Nyhed

Dansk Aktionærforening: Hæv loftet på aktiesparekontoen

Remote video URL
Nedturen på aktiemarkederne i 2022 var stor, men den satte ikke en stopper for udbredelsen af aktiesparekontoen. 75.000 danskere oprettede således en aktiesparekonto sidste år.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Røde aktiemarkeder, faldende boligpriser og tocifrede inflationstal – det var ikke svært at få øje på de økonomiske dårligdomme i 2022.

Alligevel oprettede 75.000 danskere sidste år en aktiesparekonto.

Vil du i gang med at investere - meld dig ind i Dansk Aktionærforening og deltag i vores kurser

Det er færre end i 2021, hvor 114.000 danskere oprettede en aktiesparekonto, men mærkbart flere end i både 2020 og 2019. Her blev der oprettet henholdsvis 63.000 og 41.000 aktiesparekonti. I begyndelsen af 2022 var der 217.000 danskere med en aktiesparekonto, og det tal voksede til 292.000 ved årets udgang. Det svarer til en stigning på 35 procent.

"Vi ser det som en stor succes, at aktiesparekontoen fik hele 75.000 nye investorer i 2022. Det bekræfter, at ordningen har et stort potentiale. Aktiesparekontoen er nem at bruge, og der er et kæmpe potentiale for at udvikle den yderligere, siger direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet fra Dansk Aktionærforening her

Aktiesparekontoen blev indført i 2019 for at styrke investorkulturen i Danmark. Fordelene ved ordningen er, at afkastet kun beskattes med 17 procent, og at man ikke selv skal holde regnskab med sine gevinster og tab, da alle indberetninger og indbetalinger til Skattestyrelsen klares af banken. Til gengæld er ordningen begrænset af et politisk fastsat loft for, hvor meget der må indskydes på kontoen.

"Fremgangen bekræfter, at der er stor interesse for at komme i gang med at investere og spare op, og det glæder os at interessen ikke falder samtidig med at markedet går ned. Sådan har det været i tidligere kriser, men denne gang kan vi konstatere, at interessen og behovet for at få sparet op i aktier er og bliver stigende. Det betyder forhåbentligt også at mange flere vil sætte sig ind i både enkeltaktier og fonde, og tage imod den inspiration og uddannelse, som de kan få hos os, her i Dansk Aktionærforening," siger Mikael Bak.

Dansk Aktionærforening: Hæv loftet på aktiesparekontoen

Loftet er i 2023 på 106.600 kr., og det betyder, at man ikke kan indskyde yderligere på sin aktiesparekonto, hvis den samlede værdi på ens konto ved årsskiftet var over denne grænse. En undtagelse til loftet er dog, at der altid kan indskydes et beløb svarende til det, der skal betales i skat af det seneste kalenderårs afkast.

"Vi ser dog fortsat et stort behov for, at politikerne også tager interessen alvorligt, og at vi fortsætter med at udvikle aktiesparekontoen, fx at få hævet loftet til 250.000 kr., så vi nærmer os de vilkår, som man kender fra Sverige og Norge. Det er helt essentielt at politikerne fortsætter med at bakke op om investorkulturen for både de nye og eksisterende investorer," siger Mikael Bak.

Læs også: Ekstra muligheder for indskud på aktiesparekontoen

Selvom antallet af aktiesparekonti voksede betragteligt i et dårligt aktieår, er der fortsat behov for politisk fokus, hvis ordningen skal fortsætte med at være en succes, mener han.

Det handler om at vi skal have enklere og mere attraktive rammevilkår, som er den eneste måde, hvorpå vi kan sikre ny og risikovillig kapital til både små og store børsnoterede selskaber. Både dem der allerede er etablerede, og dem der skal udvikle nye globale forretninger, der kan bidrage til den bæredygtige omstilling.  

Hos Finans Danmark er direktør for Investering og opsparing Birgitte Søgaard Holm enig i den betragtning.

”Indskudsloftet er dog en begrænsende faktor, og vi håber derfor, at man fra politisk side vil tage skridt til at fordoble loftet, hvilket oprindeligt var hensigten, da man indførte ordningen. Derfor er det også meget positivt, at flere partier i efteråret var ude med positive tilkendegivelser i forhold til at hæve indskudsloftet. Det håber vi, at der nu bliver fulgt op på,” siger hun.

Læs også:
"De vil skovle penge ind flere år i træk"

"Megatrend vil køre til 2050"

"Pipelinen kan blive til et guldæg"

"Aktien kan blive en rigtig raket"

"Mange aktier er billige - men det er game over for krypto"

Fik du ikke set aktionærforeningens Aktie Grand Prix, hvor eksperterne gav otte konkrete bud på vinderaktier? Se det her:

Remote video URL