Investorviden

Kollaps og grønne skuffelser: Det husker vi fra aktieåret 2021

Billede
Der er sket mere i 2021 end i et ”normalt” år på aktiemarkedet, konkluderer investeringsøkonom. Her oplister han en række begivenheder, som vi vil huske aktieåret 2021 for. Både på den opløftende og den knap så positive måde.
Billede

Af
Per Hansen

Investeringsøkonom, Nordnet

2021 har været et begivenhedsrigt år for investorerne. Der er sket meget og reelt set nok mere end i et langsigtet ”normalt” år. Her er noget af det, som investorerne husker året for. Både på den opløftende og den knap så positive måde:

•    De private investorer ”overtog” aktiemarkedet og fortsatte den udvikling, som allerede var startet under nedlukningen i 2020. ”Arbejd hjemme” har været en stor katalysator for den stigende interesse for investering, aktier og opsparing. En katalysator for privat investering.

•    ”Meme-investering” var især i starten af året et meget stort tema. GameStop og AMC er nogle af de aktier, som investorerne husker bedst for investeringsdemokratiseringen, som gav ”Wall Street” konkurrence fra ”Main Street”. En meget betydelig del af ”investeringsideerne” viser sig desværre ikke at kunne holde til den forøgede omtale, som kendetegner diverse fora. Det var og er fortsat vigtigt at se sig godt for som investor.

Læs også: Valueinvestor udpeger sine favoritaktier til 2022

•    ”Meme-investering” blev af nogle synonym med handelsplatformen Robin Hood Markets. På samme måde som interessen for at få sine investeringsinput fra samtalefora toppede i første halvdel af 2021, gjorde interessen det samme for børsnoteringen af Robin Hood Markets, som mod slutningen af 2021 har måtte se sin aktiekurs halveret fra starten.

•    Tesla var et stort og omdiskuteret emne og aktie i 2020. Det fortsatte i 2021, hvor Elon Musk stadig er den enfant terrible, som investorerne elsker. Tesla er indiskutabelt verdens mest værdifulde el-bilselskab. Spørgsmålet er om selskabet kan indfri de meget høje forventninger?

•    Lige bagefter Tesla kørte en lang række, kinesiske elbilsaktier ind som børsnoterede selskaber. Selskaber som Xpeng, Nio og Lucid har fundet vej til investorernes porteføljer. Da Rivian i november, med investor backup fra Amazon og Ford, fandt vej til børsen, kørte de private med på samme måde som det skete, da svenske Volvo Cars blev børsnoteret.

Aktiestrateg: 2022 bliver bankernes år


•    Bankaktierne fik (endelig) et comeback i det generelle tilfælde. Let stigende renter, faldende omkostninger, stigende ejendomspriser og indtægter fra handel med værdipapirer, betød flere opjusteringer og stigende aktiekurser.

•    De danske aktier har hele året haltet en lille smule bag efter andre aktieindeks. Det skyldes ikke mindst, at de grønne himmelstormere, Vestas og Ørsted, har haft deres egne større udfordringer. 2021 slutter med aktiekurser, som ligger mere end 1/3 under årets højeste niveauer og ender med en kurslussing.

•    Novo Nordisk har gjort sit til at 2021 skulle blive endnu et godt dansk aktieår. ”Stor”, ”stærk” og ”ingen over og ingen ved siden af” er nogle af de prædikater, som jeg i løbet af året satte på den fremragende udvikling. 2021 blev året, hvor Novo Nordisk for alvor ”var tilbage”. Udfordringer hos en underleverandør til fedmemidlet Wegovy fik aktien til at dykke i starten af ”juleugen”. Nogle dage senere er aktiekursen stadig mærket af hændelsen, men har dog nogenlunde indhentet halvdelen af det nedtur.

Aktiechef: Disse aktier kan stikke af i 2022

•    Andre danske selskaber, som har henrykket er Maersk, DSV og NTG som har redet på den bølge, som blev skabt af forsyningskæder i ubalance. DSV har for vane at overpræstere. Maersk begyndte på det i 2020 og fortsatte ind i 2021.

•    Investorerne i Lundbeck skal for 4. år i træk lægge rygstykker og porteføljer til en massiv nedtur. Patentudløb, for langsom fremdrift i pipelinen og for mange forskningskiksere er en meget trist cocktail. Måske handler det mest/kun om status quo for 69 % ejeren, Lundbeckfonden?

•    De danske forbrugere synes ikke så godt om det, men det gør olieselskaberne dermed. Stigende oliepriser og stigende USD har gjort det langt dyrere at blive transporteret men også sjovere at investor. Olieprisen er fuldt ud tilbage til tiden før Covid-19.

•    Bavarian Nordic fik god fremdrift og statssponsorering med og til sin Covid-19 vaccinestrategi, og det kunne investorerne mærke.

•    Vaccinesuccessen kunne også mærkes hos Biontech/Moderna, hvis aktiekurser indpriser ikke kun flere mutationer, flere bølger, men succes med mange flere vacciner.

•    De seneste år er der blevet børsnoteret en række mindre selskaber i Danmark. Udviklingen i 2021 har været skuffende. (For) høj prisfastsættelse af selskaber som ikke alle viste sig at være børsklar, har givet investorudfordringer.

•    Bitcoin og andre investeringscoins har været et af årets mest omtalte emner og er det stadig. Bevægelserne er ekstreme og vidner om at meningerne stadig er delte om fremtiden.

•    2021 har været et meget dårligt år for biotekselskaber i generelt. Mange nystartede selskaber og investorer har lagt ryg til investeringsskepsis.

•    Udvalgte større kinesiske aktier er kurskollapset. Alibaba/Bidu er eksempler på selskaber, som er faldet med 30-40 %. Det er nærmest komisk, at de kinesiske myndigheder i starten af året advarede investorerne mod den synlige boble i mange Nasdaqnoterede amerikanske aktier. USA selskaberne er steget yderligere, mens kinesiske politiske stramninger har givet de store selskaber et hårdt knock-out.

•    Nordnet har fastholdt og udbygget sin position, som Danmarks største aktiehandelsplads. Ca. 5 % af den daglige omsætning går igennem Nordnet. For enkelte aktier er det tal meget større. Eksempelvis udgjorde de private Nordnet investorer 10 % af aktiehandlen med Novo Nordisk under nedturen i juleugen. I enkeltaktier, som Bavarian Nordic er Nordnets kunder mellem 20-25 % af den daglige omsætning med yderligere ”upside” i peakperioder med større handelsaktivitet, som er drevet af nyhedsflowet.

•    Korrigeret for algoritmer (som vi ikke har) og for at udenlandske mæglere står for 65-70 % af den daglige volumen, er det realistisk at antage, at 20 % eller mere af den danske aktiehandel som har en dansk ”levende” slutkunde, handler via Nordnet. De private er ikke kun blevet en del af aktiemarkedet, men er selve markedets puls.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her