Aktieudsigt

Uge 37: Kursraket aflægger regnskab

Billede
Ugen byder på tal fra Chemometec, Flügger og Roblon, mens de største udenlandske nyheder kan komme fra Hennes & Mauritz, Inditex og Apple. Der kommer ligeledes tal fra USA.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

De amerikanske markedsdeltagere kom for alvor tilbage fra sommerferien i sidste uge, og det har givet øget volatilitet og en let sivende tendens på aktiemarkederne, hvor investorerne blandt andet har solgt lidt ud af dyrt prissatte aktier. Tvivl om hvorvidt den høje inflation er midlertidig eller vedvarende, har været et stort tema i år. Tirsdag præsenteres nyt i den sag med tal for udviklingen i de amerikanske forbrugerpriser.

Regnskabssæsonen for andet kvartal er helt afsluttet, og under de hjemlige himmelstrøg byder ugen i stedet på forskudte regnskaber fra kursraketten Chemometec samt Flügger og Roblon.

Onsdag står i de store tøjkoncerners tegn når Hennes & Mauritz aflægger salgstal og Inditex er klar med regnskab.

Tirsdag er Apple klar med årets største produktlancering. 


Mandag
Linjefartsrederiet DFDS er mandag parat med trafiktal for august, efter at de samlede fragtmængder i juli var 3,3 pct. højere end i juli 2020. DFDS har haft vind i sejlene i år, idet rederiet har været understøttet af et stærkt fragtmarked. Volumenvæksten for fragten har været solid i andet kvartal med vækst i april, maj og juni på henholdsvis 50, 31 og 19 pct. Mængderne transporteret i juli 2021 af forretningsenhederne North Sea, Baltic Sea & Mediterranean var en del højere end i juli 2020.

Til gengæld er det samlede antal passagerer i juli 50,7 pct. lavere end i 2020 som følge af de fortsat stramme rejserestriktioner og en midlertidig lettelse af rejserestriktionerne i juli 2020.


Tirsdag
Flügger oplevede stærk fremgang i både omsætning og indtjening i 2020/21, da malervarekoncernen blev godt hjulpet på vej af de mange renoverings- og maleprojekter som selskabets kunder igangsatte under covid-19. I regnskabsåret var Flügger også begunstiget af, at både boligsalg og nybyggeri lå på et højt niveau.

I forbindelse med årsregnskabet, der blev præsenteret i slutningen af juni, meddelte malervarekoncernen, at råvarepriser og betydelige lønstigninger særligt i Østeuropa vil påvirke indtjeningen negativt i regnskabsåret 2021/22. Meldinger om denne modvind kan tage opmærksomhed hos investorerne i forbindelse med tirsdagens regnskab for første kvartal. 


Det amerikanske forbrugerprisindeks – et nøje overvåget mål for inflationen – forventes tirsdag eftermiddag at vise, at priserne i august har fortsat den solide stigningstakt. Økonomer og politikere er med midt i en heftig debat om inflationens vej og dens vedholdenhed, men for de amerikanske forbrugere har de hurtige prisstigninger reduceret købekraften.

Apple er tirsdag klokken 19 klar med årets største produktlancering, når teknologigiganten ventes at afsløre sin nyeste serie af iPhones og andre produkter forud for den vigtige julesæson. 


Onsdag
Den svenske modetøjsgigant Hennes & Mauritz er onsdag morgen parat med salgstal for det forskudte tredje kvartal. Finanshuset Barclays venter en salgsfremgang på 18 pct. drevet af robust aktivitet i USA, mens salget ventes at være svagere i Asien som følge af en stigning i antallet af smittede med covid-19 i løbet af sommeren, hvilket har ført til midlertidige butikslukninger. Yderligere har boykotten i Kina også lagt pres på tøjkoncernens udvikling i landet, vurderer finanshuset.

Inditex, der blandt andet ejer Zara-butikkerne, er onsdag også klar med sine halvårstal. I andet kvartal ventes koncernen ifølge Bloomberg News at have nået tilbage på 2019-niveau, men på årsniveau peger konsensusestimaterne først på, at indtægterne overstiger før-pandeminiveuaet på lige under 30 mia. euro i regnskabsåret 2023/24. 


Torsdag
Chemometec, der producerer analyseinstrumenter til blandt andet celletælling, har allerede trukket noget af overraskelsesmomentet ud af torsdagens regnskab for det forskudte fjerde kvartal efter opjusteringen i slutningen af juli. Her meddelte selskabet, at omsætningen i regnskabsåret 2020/21 nu ventes at lande på 281 mio. kr. og driftsresultatet, EBITDA, på 135 mio. kr.

Chemometec har opjusteret forventningerne fire gange i løbet af regnskabsåret, hvor selskabet i den næstsidste opjustering blandt andet henviste til en bedre end ventet udvikling i salget og ordreindgangen på især det nordamerikanske marked. Aktien er steget mere end 30.000 pct. til over 1000 kr. siden kursen i 2014 lå i 3,50 kr., så investorerne forventer høj vækst.

Den danske produktionsvirksomhed, Roblon, der blandt andet fremstiller fiberoptiske kabler, er torsdag parat med tal for det forskudte tredje kvartal i regnskabsåret 2020/21. I forbindelse med regnskabet for andet kvartal måtte kabelselskabet nedjustere forventningerne, da især Composite-forretningen, der leverer nogle fiberbaserede produkter til forstærkning af olierør og energikabler, er mærket af coronapandemien.

Det andet forretningsben, FOC, der leverer kabelmaterialer og kabelmaskiner til den fiberoptiske kabelindustri, har derimod stor fremgang.


Fredag
Odico var en stor succes blandt investorerne, da robotvirksomheden gik på First North-børsen i 2018. Siden er interessen og aktiekursen dalet. Aktiekursen fik dog en kortvarig saltvandsindsprøjtning, efter at selskabet rejste 45 mio. kr. ved en aktieemission i april. Fredag aflægger robotselskabet regnskab for det forskudte helår, hvor fokus blandt andet vil være på salget af fliseskærerobotten Cut’n Move. 


Fredag byder på fænomenet Quadruple Witching, som er samtidig udløb af aktieindeksfutures, aktieindeksoptioner, aktieoptioner og enkeltstående aktiefutures, hvilket i Europa sker kl. 12.00 og senere i USA.

Det kan øge volatiliteten og resultere i, at meget store handler gennemføres i de underliggende aktiver (aktiemarkedet) op mod udløbstid, men det kan også blive et non-event.

Begivenheden indtræffer fire gange om året: Tredje fredag i marts, juni, september og december.