Kultur

Letlæst dansk guide til at forstå den moderne finansverden

Billede
En gennemført unik håndbog for den nye generation af investorer med konkrete eksempler, der kan være en kilde til inspiration.
Billede

Af
Carsten Baun Senholt

privat makroinvestor, lokalformand i DAF Furesø

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktieanalyser hver uge.

Mens boligpriserne skyder i vejret, føler mange unge sig efterladt på perronen. Tænker du, at de ældre generationer havde det lettere, mens du står tilbage med gæld, inflation og økonomisk usikkerhed? Hvis ja, så er denne bog skrevet præcis til dig.

Med en blanding af personlig fortælling, økonomisk analyse og et stærkt opgør med det etablerede bankvæsen lover bogen at give dig værktøjerne til at tage kontrol over din økonomiske fremtid. Men lever den op til sin mission?

En rebelsk økonomisk guide
Bogens tone er energisk, direkte og til tider næsten konfronterende. Hovedforfatteren – der selv har en fortid som analytiker i en stor skandinavisk bank – skriver for eksempel, at bankens rådgivere blev bedt om at anbefale deres kunder særligt risikofyldte renteswap-lån. Dette eksempel er både chokerende og samtidig ikke overraskende for mange, der kender bankverdenens mekanismer. I sidste ende er rådgiveren fortaler for bankens interesser – ikke nødvendigvis dine.

Bogens pointe er, at unge investorer kan drage fordel af en høj risikoprofil, når investeringshorisonten strækker sig over flere årtier. Yngre investorer har ofte en større kapacitet til at forstå og tilpasse sig økonomiske paradigmeskift, hvor kunstig intelligens, krypto og blockchain skaber uforudsete muligheder.

Et unikt værk på dansk
Det, der virkelig gør denne bog bemærkelsesværdig, er dens unikke position i den danske litteratur om investering og økonomi. Hvor lignende bøger ofte er oversættelser af amerikanske forfattere eller fokuserer på traditionelle investeringsstrategier, tager denne bog fat i emner, der sjældent dækkes i en dansk kontekst.

Bogen indeholder forklaringer på mere end 20 centrale begreber for investorer. Kapitlerne kombinerer en skarp analyse af centralbankers politik og økonomiske konjunkturer med konkrete investeringsråd. Samtidig gives der en grundig indføring i fremtidens teknologier, hvilket gør den særlig relevant for unge danske investorer. Bogen åbner op for muligheden for et højt afkast gennem investering i aktivklasser med en særlig høj risikoprofil, såsom råvarer, kryptovaluta og tech-aktier.

Makroøkonomi for millennials
En anden styrke ved bogen er dens direkte tilgang til de strukturelle økonomiske udfordringer, som især unge står overfor. Hvor mange investeringsbøger fokuserer på universelle regler for opsparing og afkast, sætter denne bog fokus på gældsbobler, inflation og markedsdynamikker i en kontekst, der er relevant for en generation, der ikke kan regne med de samme økonomiske forudsætninger som deres forældre.

Dermed adskiller bogen sig fra de klassiske "bliv rig i en fart"-guider. Den giver et solidt fundament for at forstå makroøkonomiske strukturer, hvilket er langt mere værdifuldt end blot at pege på de "rigtige" aktier at investere i.

Som et af bogens højdepunkter giver hovedforfatteren sit bud på en moderniseret højrisikoversion af den klassiske all weather portfolio. Resultatet er ganske overraskende – men det kan du selv læse om i bogen.

En bog uden en klar rød tråd
Bogen består af 14 kapitler, der – som det også fremgår af forordet – kan læses uafhængigt af hinanden. Hvert kapitel starter med hovedpointer og slutter med fun facts. Dette er på den ene side en styrke, da læseren kan dykke ned i præcis de emner, der interesserer dem mest. På den anden side er det også en svaghed, da der mangler en tydelig rød tråd mellem bogens mange værktøjer.

Nogle kapitler fokuserer på, hvilke aktiver der vil give det bedste afkast på kort sigt, mens andre præsenterer værktøjer til en mere langsigtet investeringsstrategi. Det efterlader læseren med et ubesvaret spørgsmål: Er bogens primære formål at hjælpe med kortsigtet trading, eller er den tænkt som en guide til at optimere en portefølje over 5-10 år? Denne uklarhed gør det vanskeligt for læseren at omsætte bogens råd til en konkret investeringsstrategi.

Er bogen for alle?
Selvom bogen har et klart fokus på unge investorer, er den ikke nødvendigvis for alle i denne gruppe. Andreas Steno – der selv blev finansielt uafhængig i en alder af 35 år – præsenterer ingen enkel opskrift på at opnå det samme. Læseren skal være indstillet på at betragte bankens råd som et partindlæg og selv tage en aktiv rolle i sin investeringsstrategi.

De mange analyser af makroøkonomiske tendenser er fascinerende, men kan være krævende for dem, der ikke allerede har en grundlæggende forståelse af økonomi og finans.

Bogen er et friskt pust i en genre, der ofte præges af tunge teorier og forsigtige forudsigelser. Den er skrevet til en ny generation af investorer, der ønsker at tage aktiv kontrol over deres økonomi.

Men bør du tage alle råd for gode varer? Ikke nødvendigvis. Bogen fungerer bedst som en inspirationskilde og et wake-up call snarere end en detaljeret investeringsmanual. Hvis du er ny investor, skal du være opmærksom på, at bogen præsenterer mange spændende idéer, men ikke nødvendigvis giver en konkret strategi for at eksekvere dem i praksis.

Grundlæggende er der tale om en letlæst dansk guide til at forstå en moderne finansverden baseret på kraftigt stigende pengemængder. Bogen forklarer næsten alle de vigtige makroøkonomiske begreber, og den indeholder interessante, virkelighedsnære og konkrete eksempler. Den er desuden en udmærket introduktion til, hvordan banebrydende teknologi kan skabe nye investeringsmuligheder, men der mangler som sagt en rød trød.

Alt i alt en motiverende og tankevækkende bog, men med en smule overmod i sine forudsigelser og en manglende klarhed i dens strategiske retning. Til trods for enkelte svagheder er det et sjældent og vigtigt værk i dansk sammenhæng, der bringer makroøkonomi og investeringsstrategi ned på et niveau, hvor flere kan være med.