Investorviden

Ny rekord: Gigantbeløb investeret i danske fonde

Billede
Aldrig før er så mange penge blevet investeret i danske investeringsfonde. Investorerne flygter fra nulrenter i bankerne og investorkulturen breder sig, vurderer direktør i Dansk Aktionærforening.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Et af de hurtigste fald på aktiemarkederne nogensinde. Det var, hvad de globale aktiemarkeder blev kastet ud i under coronakrisen i marts og april efterfulgt af en hurtig og endnu større optur i månederne derefter.

De usædvanligt store kursudsving i 2020 har dog langt fra holdt investorerne fra at sætte nye penge i danske investeringsfonde.

Tværtimod strømmede der i løbet af årets første ni måneder flere penge ind i de danske fonde end nogensinde før, nemlig knap 70 milliarder kroner. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

En af årsagerne til de mange nye penge i de danske fonde, er de lave renter, vurderer direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak.

”Renterne på danskernes penge i banken er i bedste fald nul. I værste fald betaler de penge for at have pengene stående. Derfor er det naturligt og forståeligt, at flere søger at få et afkast ved at investere i aktier og investeringsfonde, og historikken på aktiemarkedet viser også, at det er en god forretning på lang sigt,” siger Mikael Bak.

Investorer stod fast

De mange nye penge, der er strømmet til de danske fonde, viser ligeledes, at investorerne ikke lod sig blæse omkuld under den voldsomme nedtur på aktiemarkedet i marts og april.

”Tallene viser, hvad vores egne undersøgelser også har vist, nemlig at de mindre investorer har holdt fast i deres investeringer under coronanedturen, som endda gav nogle private investorer mod på at investere yderligere i aktier,” siger Mikael Bak.

Han vurderer, at investorernes ageren i det indtil videre ekstremt volatile aktieår 2020, er tegn på, at investorkulturen er yderligere på vej frem i Danmark.

”Vi tror, det her er tegn på en udbredelse af investorkulturen i Danmark. At det ikke kun er et udslag af de negative renter, men at flere og flere er ved at få øjnene op for fordelen ved at investere sparepengene langsigtet,” siger han og tilføjer:

”Vi ser det også som en positiv nyhed, at det ikke kun er enkeltaktier, men også investeringsfondene, som de danske investorer sætter pengene i.”

Ikke set siden finanskrisen

Kigger vi nærmere på de nye tal fra Finans Danmark, viser de, at de nye penge især bliver investeret i fonde, der indeholder udenlandske værdipapirer. Således er der købt op i danske fonde indeholdende udenlandske aktier og obligationer for henholdsvis 28 og 17 milliarder kroner.

Ikke siden årene op til finanskrisen i 2008, er der købt op i den størrelsesorden i danske fonde indeholdende udenlandske værdipapirer.

Ved udgangen af september 2020 udgjorde fondes investeringer i udenlandske værdipapirer cirka 559 milliarder kroner eller 51 procent af den samlede formue.