Markedskommentar

Chefstrateg: Her er aktiemarkedets bund

Billede
Vi har næppe set bunden i aktiemarkedet endnu, vurderer chefstrateg, der også har et bud på, hvor bunden er.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Mens aktierne bølger op og ned - mest ned – raser en debat om, hvor bunden er for aktierne i denne cyklus.

Også chefstrateg hos BankInvest Jakob Vejlø tager del i debatten. Han mener, at der er gået inflation i de dystre prognoser og konstaterer, at strateger fra store amerikanske banker som Morgan Stanley, Goldman Sachs og en del flere er enige i, at det amerikanske aktiemarked ikke priser en fuld recession ind i aktiemarkedet.

S&P i indeks 3000 synes således at være niveauet, flere mener korresponderer bedre med en recession, noterer han, mens andre analytikere vurderer, at vi skal tilbage til bunden for marts 2020, hvor det store amerikanske S&P 500-indeks ramte 2.192.

Læs også: Scor skattefri gevinst på 37.300 kroner til dit barn - hvert år

I så fald vil det indebære et samlet fald fra toppen på 55 procent. Til sammenligning faldt S&P 500 58 procent fra oktober 2007 til marts 2009. Det krævede som bekendt en dyb finanskrise at sende markedet så voldsomt ned.

Strateg: Vi har næppe set bunden
Vi er langt fra at forudsige sådanne dybe hug til markedet. Men vi anerkender, at vi næppe har set bunden i markedet endnu,” siger chefstrateg i BankInvest Jakob Vejlø og peger på, hvor han vurderer, bunden er for S&P 500-indekset:

”Vi opererer med cirka 3.500 som bunden i dette ’bear marked’, cirka 15 procent lavere end det aktuelle markedsniveau. Efterfulgt af en klar opgang på 12 måneders sigt.”

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Billede

Han peger desuden på, at der er ’sårbare søjler’ i aktiemarkedet.

”Én af de sårbare søjler i aktiemarkedet er indtjeningsforventningerne, der ikke har givet sig nedad overhovedet. S&P500 12 måneders forward EPS (earnings per share/indtjening per aktie, red.) ligger på 228 amerikanske dollars, - det samme som for to måneder siden. I denne periode har den økonomiske vækst udvist stigende svaghedstegn, inflationen har overrasket på den høje side, og renterne er steget,” siger han og uddyber:

”Det er dermed svært at se, at virksomhederne kan fastholde den indtjening, der var forventet for to til tre måneder siden, og som fortsat ligger i konsensus,” siger han, der mener, at det er oplagt, at markedet allerede har  inddiskonteret en svækkelse af indtjeningsperspektiverne, selvom han endnu ikke har set, at en sådan svækkelse har materialiseret sig i analytikernes prognoser.

Læs også: Sælger dansk aktie efter 15 års uafbrudt ejerskab - og køber en ny

Investeringsbank: S&P 500 ender året langt højere
Der er til gengæld stor spredning blandt analytikerne, når det kommer til at spå om S&P 500-indekset. Konsensus blandt analytikerne peger ifølge Jakob Vejlø på, at S&P 500-indekset ender året i 4.617. Men spredningen er stor, og der er en klart faldende tendens, noterer han.

En enkelt aktør, nemlig chefstrateg hos investeringsbanken Oppenheimer John Stoltzfus, fastholder ifølge Bloomberg, at S&P 500 ender året i 5.330. En stigning på mere end 40 procent sammenlignet med indeksniveauet onsdag.

Bliv medlem og få magasinet Aktionæren 9 gange årligt