Kultur

The Dropout: En blodig løgn

Billede
Erhvervslivet har ofte tiltrukket svindlere. I Danmark har vi oplevet Stein Bagger/IT Factory, Kurt Thorsen/PFA, Lars Nørholt/Hesalight med flere, men de største og mest spektakulære svindelhistorier finder vi i USA. En af de mest omtalte er netop blevet genstand for en TV-serie.
Billede

Af
Christina Bruun Andersen

redaktionsmedarbejder, cand. mag.

Mange kender nok til Elizabeth Holmes og Theranos – virksomheden, der hævdede, at deres patenterede teknologi kunne analysere blodprøver med blot få dråber blod på ingen tid. Historien er ikke mindst blevet kendt, fordi Theranos’ forhenværende topchef både har været gennem en større retssag og er gjort til genstand for bøger, podcasts, dokumentarer og utallige artikler. Elizabeth Holmes blev dømt skyldig i fire anklager om svindel tidligere på året, og nu er hun også blevet omdrejningspunktet for miniserien The Dropout, som kan streames på Disney+ i Danmark.

Kort fortalt, handler serien om Elizabeth Holmes, der i 2004 som 19-årig droppede ud af Stanford University (heraf seriens titel) og brugte de resterende penge, der skulle være brugt til at betale for undervisningen, til at finansiere sin nystartede virksomhed, Theranos. Da virksomheden var på sit højeste i 2014, havde Theranos hentet mere end 400 millioner dollars i kapital fra investorer og havde en anslået værdi på 9 milliarder dollars, men den patenterede teknologi viste sig senere at være rent fup.

Men når man vælger at lave en TV-serie om en sag, der efterhånden er flere år gammel, er det ikke uden en vis risiko. For det første satser man på, at folk stadig interesserer sig for historien, og for det andet må man overveje, om der er noget nyt at sige, efter historien har været gennem den store mediemaskine i årenes løb. Hvorvidt det lykkes The Dropout at fange den enkelte seer, afhænger derfor i høj grad af, hvor meget man kender til sagen i forvejen.

Hvis du er bekendt med genren
The Dropout kan nok tilfredsstille enhver, der elsker miniserier, hvor det er svært at tage stilling til, hvem der er værst: Svindleren i sin hybris eller investorerne, der lod sig snyde af tomme løfter i flere år.

Serien tager sig god tid med at lade os stifte bekendtskab med unge Elizabeth Holmes, før hun overhovedet stifter Theranos, og hvis du ikke er bekendt med sagen i forvejen, så kan tempoet virke frustrerende for de utålmodige, der gerne vil nå frem til alle de smudsige detaljer.

Hvis du har styr på det grundlæggende omkring Theranos-sagen
Hvis du kun har skimmet nogle overskrifter her og der eller fået ridset de væsentligste detaljer op over en øl, så er det nemt at undervurdere det reelle omfang af løgnene, der omgav Theranos.

Læs også vores anmeldelse af bogen 'Ondt Blod', der omhandler Theranos-sagen.

Serien illustrerer, hvordan bureaukrati og regler blev brugt til at sløre sandheden og vildlede ikke blot investorerne, men også Theranos’ egne medarbejderne. Med interne forbud mod at tale om projekter til kollegaer udenfor ens egen afdeling, udspekulerede kneb for at få investorerne til at tro, at Theranos levede op til sine løfter, samt kontrakter med klausuler om tavshedspligt så tykke og tunge, at de nærmest kan betegnes som mordvåben.

Det er svært at sige, hvor grænsen mellem sandhed og fiktion går i miniserien, men alt andet lige bliver det mere forståeligt, hvordan det lykkedes Elizabeth Holmes og Sunny Balwani (Theranos’ COO og Holmes’ kæreste) at svindle så mange mennesker – og slippe afsted med det så længe, som de gjorde.

Hvis du allerede har inhaleret alt om Theranos
Hvis man er meget fortrolig med et emne, ender dramatiseringer ofte med at skuffe, fordi de blot genfortæller en historie, man allerede har hørt og set fortalt på alle tænkelige måder. Selv hvis det er tilfældet, har The Dropout stadig noget at byde på, fordi det er tydeligt at se, at holdet bag er indforstået med, at den ikke er ment som en dokumentarserie, der tager udgangspunkt i sagsakter og tekstbeskeder, men derimod fortolker fakta på en underholdende måde.

Dansede unge Elizabeth Holmes virkelig med en plakat af Steve Jobs? Og gned hun sig virkelig i ansigtet med en iPod på sit kollegieværelse? Højst sandsynligt ikke. Instruktørerne har tydeligvis ikke være bange for at tage nogle kreative beslutninger om fortællingen af Holmes’ rejse fra Stanford til Silicon Valley, og disse skæve øjeblikke løfter serien ud over de tunge biografiske elementer.

Alt i alt …
The Dropout lykkes med at formidle, hvordan den ene lille usandhed efter den anden endte med at få voldsomme konsekvenser for alle involverede i Theranos, og kvitterer med et indblik i kvinden bag løgnen uden på noget tidspunkt at tage hende til nåde.