Analyser

På sporet af det danske aktieguld

Billede
De mindre danske aktier klarede sig i 2021 klart bedre end de større, så der er al mulig grund til også at interessere sig for den mere ukendte del af aktiemarkedet. John Stihøj har fundet ti mindre og mellemstore aktier med langsigtet potentiale.
Billede

Af
John Stihøj

Analytiker og ejer af Aktieinfo

Denne analyse blev bragt i Aktionæren 1, 2022.

Det danske Large Cap-indeks, som består af de 42 største selskaber, steg sidste år med 23 procent inklusive udbytter, mens afkastet på de mindre aktier i henholdsvis Mid Cap- og Small Cap- indeksene var 31 og 39 procent. Året før var det dog de store aktier, der performede bedst. Der er altså ingen gylden regel til at understøtte, at småt er godt.

Som investor er det mere udfordrende at investere i de mindre aktier, da banker, finanshuse og medier ikke i samme grad som for store aktier laver analysearbejde eller omtale. Du er derfor som investor selv nødt til at sætte dig ind i, hvad det er for et selskab, som du køber dig ind i. Derefter bør du også se på omsætteligheden af aktien. Det nytter ikke at købe sig ind i et selskab, hvis ikke der er et minimum af handel i aktien på børsen.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Uanset om du investerer i mindre, mellemstore eller helt store aktier, er det altid en god ide at tænke langsigtet og sørge for en god spredning. Du kan ikke vinde på alle dine investeringer. Det viser resultatet fra en lignende artikel bragt i Aktionæren i januar sidste år. Her havde jeg også oplistet ti aktier, hvoraf seks steg og fire faldt. Det skal dog nævnes, at jeg havde sat et gult signal ud for SAS, der med et fald på lige under 32 procent trækker ned i det samlede resultat af sidste års forslag.

Hvordan udbyttet af dette års investeringsforslag ender, ved vi først om et år, og det afhænger også af, hvordan 2022 bliver som investeringsår. Der er bred enighed blandt analytikerne om, at afkastet i år bliver betydeligt under sidste års niveau, og jeg er helt enig. Ja, faktisk vil jeg ikke afvise, at afkastet for danske aktier i år kan blive negativt eller tæt på nul. Jeg forventer optimisme i første halvdel af året, mens usikkerheden i andet halvår skyldes, at renten med stor sandsynlighed bliver hævet.

Tag mine input som inspiration – ikke som firkantede anbefalinger. Lav din egen vurdering og træf dine egne valg ud fra din egen risikoprofil.

Her er John Stihøjs 10 analyser af danske virksomheder:
- Bang & Olufsen
- Bavarian Nordic
- D/S Norden
- GreenMobility
- H+H International
- NKT
- MT Højgaard
- North Media
- Solar

Af de ti nævnte aktier ejer John Stihøj for nærværende selv Bang & Olufsen, D/S Norden og H+H.