Investorviden

"Flodbølge af penge på vej ind i disse aktier"

Billede
Det er især én sektor, der vil trække aktiemarkederne til nye højder i 2021, siger indehaver af Formue- & Investeringsrådgivning ApS, Lars Jørgen Rasmussen, i dette interview med Dansk Aktionærforening.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Hvordan vil du karakterisere aktieåret 2020?
”Det har været et mærkeligt år med den hurtigste nedtur, vi har set længe, og samtidig den hurtigste optur, vi har set længe. Derfor har der været mulighed for at blive kørt over. Amerikanske og danske aktier er i plus, men verdensindekset er i minus. Det er lidt pudsigt. Danske aktier har slået udenlandske aktier igen, og hvis man kigger 30 år tilbage, har danske aktier slået udlandet i to ud af tre år. Det skyldes, at vi har nogle nicheselskaber, der lander store beløb på bundlinjen i forhold til omsætningen. Her tænker jeg blandt andet på medico- og medicinalselskaber som Coloplast og Novo Nordisk, Pandora inden for smykker, Vestas og Ørsted inden for vind samt Simcorp indenfor Software.”

"Disse fem aktier stiger mindst 50 procent næste år"

Hvad forventer du af aktieåret 2021?
”Finanspolitikken skal være med til at trække markedet i gang. Desuden er der ikke noget, der tyder på, at renterne vil stige, så heller ikke næste år vil der være noget alternativ til aktier, hvis man vil have et afkast. Det bliver også et spørgsmål om, hvornår vaccinerne kommer. Jeg formoder, det vil sætte lidt gang i væksten, når hele kloden bliver vaccineret, men der kan godt gå noget tid, før vaccinen er kommet bredt ud alle steder. Alt i alt forventer jeg, aktierne vil stige 8-10 procent i 2021.”

Hvilke sektorer bliver især løftet næste år?
”Der er en flodbølge af penge på vej ind i grønne aktier. Når kunderne sidder til møde i pensionskassen, siger de, at de skal have noget grønt, det er sådan, det foregår. Folk køber blindt ind i de grønne selskaber. Selvom analytikerne ikke kan regne prisen hjem på mange af de bæredygtige aktier, kan de godt stige yderligere. Der er en supertrend i samfundet, der går væk fra sort energi og over i det etisk korrekte med social ansvarlighed og bæredygtighed. Trenden ebber ud på et tidspunkt, men den er slet ikke færdig endnu. En ting er prissætningen, men når der bliver ved med at strømme penge ind i de aktier, så stiger de jo. Derfor vil aktier som Vestas og Ørsted også stige mere end markedet næste år. Derudover har jeg stadig den holdning, at bankerne er kommet for langt ned. Deres forretningsmodel er presset på grund af de lave renter, og der er en frygt for, at de taber mange penge som følge af corona. Jeg tror dog ikke, det går så galt. De retter sig igen, og jeg forventer for eksempel, at Jyske Bank skal tilbage på niveauet fra før corona i kurs 285 i løbet af næste år.”

"Aktierne stiger og Vestas bliver en kursraket i 2021"

Hvilke aktier er dine favoritter i 2021?
”En af mine favoritter er ALK Abello. De har ingen konkurrenter, og det ville koste kassen for andre virksomheder at opnå samme know how. De befinder sig i sweet spot, og der er intet, der kan forstyrre det. Desuden er det tæt på, at udgifterne til nogle store forsøg stopper. Når omsætnigen samtidig stiger 10 procent om året, får de en voldsom fremgang på bundlinjen. Det er en rigtig god aktie bare at have liggende. De har nye produkter, er indenfor en niche og aktien slår markedet næsten hvert år. En mulig kursraket kan også være Sanistål, der handler med alt indenfor VVS. Indtjeningen i selskabet er for lav sammenlignet med for eksempel Brødrene A. & O. Johansen. Derfor kan Sanistål være en mulig kandidat til at blive købt op. Med en kurs/indre værdi på godt 1 er den prissat halvt så dyrt som konkurrenten Brødrene A. & O. Johansen. Jeg er ikke branchekyndig, men aktien virker interessant, fordi risikoen virker begrænset, mens upsiden kan blive betydelig.”

Lars Jørgen Rasmussens favoritter:
Vestas (vindmøller)
Ørsted (opførelse af havvvindmølleparker)
ALK Abello (medicin mod høfeber og astma og andre allergiske sygdomme)
Sanistål (værktøj og maskiner til industrien)