• Foto: Novozymes
  Foto: Novozymes
10. december 2020 kl. 12.02
Er Novozymes en overset grøn aktie?
Investorernes lyst til at købe ind i den grønne omstilling har sammen med COVID-19 været dominerende i 2020. Novozymes var tidligere set som en del af en grøn fremtid, men det synes investorerne ikke længere.
Af Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

5 års vækstpause er lang tid

De seneste år har Novozymes haft svært ved at tiltrække sig positiv opmærksomhed fra investorerne. Samtidig har selskabet haft mere end almindeligt svært ved at få forretningen til at vokse. Den midlertidige vækstpause har nu varet i 5 år.

 

Investorerne har formentlig mistet tilliden til, at Novozymes igen kan få forretningen til at vokse. Spareøvelser kan være nødvendige, men er sjældent større kurstriggere, idet de ofte ikke slår fuldt igennem på markedets vurdering af en aktie.

Højkvalitetsaktie

Kombinationen af lav, faldende og til tider tæt på negativ vækst plus et ry som ”højkvalitetsaktie” med en deraf følgende prisfastsættelse har været en uattraktiv cocktail. Aktien befinder sig blot fem procent over niveauet for fem år siden, som det fremgår af grafen nedenfor.

 

Kilde: Nordnet

 

Novozymes er som andre selskaber negativt påvirket af COVID-19 i 2020. Lave oliepriser påvirker bioethanol-forretningen, og de andre divisioner har ikke været i stand til at kompensere for den udvikling.

Indtjeningsrevisionerne både for 2020 og 2021 er løbende revideret nedad, og ligger nu ti procent under niveauet for et år siden.

Faldende dollar gør ondt

En af udfordringerne for Novozymes er den svækkede dollar. Novozymes er et af de danske selskaber med højest dollareksponering, og et dollarfald på 13 procent fra årets højeste niveau og udsigt til fortsat svækkelse, venter der næppe en stærk 2021 guidance, når Novozymes fremlægger regnskab i starten af næste år.

Stærkt cash flow støtter aktien

Lav vækst og høj prisfastsættelse er en uattraktiv cocktail, mener investorerne. På trods af manglende kortsigtede kurstriggers holdes aktiefanen højt på grund af et meget stærkt cash flow.

Kan Ester Baiget forløse potentialet?

Novozymes har i år fået en ny CEO i form af spanske Ester Baiget. Hendes opgave bliver blandt andet at få mere ud af forskningen og komme tilbage på vækstsporet. Det kneb for den tidligere topchef Peder Holk Nielsen, der i sin tid som øverste ”vækstansvarlige” ikke for alvor formåede at få Novozymes til at bygge videre på den gode position inden for enzymer til vaskepulver, der gjorde, at temperaturen i vaskemaskinen kunne skrues ned uden at gå på kompromis med vaskekvaliteten.

Overset grøn aktie?

Mange af de grønne aktier er steget disproportionalt meget i 2020 set i forhold til de kortsigtede indtjeningsmuligheder. Det gælder blandt andet selskaber som Vestas og Rockwool. Hvis Novozymes for alvor skal med på den grønne bølge, kræver det formentlig en vækstacceleration. Hvis Ester Baiget leverer den, kan Novozymes på trods af faldende vækst blive attraktiv igen, men her og nu ser det ikke alt for lovende ud på kort sigt.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: