Kultur

Bliv rig – ikke i en fart, men langsomt og sikkert

Billede
Faste læsere af Aktionæren har allerede et godt kendskab til Ulrik Dall, der jævnligt skriver i magasinet. Ved siden af sine artikler til Aktionæren har Ulrik Dall også fundet tid til at skrive en introduktion til aktieinvestering, ”Hjælp, mine aktier falder”.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Bogen henvender sig til investorer med begrænset eller slet ingen erfaring, og det er ikke en bog af typen ”Sådan bliver du millionær på 14 dage”.

Læseren får derimod en grundlæggende indsigt i værdiansættelse, risiko, nøgletal, udvælgelse af aktier, investeringsstrategi, regnskabslæsning, investeringsfonde, skat og meget mere – alt sammen på blot 200 sider.

Ingen bliver investeringsekspert ved at læse 200 sider, men bogen kan uden tvivl hjælpe til at undgå de værste faldgruber og begynderfejl.

Titlen på bogen kan overraske, fordi Ulrik Dall argumenterer faktisk fint for, at netop investering i aktier er den bedste vej til at opnå et godt afkast af sin langsigtede opsparing. Forklaringen på titlen er naturligvis, at sidste år isoleret set var det værste år for aktieinvestorer siden finanskrisen for over ti år siden.

To regler med kød på 

Netop det aktuelle perspektiv er en af bogens styrker. Ulrik Dall giver hele tiden konkrete, aktuelle eksempler med velkendte selskaber, når han beskriver og forklarer begreber som risiko, indtjeningsestimater, værdiansættelse og investeringsstrategi. Det betyder, at selv om ”Hjælp, mine aktier falder” kommer rundt om de fleste grundlæggende begreber, bliver det aldrig en tør, teoretisk gennemgang. Det er også en god støtte, at forklaringerne hele tiden summeres op i oversigtsskemaer og i et resumé i punktform ved afslutningen af hvert kapitel.

Investeringsguruen Warren Buffetts to regler for investering er:

  1. Undgå at tabe penge.
  2. Glem aldrig regel nr. 1.

Ulrik Dall sætter kød på reglerne og peger på de konkrete dumheder, som en uerfaren investor kunne risikere at lave (og som vi andre også har lavet flere af, inden vi lærte på den hårde måde). Et afsnit handler således om, hvilke aktier, du helt præcist skal undgå (og her er der faktisk også gode råd at hente til mere erfarne investorer), et andet om, hvordan du opbygger en robust portefølje.

Ulrik Dall har mange års investeringserfaring at dele ud af, og det skinner igennem. Hvis jeg skulle pege på et kritikpunkt, er det, at forfatteren vil have det hele med. Der er meget information og mange gode pointer at hente på de 200 sider, men det kan være svært – måske især for mindre erfarne investorer – dels at få det hele med, dels at skelne væsentligt fra mindre væsentligt.

Det betyder på den anden side, at bogen tåler mere end én gennemlæsning, og er du relativt ny på aktiemarkedet, er ”Hjælp, mine aktier falder” langt fra det værste sted at starte.

Ulrik Dall: Hjælp – Mine aktier falder

Udgivelsesdato:
6. februar 2023
Sider: 202
Sprog: Dansk
Pris: 250,00 kr. hos Content Publishing