Kultur

Myter og fakta om investeringsfonde

Billede
Der findes mange bøger om investering i enkeltaktier og sammensætning af aktieporteføljer, men kun få bøger om investering i fonde. Denne bog er derfor mere end velkommen – især fordi den også gør op med mange af myterne om investeringsfonde.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Investeringsfonde er en god måde at sprede din risiko. Som dansk privatinvestor kan du vælge mellem mere end 900 fonde, og det er endda kun fonde fra forvaltere, der er medlem af Finans Danmark. Hertil kommer et antal mindre investeringsforvaltere, der ikke er medlem af interesseorganisationen, plus tusindvis af udenlandske fonde, hvoraf mange kan købes direkte på danske handelsplatforme. Der er altså gode muligheder for at blive forvirret. Heldigvis giver denne bog mange gode anvisninger til rejsen ind i investeringsfondsjunglen.  

Forvalteren er ikke din bedste ven
Som titlen antyder, henvender ”The Intelligent Fund Investor” sig til læsere, der ønsker at spare op i investeringsfonde, men ikke i hvilken som helst fond. Det er et godt udgangspunkt, fordi – som Joe Wiggins også fremhæver flere gange – er kapitalforvalterne ikke sat i verden for at tjene penge til investorerne. De driver en forretning, der først og fremmest skal tjene penge til sig selv. Derfor bør du som investor tænke dig om, inden du vælger, hvem der skal forvalte dine sparepenge.

Og svaret er ikke kun at købe passive fonde. Forfatteren forklarer faktisk overbevisende, hvorfor det er forkert at undlade at interessere sig for aktive fonde – trods deres højere omkostninger.

Et godt eksempel på det manglende sammenfald af interesse mellem forvaltere og investorer er mange temafonde, det vil sige fonde med et snævert – og ofte uklart – fokus som robotteknologi, grøn omstilling eller nye fødevarer. Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé at investere i en temafond, men ofte bliver fondene oprettet og markedsført, netop som hypen omkring temaet er størst. Aktiekursen på de selskaber, der falder inden for temaet, er dermed formodentlig allerede steget. Og måske er virksomhederne i fonden ikke dem, der på langt sigt vil komme til at tjene penge på megatrenden.

Men kapitalforvalterne ved, at alle elsker en god historie, og en veldrejet fortælling kan få selv rationelle mennesker til at investere hovedløst i ”den næste nye ting”.

Gode spørgsmål og gode svar
Bogens budskab er ikke, at du skal holde dig fra investeringsfonde, men at hjælpe dig til at undgå faldgruber og skuffelser. Du får for eksempel svar på, hvordan du kan skelne en dygtig forvalter fra en heldig forvalter, og et helt kapitel handler om, hvad der er fup og fakta, når det gælder fonde med ESG-fokus.

Joe Wiggins kommer i det hele taget godt rundt i investeringsfondenes univers, og selv om ”The Intelligent Fund Investor” er skrevet til et britisk publikum, er det kun få afsnit, der på grund af henvisninger til lokale, britiske forhold bliver mindre interessante for danske læsere.

Indtil en lige så dybtgående guide til investering foreligger på dansk, får ”The Intelligent Fund Investor” en stor anbefaling med herfra.

Joe Wiggins: The Intelligent Fund Investor
Udgivelsesdato: 29. november 2022
Sider: 232
Sprog: Engelsk
Pris: 187,00 kr. plus fragt hos plusbog.dk