Analyser

Analyse: Vestas holder sig forrest med opskalering af flagskib

Billede
Nye og mere effektive vindmøller spiller vigtig rolle i at gøre prisforhøjelser på vindmøllerne mere spiselige for kunderne. Derfor fastholder Sydbank købsanbefalingen på Vestas-aktien efter selskabet tirsdag har lavet en opskalering af selskabets produktflagskib.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Sydbank fastholder sin købsanbefaling på Vestas-aktien, efter selskabet tirsdag morgen annoncerede den nyeste opskalering af EnVentus-platformen med V172-7,2 MW-møllen. Møllen er nu Vestas’ produktflagskib på landjorden, slår aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen fast.

”Vestas holder sig med lanceringen af V172-7,2 MW-møllen klart forrest i feltet i kapløbet om at have de største og mest effektive landvindmøller i industrien," skriver aktieanalysechefen i en analyse, der er udkommet efter opskaleringen tirsdag.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Opskaleringen kommer kun få måneder efter seneste opgradering i november 2021.

”Vestas er verdens største vindmølleproducent, og selskabet har i de seneste år leveret en indtjening, der langt overgår selskabets konkurrenters. Derfor bør Vestas også have finansielle muskler til at føre an i produktkapløbet. De hurtige opskaleringer af EnVentus vidner om, at denne skalerbare og modulopbyggede platform er et stærkt kort i kampen om kundernes gunst,” skriver Jacob Pedersen.

Billede

Og netop lanceringer som den, Vestas leverede mandag, er enormt vigtig, slår Jacob Pedersen fast.

Læs også: Anbefaler kraftig overvægt i to danske aktier

”Det er mere vigtigt end nogensinde at kunne annoncere og levere nye store, effektive vindmøller, fordi vindmølleproducenterne i øjeblikket er i gang med at gennemføre meget store salgsprisstigninger for at dække blandt andet høje omkostninger til transport og råvarer,” skriver han og fortsætter:

”Mere effektive vindmøller forbedrer kundernes projektøkonomi og -afkast og kan derfor kompensere for en del af ulempen ved store prisstigninger på vindmøllerne. Lanceringen af større og mere effektive vindmøller er derfor et vigtigt ’værn’ mod at miste markedsandele i et miljø med stigende vindmølle-priser.”

Læs også: Disse otte aktier gør min portefølje robust

Historisk har det været normalt at sænke prisen på vindkraft for at øge vindenergiens udbredelse.

”Men det er dyrt, og derfor en af forklaringerne på elendig indtjeningskraft i industrien i de seneste år. Indtjeningsproblemet ligger dog indtil i år primært hos konkurrenterne – og ikke hos Vestas,” skriver Jacob Pedersen.

Ifølge analytikeren er opskaleringen af EnVentus endnu et vidnesbyrd om, at Vestas på produktudviklingssiden står stærkt, og forspringet bliver et vigtigt element i at fastholde en klar førerposition i de kommende år, mener han.

”Selv om konkurrenterne ikke har samme indtjeningskraft til udvikling af nye produkter, står de dog ikke stille. Vi forventer også, at de hen over den kommende periode vil lancere opgraderinger af deres største møller. Med Vestas’ produktudviklingskraft er vi dog overbeviste om, at selskabet vil levere kraftfulde modsvar, så førerpositionen på landjorden ikke kommer i fare,” vurderer han.

Sydbanks analyse af Vestas er sendt ud tirsdag efter annonceringen af opskaleringen af EnVentus-platformen.