Perspektiv

55 børsnoteringer i Norden – 1 i Danmark

Remote video URL
Der skal ændringer til, hvis vi skal have et aktivt og konkurrencedygtigt dansk børsmarked i fremtiden, der bidrager til vækst, konkluderer ny rapport.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Der var 55 børsnoteringer i Norden i 2022. En af dem skete i Danmark.

Det er et af fokuspunkterne i en ny rapport  fra Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder i en ny rapport.

”I Danmark er mange af de største og mest succesfulde virksomheder børsnoteret, men markedet for danske børsnoteringer og investering i aktier er under stort pres, og vi ser samtidig en global tilfrysning af kapitalmarkederne. Uden politisk handling fra den nye regering vil antallet af danske børsnoterede virksomheder falde yderligere og kun meget få virksomheder vil lade sig børsnotere i Danmark. Det vil være en katastrofe, der koster arbejdspladser, der derved ikke bidrager til vores velfærdssamfund,” skriver direktør i foreningen af børsnoterede vækstvirksomheder Thomas Black-Petersen i en kommentar til rapporten.

Han peger på, at Sverige på 25 år har mere end femdoblet antallet af børsnoterede virksomheder og Sverige har 11,3 gange flere virksomheder noteret på en minibørs end Danmark.

Valueinvestor: Tre danske aktier er det dobbelte værd

Noget, der sker samtidigt med at unge succesfulde vækstvirksomheder forlader Danmark, og i en tid hvor næsten ingen nye virksomheder vokser sig store og forankrer sig i Danmark, påpeger han nævner, at der de seneste 30 år kun er skabt to danske virksomheder med 1.000 ansatte i Danmark. Desuden har hele syv af 11 danske unicorns skabt siden år 2000 forladt Danmark.

Rapporten indeholder desuden en række nye analyser og beskrivelser af skattemæssige benspænd, som i en nordisk sammenligning illustrerer, at et lavt antal danske børsnoteringer, få aktiesparekonti, lavt kapitalrejsningsniveau ifm. børsnoteringer kan forklares med forskel i skattepolitik.

”25 års investorpassiviserende skattepolitik tager langsomt, men sikkert brodden af det danske børsmarked, særligt for børsnotering af SMV’er,” skriver Thomas Black-Petersen, der mener, at det danske samfund går glip af milliarder i værditilvækst.

Jackson med superafkast: 25-dobler porteføljen

Han peger på, at der er mange historier, der gemmer sig i analyserapporten, og herunder kan du se et udpluk, som foreningen af børsnoterede vækstvirksomheder selv har fundet frem:

  • Danmark har de seneste fem år indtaget en nordisk sidsteplads for antallet af nye børsnoteringer og børsnoterede virksomheder generelt.
  • Der var i Danmark kun én enkelt notering i 2022 – der var 55 i Norden. Så det er mest i Danmark, at antallet af børsnoteringer er frosset helt til is.
  • Til danske børsnoteringer kom kun 3,7% af de 270 mia. kroner kapital rejst i forbindelse med 514 børsnoteringer i Norden i de seneste fem år. I 2021 var den danske andel 2,8% og i 2022 1,5%
  • En sammenligning af de fire nordiske aktiesparekonti, viser bl.a. at det vil tage yderligere 20 år før Danmark vil opnå det samme antal aktiesparekonti, som Finland har nået på tre år.
  • At Danmark nok er det eneste land i verden som lagerbeskatter iværksætterens og investorers urealiserede gevinster efter en børsnotering.

Få adgang til hele rapporten her.