Analyser

"Mange aktier er billige - men det er game over for krypto"

Billede
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Interviewet har været bragt i en kortere udgave i magasinet Aktionæren nummer 9/2022.

Mange aktier er billige, hvis man laver en fundamental værdiansættelse, vurderer porteføljeforvalter Johannes Møller. Til gengæld er det game over for kryptovaluta, spår han i dette interview med aktionærforeningens nyhedsbrev, hvor han også afslører, hvad han vil investere i næste år for at slå markedet.

Hvordan ser du aktieåret 2022?

Det føles turbulent, men det har ikke været en nedtur som under dot.com-boblen eller finanskrisen. Det har været et år, hvor man kunne teste, om man har den rigtige risiko. Aktiemarkedet er pt. nede med 8-9 procent, så det er ikke så vildt, som det føles. Hvis man ikke kan holde til det, skal man ikke investere i aktier. Underliggende har der været et ret stort skift fra vækst- til valueaktier. Har man redet på den forkerte hest, er man kommet bagud.

Læs også fra samme artikelserie:
"Pipelinen kan blive til et guldæg"

"Aktien kan blive en rigtig raket"

"De vil skovle penge ind flere år i træk"

"Megatrend kommer til at køre til 2050"

Hvilken fejl har du lavet i 2022?

Vi har lavet en enkelt fejl, nemlig vores investering i tøjselskabet About You. Det er faldet meget, og det er vores lærepenge i år. Heldigvis er det kun en af i alt 25 aktier, så det har vi kunnet håndtere. Vi havde nok også for meget cyklisk i porteføljen i begyndelsen af 2022, så det har vi brugt året på at balancere.

BLIV MEDLEM AF DANMARKS STØRSTE INVESTERINGSFÆLLESSKAB

Hvor skal aktierne hen i 2023?

Vi vægter ikke porteføljen helt vildt til den ene eller den anden side. Det taler for et godt aktieår, at vi har set inflationen toppe. Der er også mange aktier, der er billige, hvis man laver en fundamental værdiansættelse. Den store risiko i 2023 er, at vi slet ikke har set recessionen endnu. Den kommer sandsynligvis først næste år. Derudover har vi en del centralbanker, der modarbejder aktierne ved at hæve renten. Der er jo det her ordsprog ’Don’t fight the Fed’. Fed (den amerikanske centralbank, red.) vil gerne hive økonomisk aktivitet ud af samfundet, det er derfor, de hæver renten. Derudover er der forskellige geopolitiske risici, blandt andet i Kina, hvor de har en forfejlet coronapolitik med kraftige nedlukninger, en nedtur på ejendomsmarkedet, handelskrig med USA og relationen til Taiwan. Desuden er der krigen i Ukraine, som giver risiko på energipriserne, og så er der også en lav sandsynlighed for, at den her krig eskalerer. Når man putter de perspektiver ned i kurven, placerer vi os midt på vejen.

Hvilket dansk C25-selskab venter du dig noget særligt af i 2023?

Vi har købt ISS. Det har vist sig, at hvis der kommer en recession, er de ret robuste. Virksomheder skal stadig have gjort rent, uanset om der er recession eller ej. Selskabet har fået et nyt ledelsesteam, som er gode til at eksekvere. Det, de lover aktiemarkedet, det lever de op til. De forventer, de kan levere pæn organisk omsætningsvækst, og de tror, de kan bringe marginen tilbage til, hvad den var før corona. Sidst begynder de også at udbetale dividender til aktionærerne. Det er en rigtig stærk selskabsspecifik historie, og derfor vurderer jeg, den vil give et rigtig godt aktieafkast i fire ud af fem forskellige scenarier på aktiemarkedet næste år.

Har du andre defensive aktier, du tror på næste år?

Forsikringsbranchen er ikke særlig konjunkturfølsom. Vi synes dog, danske forsikringsselskaber er for dyre. Til gengæld har vi købt aktier i det engelske forsikringsselskab Lancashire, efter at vi var ovre at besøge forsikringsselskaber i London i sidste uge. De er lykkedes med at hæve priserne på genforsikring. Det lægger sig ned på bundlinjen. Samtidig begynder de her forsikringsselskaber at lave positive afkast på værdipapirporteføljen efter at de i mange år har haft meget lave afkast på obligationsbeholdningen. Det ændrer sig nu, hvor renterne er steget.

Hvad investerer I ellers i for at slå markedet næste år?

Vi er ret positive på Tencent, som vi ikke ejer direkte. I stedet investerer vi i Tencent gennem det sydafrikanske selskab Naspers. 80 procent af Naspers værdi består af, at de ejer aktier i Tencent. Vi mener, at Tencent er undervurderet, og vi tror, den vil klare sig godt næste år. Det, der er nyt er, at Naspers er begyndt at sælge aktier i Tencent og bruge pengene til at købe deres egne aktier tilbage. Naspers handler til en rabat på omkring 40 procent. Når de sælger Tencent for 60 kroner, kan de derfor købe værdi for 100 kroner. På den måde kan der ske en indvanding af aktien i Naspers.

Har du store forventninger til andre aktier i emerging markets?

Taiwan Semiconductor (TSMC), som har klaret sig dårligt i år. Dels har investorerne været bange for økonomisk afmatning, og derudover har der været geopolitisk uro omkring Taiwan. Det har fået investorerne til at kaste håndklædet i ringen på det selskab. Men selskabet har næsten monopol på at lave de mest avancerede mikrochips, de såkaldte ’leading note’, der bliver brugt til mobiltelefoner og datacentre. Vi tror, investorerne overvurderer det cykliske element i TSMC. Det er faktisk et selskab, der har vist, at det klarer sig nogenlunde under recessioner. De har pricing power overfor kunderne, og den geopolitiske uro kommer og går i bølger. For nylig var der møde mellem den kinesiske og den amerikanske præsident, og det er sådan noget, der skal til for at skabe lidt ro. Jeg tror, det er mest sandsynligt, at der er mindre geopolitisk uro omkring Taiwan om 12 måneder, end der er nu, men aktiemarkedet reagerer altid på de risikoparametre, det kan se lige foran sig.

Hvilken nordisk aktie har du store forventninger til næste år?

TGS, som er et norsk serviceselskab indenfor oliesektoren.  Selskabet laver seismiske undersøgelser og sælger dem til olieselskaberne. Der er ved at komme gang i den her efterforskning indenfor oliesektoren igen. Dels, fordi olieprisen er høj, dels fordi der er opstået den her geopolitiske situation med Rusland. Der har været en fornægtelse af, at grøn omstilling tager tid. Alle olieselskaberne var jo ellers blevet pålagt af investorerne at stoppe med at lede efter olie og gas. Men nu kan vi se, at det også er vigtigt for samfundet at vi er mere selvforsynende med energi. Der er kommet en erkendelse af, at den her grønne omstilling kommer til at tage tid, uanset hvor meget vi presser på med solceller og vindmøller. Det betyder, at der kommer til at være en overgangsperiode med fossile brændstoffer. Der kommer i hvert fald en sidste cyklus, hvor olie og gasselskaber kommer til at investere ret massivt i at lede efter nye olie- og gasfelter.

Hvad vil du ikke investere i næste år?

Kryptovaluta. Jeg tror, det er game over for det system. Nu begynder platformene at kollapse, og så går det op for verden, at kejseren ikke har noget tøj på. Det har været et økosystem, der hele tiden har været afhængig af, at der flød nye penge ind, og at flere blev lokket med ind i pyramidespillet. Men nu lukker selskaberne i industrien, for de genererer ikke noget overskud. Konkursen hos platformen FTX viser, at der kommer til at være kæmpestore tab for investorerne, og det skræmmer livet ud af investorerne.  Når spekulationen aftager, lukker man for ilten, og derfor kollapser det stille og roligt.

Johannes Møllers favoritaktier i 2023:

  • ISS (rengøring)
  • Lancashire (genforsikring)
  • Tencent
  • Naspers
  • Taiwan Semiconductor (mikrochips)
  • TGS (seismiske undersøgelser til olieindustrien)

Se aktionærforeningens Aktie Grand Prix, hvor Johannes Møller også udpegede bud på vinderaktier:

Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.