Interview

19-årig: Warren Buffett ville nok ikke kalde mig langsigtet

Billede
Tusindvis af nye private investorer er strømmet ind på aktiemarkedet. Nu spørger vi en række af dem, hvorfor de har valgt at investere, og hvilke aktier, de sætter deres penge i. Her kan du møde 19-årige Erik Anderson, der i øjeblikket ligger tungt i grønne aktier.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Hvorfor begyndte du at investere?
”Jeg kom ind i en klasse på handelsgymnasiet, hvor der var nogen, der investerede i aktier. De viste mig den verden, og jeg vidste også godt lidt om investering i forvejen. Jeg vidste for eksempel, at hvis jeg bare lægger 1000 kroner til side hver måned og investerer dem, vil jeg have en pæn sum, når jeg bliver 60 år. Jeg tænkte derfor, at det kunne være en god måde at få en ekstra sum penge på lang sigt. Jeg kunne dog godt have læst mere om aktiemarkedet, inden jeg gik i gang, men det virkede lidt for uinteressant bare at følge aktiemarkedet uden at have penge investeret.”

Hvilke aktier startede du med at købe?
”Jeg investerede 16.000 kroner i Google i 2018. Den steg 35 procent på et halvt år, og det var jeg helt på månen over. Derefter læste jeg en artikel med Karsten Ree og en række andre store investorer, der investerede i medicinalfirmaet Enochian Biosciences, der lovede guld og grønne skove. Nu havde jeg været i Google, som var et mere sikkert selskab, og derefter var jeg klar til at tage større risiko. Jeg solgte Google og investerede alle pengene i Enochian Biosciences. Det viste sig at være en klassemanøvre. Efter at have haft dem i et halvt år, hvor de bare gik op og ned, kom der en nyhed om, at de havde haft et møde med de amerikanske medicinalmyndigheder om et af deres produkter. Det fik aktien til at stige flere hundrede procent, da markedet åbnede. Jeg opdagede det dog først efter en halv time, hvor aktierne var faldet lidt tilbage igen, men jeg fik solgt halvdelen af mine aktier med en gevinst på 120 procent.”

Hvilke aktier har du i dag?
”Med hjælp fra aktionærforeningens blad har jeg kigget meget på grønne aktier og er nu gået mere grønt. Jeg har de klassiske Vestas og Ørsted. Og den svenske Eolus Wind. Jeg har også Quantafuel, Equinor, Hexagon Composites og Solar B, der laver solpaneler. I en artikel om elbiler læste jeg også om det tyske selskab Infinion Technologies, der laver sensorer til elbiler. Men det var et uheldigt tidspunkt, jeg gik ind i de grønne aktier, så min portefølje er gået lidt ned.”

Læs også: Tobak-aktierne har været bedst, men bajerne klarer sig også meget godt

Hvordan beslutter du, hvilke aktier du investerer i?
”Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg laver et analytisk og gennemgående forarbejde, når jeg vælger en aktie. Jeg kigger på grafen, på historikken og på hvad virksomheden laver. Men jeg har ikke lavet analyser, hvor jeg kigger på P/E (Price/earning, red.). Jeg har nogle gange læst andres analyser, men jeg har ikke tjekket op på, om deres analyser er gode. Jeg vil ikke sige, at min metode er ’på gefühl’, men det betyder noget, hvad jeg føler omkring virksomhedens produkter. Jeg laver ikke aktieanalyser som sådan.”

Hvor ofte kigger du på udviklingen i dine aktier?
”Inden jeg købte de grønne aktier, kiggede jeg dagligt. Men så begyndte der at være røde tal hver dag, og det var lidt nederen at kigge på, så nu kigger jeg cirka tre gange om ugen for at se, hvordan de klarer det.”

Hvad er din strategi?
”Jeg har ikke tænkt mig at sælge mine grønne aktier lige nu, jeg er mere langsigtet. Men nu er jeg 19 år, så jeg investerer nok ikke på en måde, som Warren Buffett ville kalde langsigtet. Jeg er stadig i det for at lære. Jeg er med på, at det også er for at tjene penge, men det er ikke min pension, jeg har startet. Hvis mine nuværende aktier kommer op, hvor jeg har tjent 20 procent, kunne jeg godt finde på at tage dem ud og sætte dem i noget nyt. Så har jeg penge at gøre godt med, og det er sjovere at researche på nye investeringer, når jeg har penge.”

Ny investor: Pludselig fandt jeg ud af, jeg havde Bitcoins

Hvad er dit råd til andre, der gerne vil i gang med at investere?
”Når man starter, tænker man bare, at man skal finde den næste Amazon. Men jeg tror, det er komplet umuligt at finde det næste stjerneskud. Tag det hellere roligt og invester i aktier fra det danske C25-indeks eller det amerikanske S&P 500-indeks. De aktier har vækstet rigeligt gennem årene, og jeg ville bare holde mig til dem.”

Har du prøvet at komme galt afsted i din tid på aktiemarkedet?
”Det er godt at være med i grupper på Facebook, hvor folk taler om investeringer. Man skal dog lige være opmærksom på, at alle kan gå derind og skrive om det, de selv mener er en god analyse. Der er jeg faldet i med aktien i Kongsberg Automotive. Der var nogen, der skrev, at inden året er omme, vil den bare stige til vejrs. Jeg ville gerne have lidt af kagen, men indtil videre er profetien ikke gået i opfyldelse. Man skal selv huske at vurdere, om virksomhederne er i en position, hvor de kan opfylde det, de siger.”