Investorviden

Brug ikke nøgletallet ukritisk

Billede
Gearing beregnet på denne måde er et populært nøgletal, ikke kun hos aktieanalytikere, men også hos långivere...
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Der er to måder at opnå en ekstremt lav gearing på: Enten er gælden tæt ved nul, eller også er driftsresultatet usædvanligt højt.

Det sidste gælder de tre rederier på listen med selskaber med lav gearing: A.P. Møller – Mærsk, D/S Norden og Torm, som alle leverede usædvanligt høje driftsresultater i 2022. De tre rederier vil næppe kunne opretholde den høje indtjening i flere år, og det understreger vigtigheden af, at sammenligne udviklingen i den enkelte virksomheds nøgletal over flere år.

Listen over selskaber med lav gearing tjener i virkeligheden mest til at illustrere, hvor forsigtig du skal være med at se på et nøgletal uden at dykke ned i tallene bagved. Rederierne er et eksempel. Et andet er Penneo og de tre biotek- og medicinalvirksomheder på listen. De har alle negativt driftsresultat og samtidig likviditetsoverskud, altså negativ gæld. Minus divideret med minus giver plus, derfor den tilsyneladende pæne placering, men i realiteten betyder Orphazymes gearing på 0,2, at likviditeten kan dække 2-3 måneders drift, før der skal findes ny kapital.

På listen over selskaber med højest gearing optræder flere ejendomsselskaber, blandt andre Jeudan. Investering i fast ejendom sker ofte med en begrænset egenkapital i forhold til investeringens størrelse – hvis du ejer dit eget hus eller lejlighed, ved du godt, hvor få penge du selv kom med, og hvor mange kreditforeningen lånte dig. Det er altså ikke nødvendigvis et faresignal for et ejendomsselskab at have en høj gearing. Aktiviteten er helt anderledes stabil og forudsigelig end i andre brancher.

For andre virksomheder på listen er der derimod tale om klare faresignaler. Det gælder for eksempel SAS og GN Store Nord, der begge har akut behov for mere egenkapital.  En høj gearing kan altså være et tegn på, at en kapitaludvidelse er på vej.

LÆS OGSÅ: Glem ikke gælden