Investorviden

En billion i banken

Billede
For første gang nogensinde har danskerne nu sat mere end 1 billion kroner i bankerne. Især to grupper skal overveje at investere, siger chefredaktør hos Dansk Aktionærforening.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

1.020.000.000.000 kroner. Så mange penge stod der samlet set på danskernes konti i bankerne ved udgangen af oktober.

Det viser nye tal fra Danmark Nationalbank.

Tallet betyder, at hver dansker - fra spæd til olding – i gennemsnit har 174.700 kroner stående i banken.

Danskere over 50 år går glip af store afkast

Nationalbanken peger på, at det især er udbetalingerne af feriepenge på i alt 28,2 milliarder, der har skubbet det samlede indestående op over billionen.

Tre til seks måneders løn på kontoen

Hos Dansk Aktionærforening peger chefredaktør Steen Bech Andersen på, at en del danskere har alt for mange penge stående kontant i banken.

”Det er især de unge, der skal i gang med at spare op til pension, der med fordel kan investere nogle af deres penge langsigtet. Det vil give et meget bedre afkast på den lange bane, end hvis de står til nul- eller minusrenter,” siger Steen Bech Andersen og uddyber, hvor mange penge, du egentlig har brug for at have stående på dine konti:

”Hvis du er på arbejdsmarkedet, har du maksimalt brug for at have, hvad der svarer til tre til seks måneders løn på din konto, fordi du løbende får nye penge ind hver måned."

"Er du pensionist, er det lidt mere kompliceret. Her skal du holde et kontantbeløb på kontoen, der svarer til forskellen på tre års forbrug og tre års pensionsudbetalinger.

Ældre skal også investere

Når de ældre skal investere, skyldes det, at danskerne bliver ældre og ældre.

”Det er ikke alle pensionister, der kan regne med, at deres nuværende pensionsopsparing rækker lige så længe, som de lever. Derfor er mange nødt til fortsat at investere for at få et langsigtet afkast af deres opsparing,” siger Steen Bech Andersen.

Han peger desuden på, at bankerne er i gang med at sænke loftet for, hvornår man skal betale renter af penge i bankerne.

”Og vi har ikke set den sidste sænkning af loftet endnu,” siger han.