Analyser

Alibaba: Stærk kineser med minusser

Billede
Nogle selskaber er stort set umulige at udkonkurrere. Her får du en minianalyse af et ud af i alt ti selskaber med særlige konkurrencefordele, der kan være skjulte ved første øjekast.
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

Alibaba står bag Kinas største online markedspladser. Sælgere foretrækker markedspladserne med flest købere, og købere foretrækker markedspladserne med det største udvalg. Det skaber en netværkseffekt, hvor de største sætter sig på hele kagen. Størrelsen er altså Alibabas voldgrav, og har givet Alibaba enormt vokseværk. Omsætningen er de sidste ti år steget intet mindre end 79 gange – svarende til en årlig vækst på 55 procent.

Aktien har imidlertid siden efteråret været i strid modvind og er faldet 33 procent. Det begyndte, da de kinesiske myndigheder stoppede børsnoteringen af datterselskabet Ant Group. De kinesiske myndigheder vil næppe for alvor stække forretningen, men der er en reel risiko.

Desuden ejer udenlandske investorer kun aktier indirekte gennem en konstruktion, der reelt er ulovlig ifølge kinesisk lov. Myndigheder ser indtil videre igennem fingrene, men kan bruge forholdet til pression i en eventuel politisk krise.

Læs minianalysen af Applied Materials her.

Et andet minus: Grundlægger Jack Ma har reelt magten i selskabet og i 2011 flyttede han egenhændigt – og uden om de øvrige storaktionærer – Ant Group fra Alibaba over i et selskab, som Alibaba kun ejer delvist. Hvilke andre uheldige ændringer kan Jack Ma gennemføre i fremtiden?

Af ovenstående grunde er investeringen relativt usikker, og aktien er ikke et oplagt køb, på trods af en rimelig P/E på 25 i lyset af den høje vækst.

Anbefaling: Afvent køb

Sektor
Cyklisk forbrug
Børskode
NYSE: BABA
ISIN
US01609W1027
www.
alibaba.com