Interview

Ny privatinvestor: Pludselig fandt jeg ud af at jeg havde Bitcoins

Billede
Tusindvis af nye investorer er strømmet ind på aktiemarkedet. I denne interviewserie spørger vi en række af dem, hvorfor de har valgt at investere, og hvilke aktier, de sætter deres penge i. Her kan du møde 50-årige Claus Grambo, der til dagligt er pædagogisk leder i Aarhus Kommune.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Hvorfor begyndte du at investere?
"Jeg har tidligere tænkt, om det var noget for mig at investere, men jeg havde aldrig rigtig fået noget gjort ved det, udover det jeg har investeret gennem pensionen. I efteråret 2020 blev jeg nysgerrig på, om jeg kunne spare det fordyrende led det er, når banken investerer pensionen for mig. Det vækkede min interesse, men det startede også med, at der har været et helt år, hvor jeg ikke har kunnet bruge penge på grund af corona. Derfor havde der oparbejdet sig penge og feriepenge, og de penge var jo lidt ’gratis’. De røg derfor i aktiemarkedet, og så toppede jeg op med lidt ekstra."

Hvad er din bedste investering?
"Det er jo først nu, jeg rigtigt er kommet i gang, men jeg har faktisk haft aktier, siden AGF lavede en emission for fem år siden. Det var mest for sjov, og jeg investerede 1.000 kroner i AGF-aktier. De er 2.500 kroner værd nu. Procentuelt har det klart været min bedste investering, og jeg kan kun være bitter over, at jeg ikke investerede 100.000 kroner. Det ville jeg dog nok aldrig gøre i den branche, for man siger jo, at sportsaktier ikke er noget, man skal investere i."

Hvilke aktier har du købt siden efteråret?
"Den første aktie, jeg købte, var Danske Bank, fordi jeg tænkte, den lå meget lavt. Den havde så meget skidt med sig, at det næsten kun kunne begynde at gå den anden vej. Det har også vist sig at være en udmærket investering, og jeg har lavet 20 procent på den. Jeg har også flere andre aktier fra C25-indekset, blandt andet Novo Nordisk, ISS og FLS. Og Sydbank, som dog vist ikke en C25-aktie, men den er steget 30 procent på bare et halvt år."

19-årig: Warren Buffett ville nok ikke kalde mig langsigtet

Har du udelukkende købt danske aktier?
"Jeg har også købt aktier i Kahoot og Hexagon i brintbranchen. Der er dog ikke nogen af de aktier, der overhovedet har betalt gildet endnu, så dem skulle jeg nok have holdt fingrene fra. Kahoot købte jeg i kurs 115, og der ligger den bestemt ikke nu. Hexagon har jeg tabt mellem 20 og 25 procent på. Jeg læste nogle artikler, hvor eksperter sagde, at de aktier var gode, men jeg har ikke selv været grundig i min analyse. Det får mig til at tænke, at det måske ikke er så tosset at betale omkostninger til en investeringsforening, der har fingeren mere på pulsen, og som lever af at investere hver dag. Det hælder jeg til nu, og det må jeg så betale noget for."

Hvordan beslutter du, hvilke investeringer du laver?
”Jeg forsøger at læse nyhedsbreve og følge med på den måde. På det trekvarte år, der er gået, siden jeg startede med at investere, kan jeg godt se, det kræver noget viden. Jeg ville også have grøn energi og købte Vestas og Ørsted. De investeringer startede rigtig godt, men det er det så ikke mere. Nu har jeg faktisk sat penge til på Vestas og Ørsted alt i alt. De steder, jeg læser om aktier, kan jeg høre, at nogen siger, de grønne aktier har været kunstigt højt oppe i kurs. Den del ved jeg ikke nok om, men jeg tænker, jeg beholder dem, fordi jeg tror på branchen og på vedvarende energi.”

Hvordan bliver du påvirket af udsvingene i dine aktier?
”Jeg følger nok for meget med. Jeg kigger på det hver dag. Jeg er ikke helt så påvirket af det, som jeg var, da jeg startede i efteråret. Da kunne jeg godt glæde mig meget over det, når det gik op, og så var jeg meget træt af det, når det gik den anden vej. Nu tænker jeg mere, at det er sådan, det er, og i næste uge kan det se anderledes ud.”

Ny investor: Jeg får et sug i maven, når jeg tænker på, jeg har aktier i Carlsberg

Hvad er dit råd til andre, der gerne vil i gang med at investere?
"Det er at investere for små beløb i begyndelsen, og så følge med i, hvad det gør ved dig, når du taber penge. Det skal du nemlig kunne holde til."

Hvem har du lænet dig op ad i begyndelsen?
"Jeg havde nogle mere risikovillige penge, som jeg satte ind på e-toro. Her kopierer jeg en af deres professionelle investorer, Jeppe Kirk Bonde. Så bilder jeg mig ind, at jeg kan lære, hvad det er, han gør. Jeg fandt så pludselig ud af, at jeg havde lidt bitcoin og anden kryptovaluta. Det var sjovt, for det går jo også meget op og ned med krypto."

Hvad har det betydet, at du har meldt dig ind i Dansk Aktionærforening?
"Webinarerne har været gode, for der får jeg mere viden og kan stille både gode og dumme spørgsmål. Konceptet med webinarer er godt, for så behøver jeg ikke ligge og køre land og rige rundt for at deltage. Jeg har ikke behov for nye venner og bekendte, men jeg vil gerne blive klogere på, hvordan man gør."

Hvad er din næste investering?
"Jeg leder efter nogle fonde, hvor jeg kan gennemskue, hvad omkostningsniveauet er. Det kunne være fonde, der er investeret i cybersecurity. Det er en branche, der er fremtid i og som ikke er ved at uddø."