Markedskommentar

Investor: Dette er den største risiko du kan påføre dig lige nu

Billede
Investor Jens Løgstrup ser to hovedscenarier i markedet lige nu. Han vurderer, at det positive scenarie er langt mere sandsynligt end det negative og afslører hvilke aktier, han har købt og solgt på baggrund af det.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er ikke blot krigen i Ukraine, men fire store og negative begivenheder i markedet, der har givet investorerne tyndslidte nerver. Det mener investor Jens Løgstrup, der ejer investeringsselskabet Expon ApS.

”Når vi ser et negativt og nervøst marked nu, er krigen medvirkende til det. Men det er ikke på grund af krigen alene. Vi har haft fire negative forhold, som samlet har givet en negativ bølge,” siger han.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Her peger han på nervøsiteten omkring den kinesiske ejendomsgigant Evergrande, som den første begivenhed, der satte sig som nervøsitet hos investorerne i september. Dernæst kom en ny coronavariant i november og december sidste år.

”Som det tredje store hug til aktierne kom debatten om den kraftigt stigende inflation, som måske kunne skabe en rentestigning, der kunne påvirke ejendomsmarkedet nedad og dermed skabe en negativ spiral. Dette rentespøgelse kørte gennem januar og februar,” siger Jens Løgstrup og uddyber:

”På toppen af det, kom krigen i Ukraine, men krigen er ikke i sig selv årsagen til presset på aktiemarkedet, det var allerede presset inden krigen startede. Men investorernes nerver er tyndslidte, fordi vi har været igennem fire begivenheder, der hver især er ret store og vigtige. De har samlet set givet større nervøsitet i markedet, end vi har haft i lang tid, siger han.”

Bliv medlem af Dansk Aktionærforening og få tilsendt magasinet Aktionæren

Stor nervøsitet begge veje
Derfor ser vi også markedet ”svinge op og ned uden retning” i øjeblikket, mener han.

Det skyldes ifølge investoren, at mange investorer ikke kan overskue nervøsiteten og frygten for yderligere tab, hvorfor de sælger ud. Omvendt er der også nervøsitet for ikke at komme med på en optur, mener Jens Løgstrup og peger på, at det er den kombination, der skaber meget store kursudsving i begge retninger.

”Investorerne vil gerne undgå at påføre sig tab, hvis markedet falder yderligere. På den anden side ved folk godt, at markedet har sat sig meget, og de vil derfor også gerne undgå at gå glip af en optur. Det er præget af stor nervøsitet begge veje,” siger Jens Løgstrup.

Investor: Optur forude for disse tre danske aktier

Den største risiko lige nu
Den største risiko er dog at stå udenfor markedet, mener han.

”Den største risiko lige nu er at sælge aktier og stå udenfor markedet. Mit hovedscenarie er, at markedet kommer til at lande på benene og aktierne begynder at stige mod kursniveauerne ved årsskiftet, og at de derfra fortsætter videre op.”

Jens Løgstrup peger på, at der også er store udbyttebetalinger på vej – i Danmark tæt på 100 milliarder kroner - parallelt med at virksomhederne også har store opkøbsprogrammer af egne aktier.

”Der er ikke mange andre steder end aktiemarkedet at gå hen med de penge, og derfor ser jeg det som overvejende sandsynligt, at vi står foran stigninger, når nervøsiteten omkring Ukraine har lagt sig,” siger han.

Investeringschef: Sådan vælger jeg mine kvalitetsaktier

Lille sandsynlighed for stor nedtur
Han levner dog en lille sandsynlighed på mellem 1 og 5 procent for, at tingene går voldsomt den anden vej. Det sker, hvis den russiske præsident Vladimir Putin ikke lykkes med krigen og som følge deraf benytter nogle af de værste våben, verden kender til – fx atom- eller kemiske våben.

”Hvad det vil betyde for aktiemarkedet, kommer an på reaktionen fra andre lande. Hvis andre lande går ind i det, og vi får en krig, der breder sig, kan aktiemarkedet tage en ordentlig tur ned,” siger han og understreger, at han vurderer sandsynligheden for det scenarie til at være meget lav.

”Jeg har ikke tænkt mig at sælge mine aktier,” slår han fast og afslører også, hvordan han allerede har ageret i aktiemarkedet.

Disse aktier han han købt og solgt
Strategien har indtil videre været at sælge nogle af de aktier, der ikke er faldet under krigen, hvorefter han har købt op i nogle af dem, der har fået tæsk.

”Jeg har solgt lidt aktier i Novo Nordisk og i Vienna Insurance Group, og så har jeg i stedet købt op i DFDS.”

Brug InvestorSkolen - gratis for medlemmer