Perspektiv

Kæmpe formuekløft: "Flere kvinder bør købe aktier"

Billede
Aktier kan være med til at mindske hullet mellem kvinders og mænds formuer. Køb flere aktier, lyder rådet fra privatøkonom til kvinder.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Invester dine penge i aktier. Sådan lyder et af rådene fra privatøkonom til danske kvinder i forlængelse af formueopgørelse.

Opgørelsen viser, at kvinder har en formue, der gennemsnitligt er langt mindre end mænds.

Kvinder i Danmark havde en gennemsnitlig formue på 1.817.940 kroner i 2021. Mænds formue lød derimod på 2.536.793 i gennemsnit. En forskel på 718.853 kroner, viser opgørelsen, der bygger på de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Og det er der mange årsager til, vurderer privatøkonom.

"Flere kvinder bør købe aktier

For at komme uligheden til livs, skal kvinders løn løfte sig, påpeger hun, men der er flere veje at gå, påpeger hun.

"Flere kvinder bør købe aktier, da mange i dag enten ikke har aktier eller sagtens kan klare flere i deres portefølje. Mange investerer alligevel med en lang tidshorisont," siger Jeanette Kølbek til Dansk Aktionærforenings Nyhedsbrev.

Hun uddyber:

”Opsparing på en kontant konto er sjældent en god investering, da renten ofte ikke står mål med inflationen.

Pengene bliver mindre værd på en konto

Opsparingen står bare og bliver mindre værd. Derfor er det en god ide at investere din opsparing i aktiver som fx aktier, obligationer, ejendom eller andre alternativer,” siger Jeanette Kølbek.

Billede

Klik på grafikken og se den tydeligt.

Her slår kønsuligheden dog også igennem. Mænd investerer nemlig en større andel af deres opsparing end kvinder. Samtidig er mænd mere risikovillige end kvinder, det vil sige, at mænd i højere grad end kvinder investerer i aktiver som aktier, hvilket historisk har givet et højere afkast over tid – og dermed en større formue.

Læs også: Nu accelererer det for Novo Nordisk

Men det billede lader til at være ved at ændre sig.

”Flere kvinder har således fået mere appetit på at investere – og på at investere med større risiko. I tilskud investerer kvinder med en lang tidshorisont, hvilket giver et større afkast – og dermed en mere lige formuefordeling mellem mænd og kvinder på sigt,” skriver hun og refererer til en engelsk undersøgelse.

”Dertil kommer, at kvinder er gode til at investere. Det understreger en analyse foretaget af den engelske Warwick Business School. Her analyserede de 2.800 investorers porteføljer over en periode på 3 år. Resultatet var, at kvindernes porteføljer slog det engelske markedsindeks (i dette tilfælde FTSE100), og samtidig var kvindernes afkast 1,2 procentpoint højere end mændenes,” skriver Jeanette Kølbek.

BLIV MEDLEM AF DANMARKS BEDSTE AKTIE-FÆLLESSKAB

Spred dine penge

Det betyder dog ikke, at man udelukkende skal investere i aktier, påpeger privatøkonomen.

”Man skal investere, så man kan sove godt og trygt om natten. I den forbindelse er tidshorisonten for investeringen afgørende, for det giver mening at påtage sig lidt mere risiko, hvis der er lang tid, inden pengene skal bruges.”

Derfor er det også vigtigt at huske, at spredning er redning – man skal undgå at lægge alle æg i samme kurv, når man investerer, siger hun.

”På den måde er man ikke så eksponeret over for et enkelt selskab, og man undgår at tabe den samlede formue, hvis en eller få virksomheder drejer nøglen om.”

Billede

Af ovenstående graf fremgår det, at aktier har givet et positivt afkast over tid.

Se Dansk Aktionærforenings online kurser - uanset om du er begynder eller øvet

”Det vigtige, for at kunne sove nogenlunde trygt om natten, er, at man ikke har brug for pengene i morgen. Hvis man investerer i aktier, skal man tage stilling til, at de penge, man investerer, investeres med den nødvendige tidshorisont,” siger hun og kommer så med en opfordring:

”Jeg anbefaler, at man som minimum kan undvære pengene i mere end tre år, inden man begynder at investere.

Samtidig anbefaler jeg, at man sikrer sig en vis spredning på sine investeringer. Så reducerer man risikoen for at tabe penge som følge af udsving – for markedet retter sig op igen.”

LÆS OGSÅ:
Anbefaler salg af dansk aktie: "Står til massive kurstæsk"

Aktiechef: Her bliver afkastet lavest de kommende 12 måneder

Efter kraftigt kursfald: Banken siger 'køb'