Kultur

Hvad du gør er vigtigere end hvad du ved

Billede
Regneark, formler og analysemodeller er ikke den eneste vej til succes med dine aktieinvesteringer. Den amerikanske finansskribent, Morgan Housel, argumenterer i sin seneste bog for, at din adfærd er mindst lige så vigtig.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Bogens forfatter, Morgan Housel, er partner i en amerikansk kapital fond og skribent ved blandt andet finansavisen Wall Street Journal. Han må altså formodes at kunne sine analysemodeller, men mener ikke desto mindre, at investering handler mindst lige så meget om at kende sig selv.

Morgan Housels udgangspunkt er, at vi tænker på penge og investering, som var det naturvidenskab med universelle love og regler, men psykologi, følelser og nuancer spiller en mindst lige stor rolle for den enkelte investor, og det skal vi lære at acceptere. Vi har alle forskellig erfaring og står forskellige steder i vores liv, så standardløsningen findes ikke, og investeringsverdenen er ikke sort eller hvid.

Bogen er opdelt i 18 letlæste kapitler, der hver især fokuserer på en enkelt indsigt. Nogle af indsigterne tangerer det banale, for eksempel at held spiller en større rolle bag succes end mange tror, eller at du ikke bør tage en unødvendigt stor risiko for at opnå en gevinst, som du i virkeligheden ikke behøver. På den anden side er der sandheder, der ikke kan gentages for ofte.

Andre indsigter er mere overraskende og dermed mere værdifulde – også for erfarne investorer. Morgan Housel giver blandt andet en god beskrivelse af, hvorfor aktiebobler ikke skyldes, at markedet eller investorerne er blevet vanvittige. Så længe momentum er positivt og investeringshorisonten kort, kan det give god mening at købe åbenlyst overvurderede aktie (tænk på Tesla).

En anden god pointe er, at intet er gratis. Prisen for det langsigtede afkast ved investering i aktier er tvivl, frygt og usikkerhed. Markederne tager fra tid til anden en tur ned, og kan du ikke leve med det, bør du have en mindre andel af din formue i aktier. Men hvis du betragter usikkerheden (i form af kursudsving) som den pris, der af og til skal betales for at opnå dine mål på langt sigt, er nedturene i højere grad til at leve med.

Ingen bog uden Buffett
Ingen bog om investering uden et par ord om Warren Buffett, der også bliver trukket af stalden her. Til forfatterens ros skal det dog siges, at han ikke fortæller de sædvanlige historier om, hvordan verdens mest beundrede investor har skabt sin enorme formue.

Til gengæld fortæller han, hvad Warren Buffett ikke har gjort: Købt aktier for lånte penge, solgt aktier i panik, gjort sig afhængig af andres penge ved at starte en fond, og – vigtigst og måske mest overraskende – han er ikke gået på pension. 95 procent af investeringsguruens formue er skabt, efter han passerede pensionsalderen. I august fyldte han 91, og så startede han i øvrigt tidligt. Her slår rentes renteprincippet igennem for fuld udblæsning.

En anden hemmelighed bag Buffetts succes, der også fremhæves som et godt råd eller sundt princip, er hans beskedne livsførelse. Du har ikke fuld kontrol over din indkomst eller dit afkast, men du kan styre dit forbrug. Forbrug over et vist niveau handler ifølge Morgan Housel kun om at styrke sit ego ved at fremvise ydre tegn på rigdom, men flere penge til forbrug betyder færre penge til opsparing, og dermed lavere formue – og på langt sigt væsentligt lavere formue, igen på grund af rentes renteprincippet.

Både for nye og erfarne investorer
”The Psychology of Money” er på mange måder en meget amerikansk bog med lidt for mange anekdoter om kendte og mindre kendte amerikanere, og lidt for grundig udpensling af pointerne. Men pointerne er gode nok og i hvert fald forklaret, så alle kan forstå dem. Er du typen, der går død, når du ser tabeller, formler og grafer, så er ”The Psychology of Money” et godt bud på et hurtigt overblik over vigtige principper forklaret på en enkel og ligefrem måde.  

Samtidig giver bogen moralsk opbakning til, at du udvikler og holder fast i din egen strategi – også når eksperterne siger noget andet, eller når markedet er uroligt.

Den centrale pointe – at du som investor bør have din egen personlige investeringsstrategi baseret på netop din økonomi, dine prioriteter, din risikovillighed og dine holdninger – er værd at tage med på din investeringsrejse.

Morgan Housel: The Psychology of Money
Udgivelsesdato: 8. sept. 2020
Sider: 242
Sprog: Engelsk
Pris: 184,95 kr. hos saxo.com