• 78 procent af de adspurgte mener, at shorthandel, hvor investorer tjener penge på faldende aktiekurser, skal begrænses. Det viser en stor undersøgelse lavet af Dansk Aktionærforening.
  78 procent af de adspurgte mener, at shorthandel, hvor investorer tjener penge på faldende aktiekurser, skal begrænses. Det viser en stor undersøgelse lavet af Dansk Aktionærforening.
09. februar 2021 kl. 11.51
Stort flertal støtter GameStop-oprør
Det er positivt, at små investorer har rottet sig sammen mod store fonde, der forsøger at tjene penge på kursfald i GameStop-aktien. Det svarer et stort flertal i en ny undersøgelse lavet af Dansk Aktionærforening. Man skal ikke have ondt af shorthandlerne, mener de.
Af Christian Kjær, redaktør, ck@shareholders.dk

Det er positivt, at en gruppe små investorer sammen forsøger at knække store hedgefonde, der spekulerer i kursfald i GameStop-aktien. Det svarer 79 procent af de adspurgte i en stor undersøgelse, Dansk Aktionærforening har lavet blandt medlemmer og modtagere af foreningens nyhedsbrev.

 

”GameStop-sagen har skabt en bevidsthed om, at det kan betale sig at stå sammen, og at storkapitalen ikke altid behøver at tromle de små investorer,” siger direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak.

 

Ingen medlidenhed fra de små

Undersøgelsen, som 1366 har svaret på, viser ligeledes, at de private investorer ikke har ondt af de hedgefonde, der har spekuleret i kursfald til GameStop-aktien, og de mener, det vil være forkert, hvis man lukker handlen med aktien på grund af sagen med de mange små investorer, der har slået sig sammen på sociale medier. Hele 88 procent indtager den holdning.

 

Læs også: "Her er aktierne og udbyttemaskinerne til al slags vejr"

 

Medlemmerne hylder nemlig ikke såkaldt shorthandel, hvor investorer tjener penge, når en aktie falder. 67 procent angiver således, at deres holdning til shorthandel er negativ eller at de mener, det skal forbydes.

 

”Frustrationen over hedgefondenes massive pres på udvalgte aktier er tilsyneladende stor. Der er behov for at sikre, at shorting ikke tager overhånd, og at handlen generelt sker på fair og lige vilkår, siger Mikael Bak og uddyber:

 

”Med hele 67 procent, der er helt eller delvist kritiske overfor shorting, ser vi et behov for, at man i den finansielle sektor og med inddragelse af eksperter bør vurdere, om der er grundlag for at brugen af shorting skal reguleres yderligere, så vi undgår en dyb kløft af mistillid mellem de større fonde og de private investorer. Det vil styrke et forudsigeligt og troværdigt aktiemarked i fremtiden,” siger Mikael Bak.

 

Fint med debat, men der skal holdes øje

75 procent af de adspurgte i aktionærforeningens undersøgelse giver ligeledes udtryk for, at de er positive overfor, at aktionærer drøfter holdninger til aktier i online grupper på sociale medier. Halvdelen af de adspurgte synes dog samtidig, det skal ske på en måde, hvor Finanstilsynet holder øje med, at der ikke sker koordineret handel med manipulation af bestemte papirer til følge.

 

Læs også: "Sælg danske aktier og køb amerikanske"

 

Når det kommer til den konkrete GameStop-aktie, hvor private investorer handlede aktien i den skrantende forretning op med mange hundrede procent i løbet af kort tid, skal de adspurgte i undersøgelsen dog ikke nyde noget.

 

Således er det kun 2,1 procent, der svarer, at de har handlet GameStop-aktier, efter at have læst om sagen i medierne.  11 procent overvejede at gøre det, mens 81 procent svarer, at det aldrig kunne falde dem ind.

 

Private investorer: Shorthandel skal begrænses

Hele 78 procent ønsker, at Dansk Aktionærforening spiller en aktiv rolle i at sikre, at der sker en fair handel, der betyder, at shorthandel begrænses, samt at foreningen er med til at sørge for, at der sker øget overvågning af aktiegrupper på de sociale medier.

 

”Som forening vil vi rigtig gerne hjælpe med at organisere de private investorer med en fælles fornuftig stemme, der på den ene side værner om et marked med en sund regulering, og som samtidig sikrer, at der bliver lyttet til den stigende kapital og indflydelse, som de private investorer repræsenterer,” siger Mikael Bak og uddyber:

 

”Fra vores synspunkt handler det om, at vi skal værne om et stabilt aktiemarked med langsigtet investering og opsparing, og at vi skal undgå kortsigtet spekulation, som er særdeles risikabelt for de små investorer, og hvor de store tunge investorer i sidste ende oftest står med de bedste kort.”

 

Se hele undersøgelsen her.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: