Analyser

"Megatrend kommer til at køre til 2050"

Billede
”Jeg kan godt forestille mig, at de skal fordobles i værdi,” siger investor Peter Lundgreen om to af sine aktiefavoritter i 2023. Desuden vurderer han, at der er ’en mur af kapital’ på vej ind i den megatrend, han mener, vil køre frem til 2050, og "det skal man selvfølgelig være med på som investor." siger han.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

CEO i Lundgreens Capital Peter Lundgreen fortæller i dette interview med Aktionærforeningens nyhedsbrev, hvilke aktier, han vurderer til at have det største potentiale i 2023.

Hvordan vil du beskrive aktieåret 2022?

Vi har haft en kæmpe korrektion, der er et resultat af 10 års fejlslagen monetær politik. Man har undertrykt en inflationsudvikling, som så er eksploderet lige pludselig. Korrektionen skyldes også en fejlslagen energipolitik, der har ført til afhængighed af billig russisk gas. Det er enorme opsparede korrektioner, der er blevet udløst på et år.

Hvad er du mest overrasket over i 2022?

I obligationsmarkedet har vi set kursbevægelser, der er så store, at man statistisk set ville sige, at det er umuligt. Vi er helt udenfor, hvad man betragter som værende inden for det normale spektrum af kursbevægelser.

Har aktiemarkedet nået bunden?

Når jeg taler om den her korrektion, er det vigtigt at sige, at en korrektion har en bund. Jeg mener også, at den korrektion, vi har set kan forklares i modsætning til, hvis der bare havde været et stort panikudsalg uden nogen forklaring. Min holdning er, at bunden blev nået i slutningen af oktober. Siden starten af november og lige nu har vi derfor anbefalet folk at øge risikoen. Man skal sænke sin kassebeholdning og øge i forskellige finansielle aktiver. Og hvis man allerede er fyldt op med finansielle aktiver, skal man øge risikoen i sammensætningen af porteføljen.

Hvor skal aktier hen i 2023?

Vi forventer, at der vil være ret store forskelle i afkastene rundt omkring i verden. Til næste år tror vi, den bedste performance vil ske i Sydøstasien og i Kina. Det er der to årsager til. Det kinesiske aktiemarked er det billigste, vi kan pege på. Derudover er hele Asien, men specielt Kina og Sydøstasien, allerede tilbage på vækstsporet og kører derudaf med pæn damp. Vi vil se vækst på 5 procent i både Sydøstasien og Kina næste år. Det vil vi ikke se i Europa, skal jeg hilse at sige.

MODTAG 9 NUMRE AF MAGASINET AKTIONÆREN ÅRLIGT - BLIV MEDLEM NU

Hvor stort venter du afkastet bliver i Kina og Sydøstasien?

15 procent. Vi betragter markederne som billige, og alle venter et meget stærkt rebound derude. Økonomien er tilbage, og virksomhederne tjener gode penge. Nedlukningerne på grund af corona forventer jeg bliver færre, men de vil stadig komme. Jeg kan heller ikke afvise, at blokaden af halvledere fra USA godt kan genere det kinesiske aktiemarked lidt.

Hvad forventer du af USA's aktiemarked?

Jeg kunne godt se en slags rebound for mig i noget af tech-sektoren, hvor aktierne er blevet meget billige. Samlet set kunne der godt være en stigning på i alt 10 procent i USA næste år. Men stigningen er ikke nødvendigvis så fundamental. Det er ikke en langfristet stigning, der påbegyndes, det er mere en rebound. Jeg er skeptisk overfor, om USA egentlig får den recession, der er priset ind i markedet. Der kan komme en delvis recession. Der er nogle sektorer, der vil mærke en kraftig opbremsning. Det amerikanske boligmarked kommer til at falde, og det vil påvirke forskellige sektorer som fx ejendomssektoren og servicesektoren, og selvfølgelig vil det også påvirke forbrugslysten. Det er bare ikke nok til at bringe USA's samlede økonomi i recession.

Hvilken amerikansk tech-aktie vil du investere i næste år?

Folk hader selskabet, men man kan diskutere, om Facebook (Meta Platforms, red.) burde falde 70 procent i år. Det set back Facebook-aktien har lavet, betragter jeg som for meget. Hvis jeg skulle grave efter guldet, ville jeg bruge en søndag eftermiddag på at grave i Nasdaq100.

Hvordan ser du på europæiske aktier i 2023?

Jeg ser slet ingen vej frem for Europa, og vi har i årevis haft undervægt på Europa. Det har betydet sindssygt meget at være overvægtet USA og undervægtet Europa. Der er stilstand i både den makroøkonomiske og den politiske udvikling i Europa. Selvfølgelig vil der være europæiske virksomheder, der klarer sig godt og tjener penge, men det er i større stil allerede priset ind i markedet. Der er ikke noget sundt økonomisk miljø for europæiske aktier at se frem til. Vi anbefaler undervægt. Mit bedste bud lige nu er, at der kommer fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland på et tidspunkt, og det vil give en positiv reaktion i det europæiske aktiemarked, men det er en ”one off”-reaktion. Jeg tror, man skal være heldig, hvis man får 5 procent i afkast på Europa næste år, og så kan man vælge dividendeaktier, der ligger deromkring.

Hvilke aktier forventer du dig meget af i 2023?

Der er noget at hente på tech-sektoren i Kina. Jeg tror blandt andet på aktierne i Tencent og Baidu. Jeg forestiller mig ikke, at de over det næste år skal stige til det niveau, vi så sidste år i marts, men jeg kan godt forestille mig, at de skal fordobles i værdi. De er blevet billige.

Læs også fra samme artikelserie:
"De vil skovle penge ind flere år i træk"

"Pipelinen kan blive til et guldæg"

"Aktien kan blive en rigtig raket"

"Mange aktier er billige - men det er game over for krypto"

Hvordan ser du på techsektoren i Kina?

Generelt mener jeg, investorerne skal kigge ind i og studere den megatrend, der hedder metaverset. I Kina vil man finde omkring 30 børsnoterede virksomheder, der er involveret i metaverset. Det er en af årsagerne til, at tech-sektoren i Kina er spændende. Det kinesiske aktiemarked er adgangen til metaverset, som jeg betragter som en kommende megatrend. Det er mest metaverset, jeg taler om, men web3 hører også lidt med. Vi vil få den ultimative, digitale avatarverden. Hvor vi i dag bevæger os rundt på sociale medier med en profil, vil vi i fremtiden bevæge os rundt i den digitale verden med en kopi af os selv. Det vil fx påvirke vores e-shopping. I fremtiden kan man prøve den sko eller det tøj, man overvejer at købe, og så ser man tøjet og skoen på sig selv i en digital udgave. Det er ikke en grøn teknologi, tværtimod, den er sådan set sort, fordi den er meget energikrævende, så den del er en forhindring.

Hvilke megatrends ser du ellers efter?

Den største megatrend er den grønne bølge. Det bliver en ikke sammenlignelig mur af kapital, der skal flytte ind i alle mulige former for energi og bæredygtighed. Den grønne megatrend kommer til at køre hele vejen frem til 2050. Det bliver en tsunami af kapital. Det skal man selvfølgelig være med på som investor.

Hvilken kinesisk aktie vil du ellers fremhæve med henblik på 2023?

Aktien i selskabet Kerry Logistics. Det er et godt og fint selskab, som er fuldstændig rigtigt positioneret til den økonomiske vækst, der er startet i Kina og Sydøstasien. Selskabet er veldrevet, og aktien er billig. Jeg forventer, aktien vil give et afkast på minimum 35 procent i 2023.

Alle kan abonnere på Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev med ugentlige aktietips- og analyser

Hvilken aktie vil du anbefale fra Sydøstasien?

Jeg vil pege på en af de allerstørste inden for retail i Filippinerne, nemlig aktien i Robinsons Retail Holding. Det er en mere forsigtig, defensiv aktie, men privatforbruget i Filippinerne er meget stærkt. Det er en forbrugsøkonomi, som har været hårdt ramt af Covid-19, men privatforbruget er ved at vende tilbage, og der kan godt være lidt ekstra juice i den aktie. Af en forsigtig aktie synes jeg, min forventning om et afkast på 15 procent næste år er fint.

Hvor vil du ikke investere næste år?

Jeg vil være tilbageholdende med Latinamerika, hvor man ikke rigtig får emerging markets-væksten. Selv i Chile, som jeg betragter som den sundeste økonomi i Latinamerika, er det rigtig svært at få skub på. Latinamerika er en geografisk no go. Derudover forventer jeg boligprisfald i Vesten, så jeg holder mig også fra at investere i real estate i vestlige lande.

Peter Lundgreens aktiefavoritter i 2023:

  • Meta Platforms (Facebook)
  • Tencent (internet-relaterede servicer og produkter, underholdning, kunstig intelligens og teknologi)
  • Baidu (internet)
  • Kerry Logistics (fragt)
  • Robinsons Retail Holding (retail)

Få aktietips og analyser hver uge - tilmeld dig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev her

Se også aktielandskampen mellem Danmark og Sverige, hvor de to 'aktielandstrænere' udpeger i alt fire bud på vinderaktier. Se kampen og aktierne her:

Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.

Læs også fra samme artikelserie:
"De vil skovle penge ind flere år i træk"

"Pipelinen kan blive til et guldæg"

"Aktien kan blive en rigtig raket"

"Mange aktier er billige - men det er game over for krypto"