Nyhed

Vismænd: Boligejere scorer værdistigning på 105.000 kroner - prisdyk i 2023

Billede
Ejerne af parcelhuse scorer værdistigninger i disse år. I 2023 ser det dog ud til at vende, vurderer vismænd.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Et gennemsnitligt parcelhus bliver 105.000 kroner mere værd i år, vurderer vismændene i ny prognose fra De Økonomiske Råd. Til gengæld skrumper friværdierne i løbet af næste år, spår de.

Som følge af prisstigninger på boligmarkedet, steg et gennemsnitligt parcelhus 250.000 kroner i løbet af 2021. I år bliver beløbet 105.000 kroner, vurderer vismændene fra De Økonomiske Råd, mens prisudviklingen ventes at gå tilbage med 20.000 kroner i løbet af 2023.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Tallene dækker over et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm., som i 2021 kostede 2.330.000 kroner.

”Vi skal dog skal huske på, at prisstigningen i 2022 faktisk allerede har fundet sted. Prognosen fra vismændene betyder derfor, at de dybest set forventer, at priserne herfra vil have et svagt negativt fortegn resten af året. Det er overordnet en retning for boligmarkedet, som er vi er enige i,” skriver privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer i en kommentar til vismændenes forventninger.

Boligmarkedet står da også overfor en hel perlerække af modvinde, vurderer privatøkonomen. Modvinde, der vil præge boligefterspørgslen og handlerne i nedadgående retning og samtidig få priserne til at pege nedad i en periode.

Jysk forvalter: Disse tre aktier tror vi på

Årsagen er de betydelige stigninger i renten siden årsskiftet, hvor et fastforrentet lån er gået fra en rente på 2 procent til i dag 3,5 procent.

”Samtidig er priserne på energi tordnet i vejret, hvilket gør det dyrere at bo i boligen. I tillæg er prisen på bl.a. fødevarer også steget, og det medvirker ligeledes til at lægge beslag på danskerens budgetter,” siger Brian Friis Helmer og uddyber:

”En del af modvinden bliver dog opvejet af et meget lavt boligudbud og en solid dansk økonomi med høj jobsikkerhed og robuste formuer, og det trækker i den modsatte retning. Samlet set forventer vi dog, at boligpriserne skal ned herfra.”

Tilbage i oktober sidste år forventede vismændene, at huspriserne ville stige med 2,6 procent i år, og der er altså tale om en opjustering for huspriserne.

”Opjusteringen giver i bund og grund fin mening, da huspriserne har lagt flot fra land og er steget i årets første 3 måneder,” konstaterer Brian Friis Helmer.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her