Perspektiv

Kennedy som præsident?

Billede
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

I den seneste udgave af magasinet Aktionæren skrev vi om ti aktier, der kan vinde på den næste amerikanske præsident. Den store analyse var flankeret af fotos med Trump og Biden, men hvem ved, om det overhovedet bliver en af dem?

Senator Joe Manchin er nemlig skiftet fra demokraterne til at være uafhængig. Politiske iagttagere, herunder den geopolitiske ekspert Pippa Malmgren, mener, at han gør klar til at melde sig ind i valgkampen. I så fald bliver der to uafhængige kandidater, Robert Kennedy og Joe Manchin, og to partikandidater, Trump og Biden.

Med to uafhængige stiger sandsynligheden for, at ingen kandidater får et flertal på 270 valgmandsstemmer, mener Malmgren – og så udløses reglerne om ”Contingent Election”, der kun har været i brug i 1825 og 1837, og hvor præsidenten vælges af det nyvalgte Repræsentanternes Hus og vicepræsidenten af det nyvalgte Senat.

”Contingent Election” kan gøre et allerede kaotisk valg endnu mere forplumret, blandt andet fordi hver stat kun får én stemme til hver afstemning og derfor skal blive enige om, hvem stemmen skal gå til. Noget, der langt fra bliver let, når hver stat får både demokrater og republikanere valgt ind. Det kan bringe Kennedy – eller Manchin – i spil, mener Pippa Malmgren.

Kilder: Congressional Research Service, Dr. Pippa's Pen & Podcast og Earlybird Research