Markedskommentar

Kursfald blander sig med de værste i historien

Billede
”Vi forventer en regnskabssæson, hvor de danske aktier under et vil vise kvalitet og styre uden om de værste effekter af opbremsningen i forbruget," siger aktieanalysechef, der venter svære tider for globale aktier.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Afkastet på de globale aktier har været negativt med 8,4 procent i juni, mens kursfaldene i 1. halvår 2022 blander sig med de værste i historien. Det konkluderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen.

Han vurderer, at der er udsigt til lave eller negative afkast på 12 måneders sigt. Det er dog ikke ensbetydende med, at investorerne skal sælge alle deres aktier. Aktieinvestorerne kan dog med fordel sikre sig, at de ikke ligger med for høj risiko i porteføljen lige nu.

”Frygten for en recession eller stagflation er tiltagende - med god grund. Flere og flere observationer tyder på, at forbrugerne rundt om i verden er på vej til at ramme inflationsmuren, og det kan få forbrug og dermed økonomisk vækst og indtjeningsvækst til at bremse kraftigt op,” siger han og uddyber:

”Derfor ser markedsforventningerne om en indtjeningsvækst i år på 11,2 procent også ud til at være for optimistiske. Den kommende regnskabssæson kan blive første vigtige indikator for, at overophedning og ekstremt høj aktivitet hos mange virksomheder nærmest over natten bliver erstattet af en kraftig opbremsning i købelysten. Konsekvensen kan blive flere nedjusteringer, end vi er vant til,” siger han.

23.000 kopierer ham: Nu afslører han sin største investering

Mere spiselige priser på aktier
Han mener, det er tvivlsomt, om aktieinvestorerne er forberedte, hvis højtprofilerede selskaber indenfor forbrugerelektronik slutter sig til 'nedjusteringskoret'.

”Prisfastsættelsen er mere spiselig end længe – og lige omkring det historiske niveau. Det er dog langt fra sikkert, at investorerne vil betale dopingopskruet pris for aktierne i et miljø uden lavrente- og likviditetslykkepiller,” siger han og fortsætter:

”Centralbankerne bekæmper nemlig lige nu den tårnhøje inflation med aftrapning af lavrente- og i tiltagende grad også likviditetslykkepiller. Det nye renteregime og fraværet af doping indvarsler en ny virkelighed, som lige nu præger finansmarkederne. Aktieinvestorerne skal forvente fortsat store kursudsving, der kan blive forstærkede, hvis Fed (den amerikanske centralbank, red.) fastholder planerne om en endnu mere udtalt afvænning fra likviditetslykkepillerne fra september,” siger han.

Læs også:

23.000 kopierer ham: Nu afslører han sin største investering
Danske aktier har attraktiv egenskab lige nu
Strateger: Disse tre aktier har størst potentiale på kort sigt

Ifølge aktieanalysechefen kan de overordnede negative kursbevægelser altså fortsætte i noget tid.

”Men vil naturligt i perioder være afløst af positive modreaktioner,” tilføjer han.

Mens globale aktier er nede med mere end 8 procent i juni, har danske aktier klaret sig markant bedre. Danske aktier er således ’kun’ er faldet 3 procent i juni.

Genmab og Bavarian holder snuden oppe på dansk indeks
Det er især selskaber som Genmab og Bavarian i spidsen, der har leveret positive afkast, mens både Pandora og Ambu er faldet mere end 20 procent i juni.

”Vi betragter stadig det defensive tilt med en høj indeksværdi i medicinalselskaber som en attraktiv egenskab i det aktiemiljø, som vi kan være på vej ind i.”

”Vi forventer en regnskabssæson, hvor de danske aktier under et vil vise kvalitet og styre uden om de værste effekter af opbremsningen i forbruget. Halvårsregnskaberne bør derfor være præget af færre skuffelser herhjemme end i udlandet,” vurderer Jacob Pedersen.

Han venter, at tendensen kan blive endnu mere tydelig, hvis den økonomiske opbremsning tager til i de kommende måneder, hvilket ifølge aktieanalysechefen ligner et sandsynligt scenario.

Prisfastsættelse på danske aktier billigere end længe
Også prisfastsættelsen på de danske aktier er billigere end længe, påpeger han.

”Men niveauet snyder og dækker stadig over en meget billig prisfastsættelse på A. P. Møller – Mærsk, der vægter meget tungt i indeksets samlede indtjening. Uanset er prisfastsættelsen på tværs af selskaber dog nu væsentlig mere attraktiv end tidligere, selv om vi stadig har en høj andel af selskaber, der handler markant dyrere end det europæiske gennemsnit,” siger han og uddyber:

”Netop den høje andel af dyre danske selskaber kan give perioder med modvind, fordi afvænningen fra lavrente- og især nok likviditetslykkepillerne vil ramme de dyre dele af aktiemarkedet hårdest. I den kommende periode er det desuden sandsynligt, at mere konkrete meldinger om økonomisk opbremsning vil kunne sænke både selskabers og analytikeres forventninger til indtjeningen i år. Den er aktuelt på 23,1 procent herhjemme, og den bør være mere modstandsdygtig end andre steder.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Læs også:

23.000 kopierer ham: Nu afslører han sin største investering

Danske aktier har attraktiv egenskab lige nu

Strateger: Disse tre aktier har størst potentiale på kort sigt

Tema:

Scor skattefri gevinst på 37.300 kroner til dit barn eller barnebarn - hvert år
Skattefrie afkast til børn: Disse fonde kan du bruge

Aktier med størst potentiale - se video herunder
Fik du ikke set tv-indslaget, hvor investeringsøkonom Per Hansen udpeger de aktier, han vurderer, har det største kurspotentiale hen over sommeren og i efteråret. Se indslaget her.