Perspektiv

Investér i megatrends, men med måde

Billede
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Du har fået øje på en lovende tendens og tror på, at den vil holde sig et godt stykke ind i fremtiden, men du har et problem: Hvilke selskaber vil nyde godt af tendensen, og hvilke aktier skal du investere i? Det kan være både svært og tidskrævende for privatinvestorer at sætte sig ind i. Derfor er temabaserede investeringsfonde meget naturligt blevet populære. Især fonde med fokus på grøn omstilling og digitale løsninger har tiltrukket mange investorer.

Nogle temafonde har klaret sig godt, andre mindre godt, men de har alle sammen en eller flere indbyggede svagheder. Det er konklusionen af en undersøgelse fra det schweiziske finansinstitut (Ben-David, Franzoni, Kim og Moussawi: Competition for attention in the ETF space), der blandt andet peger på, at temafonde ofte bliver etableret lige før eller efter, at aktierne i fonden har toppet kursmæssigt.

Et andet problem er, at fondene ofte afspejler et hjemmelavet indeks, hvor alle aktier vejer lige meget. Det giver en uhensigtsmæssig stor vægt i de mindre aktier, som betyder, at kursen på dem presses op, når fonden køber, og ned, når fonden sælger.

Spredningen kan også være mindre end man skulle tro – og risikoen dermed større end godt er. Den meget populære ETF, iShares Global Clean Energy, har for eksempel i nogle perioder haft blot 30 aktier i porteføljen.

Konklusionen for den private investor er selv at sørge for en god spredning. Uanset hvor meget du tror på robotteknologi, cybersikkerhed eller grøn energi, bør du kun sætte en mindre del af din opsparing i den enkelte temafond – og jo mere snævert temaet er, desto lavere bør andelen være.