Perspektiv

Private handler udenlandske aktier i stor stil

Billede
Private investorer handler masser af udenlandske aktier, viser rundspørge fra Dansk Aktionærforening.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

51 procent af de private investorer har købt udenlandske aktier indenfor de seneste seks måneder. Det viser en ny undersøgelse, Dansk Aktionærforening har lavet blandt modtagerne af foreningens nyhedsbrev.

Undersøgelsen, som 1525 personer har svaret på, viser desuden, at 7 procent har solgt udenlandske aktier, mens 24 procent har beholdt de udenlandske aktier, de i forvejen ejer.

”Efter en lang periode med gode gevinster på danske aktier har investorerne fået mod på mere – og det er svært at pege på ’billige’ aktier på det danske marked,” siger chefredaktør for magasinet Aktionæren Steen Bech Andersen, der dog ikke er sikker på, at det er lettere for det private at finde gode køb i udlandet.

Amerikanske og nordiske aktier er populære
Når vi dykker længere ned i undersøgelsens detaljer viser den, at de private investorer er særligt glade for amerikanske aktier. Af de der ejer udenlandske aktier, har hele 71 procent aktier i USA. Herefter følger aktier fra de øvrige nordiske lande, som 63 procent af de adspurgte ejer.

Noget, der ikke undrer Steen Bech Andersen.

”De mest dynamiske og spændende virksomheder er ofte amerikanske. Desuden kender vi deres produkter godt – og ofte bedre end de store danske børsvirksomheders produkter,” siger han og eksemplificerer med produkterne fra amerikanske kæmpeselskaber som Apple, Tesla, Amazon og Facebook.

Godt med spredning
Når også aktier fra de øvrige nordiske lande er populære blandt de private, skyldes det ifølge Aktionærens chefredaktør, at disse aktier typisk er første naturlige skridt, hvis man vil sprede porteføljen på andet end danske aktier.

”Risikoen opleves måske som mindre, og set fra et investeringssynspunkt giver det også god mening. De svenske og norske markeder byder på brancher, som kun er dårligt eller slet ikke repræsenteret på det danske marked. For eksempel klassisk industri i Sverige samt olie, råvarer og laks i Norge,” siger Steen Bech Andersen.

Han vurderer samtidig, at det giver god mening for de danske investorer at investere både i USA og det øvrige Norden.

”Spredning af risiko er altid en god ting. Det giver også mening at interessere sig for USA, som er verdens største aktiemarked," siger han og peger på, at det ikke er overraskende, at det er nærmarkederne Sverige, Norge og Tyskland, der kommer ind på de næste pladser i undersøgelsen.

Samtidig kan det have en sammenhæng med, at en af de mest populære handelsplatforme herhjemme – Nordnet - kun tilbyder kunderne at handle på netop disse markeder, og ikke på andre europæiske markeder.

18 procent af de adspurgte svarer, at de slet ikke investerer i udenlandske aktier.