Analyser

"Pipelinen kan blive til et guldæg"

Remote video URL
Han er begejstret for grønne aktier, det gælder dog ikke Vestas-aktien, fortæller investeringsrådgiver Lars Jørgen Rasmussen, der I 2023 vil gå efter aktier i brancher, der ikke er afhængig af væksten i verdensøkonomien. Noget, som især kendetegner mange selskaber på det danske aktiemarked, siger han.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Investeringsrådgiver Lars Jørgen Rasmussen fortæller til aktionærforeningens nyhedsbrev, hvilke aktier han satser stærkt på i 2023, og hvad han forventer af aktiemarkedet.

Frem mod nytår bringer vi en række interviews, hvor aktieeksperter og investorer giver deres bud på, hvordan deres aktiefavoritter og markedet som helhed vil klare sig i 2023.

Hvordan vil du karakterisere aktieåret 2022?

2022 har været et rædsomt aktieår. Og udfordrende. Pludselig kom der en krig ind fra højre. Det satte yderligere fut i inflationen, så også renteforventningerne blev voldsomt forandret. Det er altid udfordrende for et aktiemarked, når der kommer højere renter, fordi høje renter er en konkurrent til aktieafkast. Det blev især tydeligt her i efteråret, hvor renten på byggeobligationer nåede 6 procent. Det er noget, der skaber interesse hos nogle investorer som alternativt afkast.

Hvor skal aktierne hen i 2023?

Vi har ikke et lyserødt scenarie forude, men jeg er alligevel fortrøstningsfuld i forhold til aktieafkastet i 2023. Der er ingen grund til at sælge aktierne, men det bliver vigtigt at ligge i de rigtige brancher. Det kan godt blive et afkast mellem 0 og 10 procent på globale aktier. Arbejdsløsheden er ikke steget så meget, som dommedagsprofeterne har været ude at advare om. I både USA, Tyskland og også i Danmark, er der stadig mangel på faglært arbejdskraft. Det giver anledning til, at man skal være knap så pessimistisk, for så går bunden ikke ud af forbruget. Hvor afkastet lander i 2023, blive også afgjort af, hvor inflationen lander, og hvor højt de korte renter skal op, inden de begynder at falde igen.

Hvilke brancher vil du investere i næste år?

Brancher, der ikke er afhængig af væksten i verdensøkonomien. Det er netop det, der kendetegner mange selskaber på det danske aktiemarked, nemlig medicinalselskaberne. Derudover vil jeg investere i vindmøllebranchen. Ikke i Vestas, det er for tidligt. De har også store problemer med omkostningerne. Det er ikke sikkert, Vestas-aktien falder mere, men jeg tror heller ikke, den stikker af fra os. I Vestas begynder det først at buldre med ordrer i 2025. Det er den oversete grønne aktie NKT, man skal have fat i nu. 60 procent af udgifterne til en havvindmøllepark består af infrastruktur som for eksempel kabler, som NKT leverer. Der er kun tre store selskaber i Europa, der kan levere kabler, og når de rigtig får fyldt ordrebogen op, tjener de store penge, og det er der, den grønne industri er nu. Efter tredje kvartalsmeddelelsen er jeg også positiv på Ørsted. Og så får bankerne kraftig medvind næste år af de stigende korte renter.

LÆS OGSÅ FRA SAMME SERIE:
"Aktien kan blive en rigtig raket"

"De vil skovle penge ind flere år i træk"

"Megatrend kommer til at køre til 2050"

"Mange aktier er billige - men det er game over for krypto"

Hvilken dansk large-cap aktie forventer du dig særligt meget af i 2023?

Pandora. De har styr på omkostningerne, og de har styr på salget. Hvis der kommer gang i forbruget verden rundt og Kina samtidig åbner samfundet op efter covid-19, vil forventningsdannelsen til Pandora-aktien blive ændret. Og Kina kan ikke blive ved med at lukke ned. Pandora-aktien, der har en markedsværdi omkring 50 milliarder kroner, kan i det scenarium stige med minimum 30 procent.

Hvilken sundheds-aktie har du ekstra store forventninger til?

Biotekaktien Zealand Pharma. Det, de har i pipelinen, kan blive til guldæg. De har et produkt mod korttarmssyndrom, som de har fået stærke data på i fase 3-forsøgene. Nu er de så ude at finde en partner, og den partner får de nok i 2023. Det kan godt kaste nogle penge af sig. Derudover har de et fedmeprodukt, der er på vej i fase 3 i løbet af næste år. Man skal tænke på, at Novo Nordisk har et fedmeprodukt. Derudover har det amerikanske medicinalselskab Eli Lilly et produkt, og så er der Zealand Pharma, der har et i støbeskeen, som viser fremragende resultater. Zealand Pharma har en markedsværdi på 9,3 milliarder kroner. For en stor gigant i medicinalbranchen kan et opkøb af Zealand Pharma være en billig måde at komme ind på fedmemarkedet. Jeg vurderer, aktien stiger med minimum 30 procent næste år.

Alle kan abonnere på Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev med ugentlige aktietips- og analyser

Hvilket midcap-selskab tror du ekstra meget på i 2023?

IT-selskabet Cbrain, som er en vækst- og eksportorienteret virksomhed med en markedsværdi på 3,9 milliarder kroner. Selskabets omsætningsvækst ligger i år på 20-25 procent. De har en it-platform, som bliver brugt i 17 af 21 danske ministerier, og derfor må den kunne et eller andet. De har lige fået en stor ordre i Tyskland til en værdi af op mod 250 millioner kroner, så nu er de i gang med at se, om de kan øge væksttempoet. Så sent som i august 2021 blev aktien handlet i kurs 479. Jeg vurderer, at aktien kan gå op med minimum 30 procent i 2023. Kan den det, er kursen stadig under 250.

Hvilken udenlandsk aktie har du store forventninger til?

Adidas-aktien, som har samme case som Pandora. Aktien vil nyde godt af et stigende forbrug samt af, at Kina åbner op igen. Desuden er der også et direktørskifte, hvor selskabets danske topchef Kasper Rørsted er stoppet og udskiftet med Pumas direktør, så der blæser nye vinde og ideer fra selskabet.

MODTAG 9 NUMRE AF MAGASINET AKTIONÆREN ÅRLIGT - BLIV MEDLEM NU

Lars Jørgen Rasmussens kursraketter 2023:

Pandora (smykker)
Zealand Pharma (biotech)
cBrain (IT)
Adidas (sportstøj- og udstyr)

Lars Jørgen Rasmussen deltog også i aktielandskampen mellem Danmark og Sverige for nylig, hvor han udpegede to danske aktier som kommende vindere. Se kampen og aktierne her:

Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.