Investorviden

Professor: Aktiv forvaltning dårligt for investorerne

Remote video URL
Vælg passiv forvaltning, lyder rådet fra professor i værdisætning. Aktiv forvaltning har "aldrig nogensinde været en god ide," siger han. Ifølge direktør i Dansk Aktionærforening er det yderst kompliceret for private at vælge de fonde, der gør det bedre end markedet.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Aktive forvaltere kan ikke slå markedet over en bred kam. Det understreger professor i værdisætning Aswath Damodaran overfor dagbladet Børsen.

”Aktiv forvaltning er en virkelig dårlig forretning for investorerne, og det er på tværs af geografier, aktivklasser og investeringsstilarter. Hvis du som investor vil have et afkast som markedets, skal du købe en indeksfond eller en passivt forvaltet fond,” siger Aswath Damodaran til avisen.

Han tilføjer, at han ikke tror, aktiv forvaltning ”nogensinde har været nogen god idé,” og at vi som følge af konstant tilgængelige data ”virkelig kan se, hvor dårlige de er.”

Data bakker professor op

Data fra S&P Global bakker op om professorens udtalelser. Des længere man måler tilbage blandt aktive forvaltere i USA, des mere stiger underpræstationen.

“Over en 15-årig horisont har mere end 70 procent af de aktivt forvaltede fonde klaret sig dårligere end deres sammenligningsindeks i 38 ud af 39 kategorier,” skriver S&P Globals analytikere i den seneste SPIVA U.S. Scorecard-opgørelse, dateret 30. juni 2022, ifølge dagbladet Børsen.

Den viser f.eks. også, at 90 procent af de amerikanske large cap-aktiefonde i løbet af de seneste ti år har klaret sig dårligere end det brede aktieindeks S&P 500.

Dansk Aktionærforening: Yderst kompliceret for private

Direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak udtaler sig også til avisen om sagen. Blandt andet på baggrund af den medlemsundersøgelse, medlemmerne af Dansk Aktionærforening netop har svaret på, hvor 33 procent svarer, at de vil investere i passive investeringsprodukter i 2023. 20 procent svarer, at de vil investere i aktive fonde.

“Aktiv forvaltning er under pres. Det er særligt noget, vi har set herhjemme de sidste tre-fem år. Tendensen er, at investorerne søger mere mod passivt forvaltede produkter som etf’er (børsnoterede fonde, red.),” siger Mikael Bak og tilføjer, at der bør være plads til begge former for investering, netop fordi de aktive kan slå markedet.

“Men det er selvsagt yderst kompliceret for den private investor år efter år at vælge lige netop de fonde, der slår markedet,” siger han til Børsen med henvisning til, at det sjældent er den samme fond, der overgår markedet gennem flere år.

Under InvestorUgen var OptimalInvest i studiet for at fortælle om, hvordan du kan udvælge fonde. Der var tale om et sponsoreret indlag, som du kan se herunder.

Remote video URL