Politik

Forslag forkastet - "ærgerligt og beskæmmende"

Billede
Billede

Af
Lisbeth Grænge Hansen

Politisk konsulent, Dansk Aktionærforening

Torsdag blev et beslutningsforslag (B43) om, at regeringen fremlægger forskellige metoder, der muliggør en afskaffelse af lagerbeskatning for iværksættere og investorer, der børsnoterer deres virksomheder, desværre forkastet.

Ærgerligt og beskæmmende.

Det nuværende regelsæt indebærer nemlig, at iværksættere, som ejer ejerandele ved børsnoteringen, ofte beskattes af urealiserede gevinster fra den dag, virksomheden går på børsen. Det giver problemer, fordi ejere i børsnoterede virksomheder ofte indgår lockupaftaler (af hensyn til nye ejere), hvor de ikke må sælge deres aktier lige efter noteringen.

Når iværksættere ikke kan sælge deres aktier, men skal betale skat af gevinsten, har de ofte ikke penge til at kunne betale skatteregningen. Det hæmmer børsmarkedet. I forslaget er netop fremhævet en artikel fra Aktionærforeningen om det barokke i, at der i 2022 var hele 55 børsnoteringer i Norden men kun en enkelt i Danmark. (»55 børsnoteringer i Norden - 1 i Danmark«, Christian Kjær, shareholders.dk, den 20. januar 2023.)

At man end ikke kan blive enige om at fremlægge modeller og få en ordentlig debat i Folketinget synes der ikke umiddelbart at være meget håb i. Og så alligevel.

Positivt – og bemærkelsesværdigt – er det, at forslaget blev fremsat af en meget bred kreds af forskellige partier med folk fra Konservative, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Alternativet og lige så bemærkelsesværdigt er det, at hele 8 partier (DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og NB) altså fra Enhedslisten til Liberal Alliance, Danmarks Demokraterne, DF og Nye Borgerlige stemte for forslaget, mens kun regeringen og SF var imod.

Optimistisk var det også at lytte til 1. behandlingen. Her var tonen positiv – ikke alene fra de partier, der stemte for forslaget men også fra alle tre regeringspartier. Alle var enige i målet og det uhensigtsmæssige i de nuværende regler.

Så selvom det er uforståeligt, at man ikke bare skrider til handling her og nu men alene bakker op i ord og tale, er det vigtigt at hæfte sig ved, at ministeren henviste til regeringens iværksætterstrategi, som ifølge ham er ”lige på trapperne” og at det citat ”er klart, at det i den forbindelse vil være helt naturligt at drøfte beslutningsforslaget her og dermed også justeringer af beskatningen i forbindelse med børsnotering af iværksættervirksomheder.”

I Dansk Aktionærforening ser vi frem til handling.