Perspektiv

Oliestrateg: Russisk naturgas til Europa ebber ud

Billede
Indicierne tager til for et russisk stop for naturgaseksport til Europa, vurderer oliestrateg i ny analyse. Lukker den russiske præsident Putin for gassen, skal vi alle være forberedte på gasrationering og meget høje energipriser.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Rusland har bekendt kulør, og Europa er på vej væk fra russisk kul, olie og gas.

EU’s olieembargo var et aggressivt træk, mener oliestrateg. Et vitalt spørgsmål er nu, om Putin leverer et modsvar. Indicierne peger desværre i retningen ad, at Putin er begyndt at lukke ned for naturgassen.

Det vurderer oliestrateg i Jyske Bank Jan Bylov i en ny analyse.

”Europa har med olieembargoet truffet et aggressivt træk over for Rusland, og et essentielt spørgsmål for energisystemet og Europas økonomiske aktivitet er nu, om Rusland trækker sit es og laver et fuldt stop for naturgassen til Europa,” siger han og leverer selv et bud på spørgsmålet:

”Indicierne tager til for et russisk stop for naturgaseksport til Europa.”

Russisk gasstop vil ramme hårdt

Europa har siden maj 2022 allerede modtaget mindre naturgas fra Rusland.

”EU’s olieembargo vil berøve Rusland for enorme eksportindtægter, mens konsekvensen for den europæiske økonomi er af mindre omfang. Derimod vil et russisk gasstop til EU ramme vores økonomier meget hårdt, mens det russiske tab af eksportindtægter er langt mindre end olietabet,” skriver Jan Bylov blandt andet i analysen.

Læs også: Sælger dansk aktie efter 15 års ejerskab - og køber en ny

Han skriver desuden: ”i en spilteoretisk beslutningsmatrice betyder EU’s olieembargo, at der nu kun eksisterer et ’rationelt’ modtræk for Rusland.”

”Og det er et stop for naturgassen til Europa for blot at opnå ”uafgjort” i konfrontationen omkring Europas energiafhængighed af Rusland,” fortsætter oliestrategen.

Risiko for meget høje energipriser

Han peger på, at politikere, myndigheder og virksomheder i Europa er i gang med at forberede sig på gasmangel på grund af et potentielt fuldt stop for russisk naturgas.

”Er alle vores forberedelser ikke tilstrækkelige, så forsvinder markedsbalancen og giver gasunderskud, hvorved enten prisen alene eller myndighedsgodkendt gasrationering skal fjerne en tilstrækkelig mængde efterspørgsel, for at genskabe balancen mellem tilgængelig gasmængde og efterspørgsel,” skriver han.

Chefstrateg: Her er aktiemarkedets bund

Trods mange initiativer og ofre over sommeren, vurderer han ikke, det er sikkert, at Europa kan nå at opbygge tilstrækkelige gaslagre for at tilfredsstille en normal europæisk vinter.

Konsekvensen af det vil ifølge oliestrategen blive, at et tab af efterspørgsel er nødvendigt, før der igen er balance mellem udbud og efterspørgsel.

I det lys er det ikke overraskende, at Europas myndigheder er i gang med at udrulle nødplaner for den kommende vinter, siger han og konkluderer:

”Stopper Putin gassen til Europa, skal vi alle være forberedte på gasrationering, meget høje energipriser og efterspørgselstab.”

Læs også:

Scor skattefri gevinst på 37.300 kroner til dit barn eller barnebarn - hvert år

Skattefrie afkast til børn: Disse fonde kan du bruge

Aktier med størst potentiale - se video herunder
Fik du ikke set tv-indslaget, hvor investeringsøkonom Per Hansen fortæller, hvorfor han mener, Jyske Bank har svigtet investorerne, og hvorfor aktien nu alligevel står med gode muligheder for kursstigninger? Så har du muligheden her. Desuden udpeger han de aktier, han vurderer, har det største kurspotentiale hen over sommeren og i efteråret. Se indslaget herunder.