Analyser

Storbank: De ejer en samling af ’kronjuveler’

Billede
Selskabet handles til en rabat på mellem 50 og 55 procent, vurderer analytikere, der peger på, at en markant højere prisfastsættelse vil være retfærdig.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det svenske selskab Ratos opkøber små og mellemstore nordiske virksomheder med det formål at udvikle forretningen forud for et potentielt frasalg. Den svenske storbank Handelsbanken har en købsanbefaling på både kort og mellemlang sigt.

"Vi har et godt øje til svenske Ratos, som er et investeringsselskab, der opkøber små og mellemstore nordiske virksomheder med det formål at udvikle forretningen forud for et potentielt frasalg,” skriver Handelsbankens aktieanalytiker Hajder Anjum og bankens senior aktiestrateg Michelle Nørgaard.

Analytikerne har set nærmere på Ratos efter selskabet for nylig lavede det, Handelsbanken kalder et ”fornuftigt opkøb” af det svenske infrastruktur-selskab NVBS.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

De hæfter sig ved, at Ratos i 2021 formåede at vende den faldende omsætningstrend og nedbringe nettogælden.

”Det betyder, at selskabet nu har et forstærket fokus på at ekspandere forretningen,” noterer de.

Blandt de selskaber som Ratos ejer er AirTeam, Presis Infra, Speed Group, HL Display eller LEDi, der alle præsterer marginer på 10 procent eller højere, og det er ejerskabet af disse, der gør Ratos til en god investering, vurderer de to analytikere.

”Vi ser disse selskaber som kronjuvelerne i Ratos’ samling og vurderer, at disse selskaber vil danne grundlaget for, at Ratos kan indfri deres 2025-målsætning om en driftsindtjening (EBITA) på 3 milliarder svenske kroner.

Læs også: Forudså kursridt - sætter nyt højt kursmål på Novo-aktien

I forhold til det nylige opkøb af NVBS, der udvikler jernbaneinfrastruktur, vurderer analytikerne også, at der er god mulighed for af forbedre værdierne og marginerne i selskabet.

”NVBS har en overskudsgrad (EBITA-margin) på 11,6 procent, og opkøbet blev foretaget til en pris på 9,4 gange EV/EBITA for 2021. Det indikerer alt andet lige, at der er et fornuftigt potentiale for værdi- og marginforbedring,” vurderer Hajder Anjum og Michelle Nørgaard.

Generelt venter de to analytikere, at den solide vækst i indtjeningen (EBITA, red.) vil fortsætte, ligesom de også forventer et væsentligt forbedret cashflow.

Læs også: Lurer på ni danske aktier til porteføljen

Det skyldes blandt andet, at Ratos øgede lagrene for flere af deres selskaber inden udgangen af 2021 for at opveje presset fra forsyningskædeudfordringerne,” skriver Handelsbankens analytikere og uddyber:

”I relative termer er Ratos blandt de lavest prisfastsatte selskaber i den industrielle sektor i vores analyseunivers, idet aktien målt på EV/EBITA for 2022/23 handles med en rabat relativt til de nærmeste sammenlignelige konkurrenter på omkring 50-55 procent.”

Læs også: Anbefaler kraftig overvægt i to danske aktier

Handelsbankens analytikere vurderer derfor, at det vil være rimeligt at aktien handles til højere kurser.

”Taget Ratos’ indtjeningsmomentum og marginforbedringerne i betragtning vurderer vi, at en markant højere multipel-prisfastsættelse af aktien er retfærdig.

På tre måneders sigt anbefaler Handelsbankens analytikere 'køb', og på tre års sigt har analytikerne et kursmål på 77 svenske kroner.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Da analysen blev sendt ud, lå Ratos-aktien i 50,04 svenske kroner. Analytikerne vurderer dermed, at aktien på tre års sigt skal stige med knap 54 procent i forhold til kursen på tidspunktet for analysen.

Bliv medlem for kun 695,- årligt

Du får:

Svarende til 58 kr./md.

Hurtig og nem adgang til:

 • Artikler og analyser
 • Masser af ugentlige aktietips
 • 9 tilsendte magasiner af Aktionæren samt alle online udgaver
 • Investor Relations præsentationer
 • 2 ugentlige nyhedsbreve
 • InvestorSkolens kurser og uddannelse
 • InvestorVærktøjer
 • InvestorSparring
 • Rabat på foreningens øvrige kurser, uddannelse, events og arrangementer
 • Fordelsprogram
 • InvestorUge
 • Tilknytning til lokalforening og lokalarrangementer
 • Støtter aktionærdemokrati og investorkulturen i Danmark
 • Støtter de private investorers vagthund samt arbejdet for bedre investorvilkår

Ingen binding, kan altid opsiges til udgang af kontingentperiode.

Årskontingent fornyes årligt og er inkl. moms

Læs mere Icon