Aktieudsigt

Uge 36: ECB i fokus efter stille start

Billede
Ugen starter blødt, da det amerikanske marked er lukket på grund af fridag. Torsdag kommer rentenyt fra ECB, og regnskabsfronten byder kun på det tynde øl: Harboes Bryggeri, Brøndby IF og Rovsing.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

De amerikanske markedsdeltagere vender tirsdag for alvor tilbage efter sommerferien og Labor Day mandag. Det kan fra tirsdag give mere volumen i markedet, men også risiko for større udsving i et aktiemarked, der har sat stribevis af rekorder i år.

Centralbankerne er i fokus i løbet af ugen med torsdagens rentemelding fra Den Europæiske Centralbank.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, ventes i løbet af ugen også at annoncere om han vil gennominere Jerome Powell til at tage endnu en tørn som chef for den amerikanske centralbank. Centralbanken med hovedsæde i Washington er onsdag også i søgelyset med økonomiundersøgelsen Beige Book.

På den danske scene leveres sidst på ugen regnskaber fra Harboes Bryggeri, Brøndby IF og Rovsing


Mandag
Ugen ventes at starte i et temmelig roligt tempo på den europæiske scene, eftersom de amerikanske finansmarkeder har lukket på grund af Labor Day. Det afføder normalt en lav aktivitet i Europa uden amerikansk deltagelse. 


Tirsdag
Luftfartsselskabet SAS aflagde regnskab onsdag i sidste uge, hvor den frie pengestrøm viste et plus på godt 0,5 mia. svenske kr. i det seneste kvartal mod et tab på knap 1 mia. svenske kr. samme kvartal året før.

Det betyder, at kassen ikke tømmes i samme grad som tidligere, og den nye koncernchef, Anko van der Werff, har også vurderet, at der ikke længere er behov for økonomisk hjælp fra ejerstaterne.

Tirsdag formiddag får SAS-investorerne trafiktal for august, efter at passagertrafikken i juli blev mere end fordoblet med en vækst på 107,1 pct. målt på antal fløjne passagerkilometer i rutefly. 

Tirsdag formiddag præsenteres det tyske ZEW-indeks, der måler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt institutionelle investorer og økonomer. Forventningsindekset har været inde i en negativ trend siden opgørelsen fra maj, hvor indekset nåede 84,4.

I august dykkede indekset overraskende til 40,4, og den tendens ventes at fortsætte i opgørelsen for september, hvor økonomerne venter et fald til 34,3.
 

Onsdag
Den amerikanske centralbank er klokken 20 aktuel med økonomiundersøgelsen Beige Book, hvor de tolv centralbankkontorer i landet har indsamlet materiale til beskrivelse af økonomiens situation. Beige Book bruges som opvarmning til rentemødet hos centralbanken.

I Beige Book fra midten af juli blev det konkluderet, at den økonomiske genopretning er sket hurtigere end ventet de seneste to måneder.
 

Torsdag
Harboes Bryggeri aflægger regnskab for sit forskudte første kvartal torsdag. Aktien fik i slutningen af juli et løft som følge af en positiv artikel i Dagbladet Børsen. Heri fremgik det, at visse professionelle analytikere er ved at vågne op og se aktierne i Danmarks tredjestørste bryggeri som en turnaround-case.

Investor Jesper Lund, der ejer Dansk Finansservice, ser efter mange års total ledelsesfarce - og meget ringe profitabilitet - nu udsigt til en fordobling eller tredobling af bryggeriets bundlinje i det kommende år og spår dertil en eller to opjusteringer i år. For 2021/22 venter bryggeriet et driftsresultat målt på EBITDA på 115 til 125 mio. kr. samt et resultat før skat i niveauet 10-20 mio. kr.

Superligaklubben Brøndby IF vandt guld i den forrige Superliga-sæson, hvilket fik selskabet til at opjustere forventningerne til årsresultatet for 2021, da selskabet kunne se frem til at spille kvalifikationskampe om Champions League og er som minimum garanteret deltagelse i Europa League-gruppespillet. Det blev dog kun til sidstnævnte gruppespil, da holdet røg ud med to 2-1-nederlag til Red Bull Salzurg.

Forventningerne blev forud for Champions League-kvalifikationen også hævet efter frasalget af Jesper Lindstrøm. Torsdag leverer Brøndby IF regnskab for andet kvartal, hvor fokus vil være på forventningerne efter den fulde åbning af samfundet.

Den Europæiske Centralbank, ECB, kommer torsdag eftermiddag med sin renteannoncering, og efterfølgende vil centralbankens førstekvinde, Christine Lagarde, holde pressekonference. Her vil fokus blandt andet være på meldinger om en potentiel nedtrapning af pandemiopkøbsprogrammet, PEPP.

Det sker, efter at den østrigske centralbankchef, Robert Holzmann, der er medlem af ECB's styrelsesråd, for nylig har sagt, at centralbanken skal diskutere, hvordan den vil fase pandemistøtten ud og fokusere på, hvilke ting i værktøjskassen, der kan hjælpe til med at holde målet om en inflation på 2 pct.


Fredag
Rovsing, der er kendt for at levere teknologi til den europæiske rumfartsindustri, er fredag klar med sit regnskab for det forskudte fjerde kvartal, efter at koncernen i tredje kvartal havde fremgang målt på såvel omsætning som indtjening.

Rovsing annoncerede i starten af august en ordre på et midt-encifret millionbeløb i euro med italienske Thales Alenia Space. Rovsing skal levere flere sæt Electrical Ground Support Equipment til Galileo andengenerations-satellitter, der er Europas største satellit-infrastruktur.