Kultur

Solid viden om prissætning

Billede
Value-investering handler om at købe aktier til en pris, der er lavere end aktiernes værdi. Prisen tager et sekund at finde, værdien kan du derimod ikke sådan lige slå op. Du må derfor selv komme frem til et bud på værdien - eller stole på, at andre kan gøre det for dig. Begge dele kan virke overvældende. Men som du kan læse i The Little Book of Valuation behøver det ikke at være så svært at gøre det selv.
Billede

Af
Jakob Petersen

Freelance, Dansk Aktionærforening

Værdiansættelse er ingen eksakt videnskab. Det er dog ikke let at se, hvis man ikke ved det. Ofte er vurderingerne pakket ind i endeløse regneark og matematiske modeller så komplicerede, at de udløser akut hovedpine. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de er bedre retningslinjer end nogle hurtige beregninger på bagsiden af en serviet.

Det hele afhænger af perspektivet og de antagelser, der ligger bag beregningerne. Med Buffetts ord handler det om at have nogenlunde ret fremfor at tage nøjagtigt fejl. Ethvert forsøg på at fastsætte værdien af en virksomhed inkluderer nemlig estimater, for afkastet på din investering skal dækkes ind af penge, der først findes i fremtiden.

Du har nu to problemer: Hvordan skal du finde frem til bud på virksomhedens fremtid - og hvor sikker kan du være på dine bud?

Heldigvis er der en række velafprøvede metoder, du kan finde støtte i. Dine beregninger vil stadig have en vis grad af usikkerhed, men styrken ved metoderne er, at du bliver klar over præcis hvor usikkerhedsmomenterne er og hvad de skyldes. Og med dén viden kan du nemmere se, hvor lav prisen skal være for at du får en forsvarlig sikkerhedsmargin.

Aswath Damodaran: The Little Book of Valuation: How to Value a Company, Pick a Stock, and Profit
Antal sider: 256
Udgivet: 2011
Forlag: John Wiley & Sons
Pris: 110 kroner (inklusiv forsendelse), bookdepository.com