jeg, de aktier er undervurderede. Jeg fik aktien til kurs 95, men både dagen før og dagen efter var den nede i 90. Når jeg har besluttet, at jeg vil have en aktie, kan jeg godt mærke, at jeg bliver lidt desperat, ligesom hvis man skal købe et stykke tøj eller et nyt møbel, og man bare vil have det nu.”

Har du nogle aktier, du overvejer at sælge?
"Jeg har købt aktier i Novo Nordisk, og dem er jeg lidt ked af at eje. Udover at de ikke er steget, kan jeg ikke identificere mig med virksomheden. Da jeg købte, tænkte jeg bare, at de ville stige på lang sigt, men det er ikke en aktie, jeg har nydt at sige, jeg har. Jeg har en fornemmelse af, at den vil stige lige så meget som mine andre aktier på 10 års sigt. Alligevel har jeg lyst til at sælge, fordi jeg ikke bliver specielt opmuntret, når jeg tænker på, jeg har aktier i Novo. Jeg synes ikke, den er sjov eller fed. Det er et vigtigt firma, der laver vigtig medicin, men aktien hænger ikke sammen med mit narrativ."

Hvordan søger du viden om investeringer?
”Engang i mellem mødes jeg med en kammerat, der har investeret i de sidste 15 år. Lige nu taler vi om, hvorvidt vi sammen kan finde de firmaer, der er med til at drive den kollektive trafik. Jeg er kollektivt anlagt og vil gerne investere i selskaber omkring DSB, sporvogne og letbaner. Jeg ved godt, det er statsejet, men så kan jeg måske investere i dem, der laver skinnerne eller i nogen, som laver designs til stationerne. På den måde ville investeringen også være omkring Københavns kultur og historiske identitet."

19-årig: Warren Buffett ville nok ikke kalde mig langsigtet

Hvilke af dine investeringer har klaret sig bedst?
”Det er tobaksaktierne, men bajerne klarer sig også godt. Jeg fik engang et råd om at investere i bajere, sex og nydelse. Det har været en del af menneskets historie siden dag et, og det fortsætter det jo nok med at være, haha. Jeg er kommet ind i aktiemarkedet på et godt tidspunkt, og jeg står nu til at skulle lave flere investeringer. Nu, hvor samfundet er åbnet op, kommer der forhåbentlig også flere opgaver til en københavnerjournalist som mig, og så kan jeg investere lidt mere. I dag har jeg fire aktier, og jeg vil gerne op på otte, men jeg ville nu også gerne have mere i tobak.”

Hvordan følger du dine aktier?
”Jeg er ikke stornørd eller aktieekspert, og har heller ikke tænkt mig at blive det. Jeg er kulturjournalist og går op i Københavns historie og byliv, så det er mere det, man skal spørge mig om, og ikke hvordan aktiekurserne ser ud næste år. Jeg kigger på mine aktier en gang om ugen, men jeg skælver ikke ved tanken om, at de falder, for jeg har tænkt mig at investere i lang tid.”

Er du blevet overrasket over noget, siden du begav dig ud i aktiemarkedet?
”Min fjerde aktie er Vestas, for den grønne omstilling er ekstremt vigtig. En dag, da jeg loggede ind i min netbank stod der, at mine aktier i Vestas var faldet helt vildt. Jeg kunne bare ikke forstå, hvad der skete. Jeg ringede derfor til en ven og spurgte, ’hvad foregår der?’. Det viste sig, at de havde splittet aktien i fem, men min bank havde ikke opdateret andet end kursen, så jeg havde ikke fået flere aktier i depotet af den grund. Jeg følger jo ikke tæt med på daglig basis, så jeg blev overrasket, da kursen var en helt anden, end da jeg tjekkede sidst.”

Hvordan har det påvirket dit liv, at du er begyndt at investere?
”Jeg er begyndt at tænke på min økonomi som et langsigtet projekt, og ikke bare på, at jeg skal have råd til næste uges koncert, biograftur og den ugentlige bajer på den lokale beverding. Jeg har hverken hus eller andre materielle goder i tankerne, det er oplevelserne og livet, jeg sparer op til. Men nu er jeg begyndt at tage en sjat penge hver måned, som skal bruges på lang sigt, og ikke bare på museumsindgangen eller pølsevognen.”

Har du opdaget andre fordele ved at investere?
”Det er fedt at se noget vokse, ligesom når man bygger mere og mere på sit cv. Dem, der investerer i aktier, kan se deres rige vokse, det synes jeg er fedt. Det er en udvikling, man kan følge.”

Hvad er dit råd til andre, der gerne vil i gang med at investere?
”Sørg lige for at få nogle gode og basale råd om at investere i forskellige brancher og i otte til ni forskellige aktier. Men hvis du vil investere på lang sigt, så bare slap af omkring dine investeringer. Jeg købte Carlsberg til kurs 895 kroner, men jeg kunne nok have fået den for omkring 800 kroner. Det var jeg lidt irriteret over bagefter. Jeg var dog ikke nervøs, for jeg planlægger at have den til 2030, og jeg tænkte, at i længden skal den nok gå op, og nu ligger den allerede meget højere.”