Perspektiv

10 citater fra debatten om højere aktieskat

Billede
Aktieskatten har i den grad været til debat, efter regeringen i denne uge foreslog at hæve den høje aktieskat fra 42 til 45 procent. Få overblik over, hvem der sagde hvad.

Af Lisbeth Grænge Hansen og Christian Kjær, ck@shareholders.dk

Vi har samlet 10 citater fra debatten, så du hurtigt kan få overblik over, hvem der mener hvad.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen siger til Ritzau, at forslaget om øget aktiebeskatning er uspiseligt:
”Det er en skat på iværksætteri. Det er en skat på den grønne omstilling. Det er en skat på de virksomheder, der skal hjælpe os med at forbedre verdens klima. Det er i bedste fald uklogt. Den del er i hvert fald uspiselig.”

Radikales Kathrine Olldag ”ser absolut ingen grund til, at Danmark skal ha’ en førsteplads” hvad angår aktieskattens højde, skriver hun på Twitter.

Politisk er der opbakning fra EL og SF, mens både R, V, K og LA har taget afstand fra forslaget.

Direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse:
”Og så har finansieringen af forslagene væsentlige tidsler. Ikke mindst er en iværksætterstraf i form af øget aktiebeskatning ren gift for virkelysten i vores land, hvilket også kan hæmme den grønne omstilling.”

Formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard i Børsen om regeringens samlede udspil:
”Et meget stærkt reformudspil.”

Direktør i SMV Danmark, Jakob Brandt på SMV Danmarks hjemmeside:
”Det er reelt en skattestigning for mindre virksomhedsejere, hvor en del af deres løn kommer fra udbetaling af aktieudbytte. Desuden vil det blive sværere at tiltrække investeringer, fordi det eventuelle udbytte nu vil blive hårdere beskattet. Det forslag er tosset og helt i den forkerte retning, hvis man ønsker at give erhvervslivet gode vækstbetingelser.”

Adm direktør i Aktive Ejere, Henrik Sass Larsen i Dagbladet Børsen:
“Overordnet set er vi pænt skuffede over det udspil. Vi synes ikke, der på nogen hovedstrækninger rigtig er noget, der byder ind ift. den aktuelle udfordring, vi står overfor i Danmark.”

Privatøkonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen i Berlingske:
”Normalt hæver man skatten for at bremse en udvikling. Så det her må jo være et signal fra regeringen om, at man vil regulere, hvordan borgerne sparer op.”

Investor Lars Tvede i Berlingske:
”De danske dummebøder til investorer er hårdere, end man tror, for hvis dine investeringer går godt, får du et overskud, men i mellemtiden er din købekraft af pengene udhulet grundet inflation i alt fra dagligvarer til ejendomspriser. Staten beskatter nemlig din nominelle gevinst; ikke din inflationskorrigerede gevinst.

Debatredaktør og cheføkonom på dagbladet Børsen, Steen Bocian i Børsen:
”Sættes den høje skattesats for aktieindkomst op, vil det ifølge beregninger foretaget af Finansministeriet isoleret set få bnp til at falde med en kvart procent, og arbejdsudbuddet vil også blive ramt. Derudover bør man ikke ignorere, at forslaget øger risikoen for bobledannelse i eksempelvis boligmarkedet, da investorerne må forventes at søge andre veje for at slippe billigere i skat.”

Dagbladet Politikens leder 8. september 2021:
”Helt rimeligt at øge skatten på aktieindkomster. Burde været gået endnu videre og beskatte aktieindkomst på linje med lønindkomst.”