Nyhed

De bedste vækstaktier udpeget

Billede
Med en stigning på 600% på har et lille dansk vækstselskab skilt sig ud og forgyldt sine investorer siden børsnoteringen i 2018. Selskabet blev forleden hædret på årsmødet for børsnoterede vækstvirksomheder i København. Det blev både til en finaleplads og en kåring som den mest lukrative vækstaktie.

Politikere, investorer og selskaber var samlet i den gamle børsbygning onsdag d. 7. september for at sætte fokus på de danske vækstvirksomheder på de vækstbørserne First North og Spotlight. Bag arrangementet stod den nye forening for Børsnoterede Vækstvirksomheder.

Dansk Aktionærforenings direktør gav både gode råd og en opsang til de danske vækstselskaber fra scenen, og på TV2 News. Her fortalte han, hvordan mange danske investorer fortsat venter på bedre resultater og positivt afkast på deres vækstinvesteringer. Det sker efter nogle skuffende år på mini-børserne First North og Spotlight.

Heldigvis er der lys i mørkedet også for de små vækstselskaber, og i alt fire selskaber blev hædret i forbindelse med eventet.

Et enkelt selskab skiller sig positivt ud med 600% forrentning til investorerne siden børsnoteringen. Det drejer sig om danske Freetrailer, der er noteret på Spotlight Børsen i Stockholm, og som leverer trailer-løsninger indenfor fremtidens deleøkonomi. Ud over prisen for den største kursstigning var Freetrailer også finalist i kapløbet om titlen som årets børsnoterede vækstvirksomhed. Den anden finalist var IT-selskabet Wirtek, mens hovedprisen dog endte med at blive tildelt til FOM Technologies.

Bag kåringen stod en jury bestående af Morten Langer fra Økonomisk Ugebrev, Jonas Jakobsen fra Unge Investorer,  Per Hansen fra Nordnet, Statsaut. Revisor Mads Juul Hansen fra BDO og Dansk Aktionærforenings egen direktør, Mikael Bak.

Vi bringer her uddrag af juryens begrundelser for de to finalister, Freetrailer og Wirtek, og for den samlede vinder af juryens pris, der blev FOM Technologies.

Billede

Freetrailer (finalist og vinder af prisen for højeste kursstigning siden notering)
(Uddrag af juryens begrundelse):

Freetrailer blev børsnoteret i 2018 til kurs 4,5 kr. I 2020 var kursen helt nede at vende i 3 kr., men så fik investorerne for alvor øjnene op for den stabile vækstcase Freetrailer udgør.

Freetrailer har skabt et unikt koncept, der spiller ind i deleøkonomien, hvor privatpersoner får mulighed for at leje en trailer ganske gratis i en begrænset tidsperiode.

Freetrailer har opnået markant vækst i antallet af aktionærer, uden større investeringer i kommissionerede aktieanalyser, hvorfor væksten bl.a. kan tilskrives en flot performance med stærk international ekspansion, der har givet organisk opmærksomhed blandt de private investorer. Freetrailer har leveret den største kursusstigning af alle danske virksomheder noteret siden 2018 og gode børshistorier.

Toplinjen vokser stabilt med 25-30% pr. år, og bundlinjen har for alvor rykket sig de sidste år.

Wirtek (finalist i kåringen af årets børsnoterede vækstvirksomhed)
(Uddrag af juryens begrundelse):

Wirtek er et dansk IT-outsourcing selskab, der siden 2001 har hjulpet virksomheder med at udvikle softwareløsninger og elektroniske produkter. Wirtek var en del af First North 1.0 bølgen og var i 2006 en af de første noteringer på First North. Men selskabet blev oversolgt og noteringen en fiasko ligesom de fleste andre første noteringer på First North. Efter at have peaket i kurs 46, lå aktien i dødvande omkring kurs 1 i mere end 6 år.

Men siden 2018 har selskabet formået at løfte forretningen og finde nye vækstmarker og aktiekursen er fulgt med.

Wirtek har formået at levere op justering på opjustering de sidste år. I 2020 og 2021 var Wirtek det selskab på First North Copenhagen, som har opjusteret sine forventninger flest gange. Alt i alt har Wirtek opjusteret sine forventninger fem gange i perioden.

I Q1 2022 vækstede Wirtek toplinjen med 111%.

Vinderen af Årets danske børsnoterede vækstvirksomhed 2022: FOM Technologies
(Uddrag af Juryens begrundelsen):

Virksomheden omtales som en af få virksomheder, der gik på børsen med en aldeles fair værdiansættelse, til trods for, at de sad på en unik og patenteret teknologi og forventede at 2.5x omsætningen indenfor 1 år. Men en ydmyg CEO ville sikre en god rejse for alle aktionærer. Det medførte en meget høj kursstigning i kølvandet på noteringen.

Gennem to år på børsen har virksomheden vist hvordan man laver IR på et højt niveau. Selskabet tager kommunikationen dybt alvorligt, og har formået at vækste antallet af aktionærer flot taget i betragtning af, at de nok har et meget lavt IR-budget, og selv har valgt at afholde kvartalsvise investor-events. Men de går ikke på kompromis med investorpleje, hvor de både udsender en kontinuerlig god nyhedsstrøm, og byder investorerne op til spørgsmål hvert kvartal.

Virksomheden har altså en beundringsværdige tilgang til IR set fra et aktionær-synspunkt og viser hvordan et børsnoteret selskab skal gøre for at være blandt de bedste i Danmark.

Udfordringen for FOMs aktiekurs har været, at investorerne tog glæderne på forskud og kursen toppede kort efter noteringen. Men i takt med de mange opjusteringer og den sivende kurs, bliver aktiekursen stille og roligt et mere fair værdiansat selskab, hvor der kan leveres et fremtidigt afkast. Med ca. 30 mio. i omsætning og 3,2 i EBIT, er der endnu lang rejse for virksomheden til at forsvare en børsværdi på 300 mio.

Selskabet har gennemført en vellykket kapitalrejsning i 2022 hvor kursen siden har været over tegningsprisen. Der var vækst en stor vækst toplinje samtidig med positiv bundlinje.

Der er mere end 3500 individuelle investorer. Selskabet har leveret på deres guidance, lavet fem opjusteringer og var den bedst performende aktie i 2020 på First North København. Siden IPO er kursen steget 350%.

En enig jury kårer derfor FOM Technology med direktør Michael Stadi i spidsen til Årets danske børsnoterede vækstvirksomhed.