• Foto: Novo Nordisk
  Foto: Novo Nordisk
28. december 2020 kl. 14.08
Novo Nordisk på vej mod kurs 800?
Danske privatinvestorers darling er på mange måder den perfekte aktie og kursen satte i oktober nye rekorder. Men hvor godt kender du Novo Nordisk? Hvem er konkurrenterne, og hvilke nye forretningsområder skal løfte den fremtidige vækst? Og hvor langt kan kursen komme op?
Af Ole Søeberg, formand, Dansk Aktionærforening

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 8, 2020.

 

Novo Nordisk opfylder på mange områder alle de succeskriterier en investor leder efter. Den danske medicinalgigant har en stærk position i et voksende marked, fornuftig kapitaldisciplin, dygtig ledelse, kvalificeret dialog med investorerne og en hovedejer, der støtter op om langsigtet værdiskabelse.

 

Alt dette er ingen hemmelighed for danske privatinvestorer, der har placeret 80 milliarder kroner ud af deres samlede investering i enkeltaktier på 400 milliarder kroner, og dermed gjort Novo Nordisk deres foretrukne position.

 

Læs også: "Disse fem aktier stiger mindst 50 procent næste år

 

Væksten i kerneområdet, behandling af diabetes, har været høj i årevis. Antallet af diabetikere er vokset seks procent per år siden 2000, og i kraft af gode, nye produkter og en ekspansiv markedsstrategi er Novos omsætning vokset med 10 procent årligt, mens indtjeningen per aktie er vokset over 15 procent om året på grund af den konsekvente kapitaldisciplin. Da aktiekursen på langt sigt afspejler indtjeningen, har aktionærerne fået et årligt afkast på over 15 procent. Med andre ord er det en perfekt aktie.

 

Kerneforretningen nu og fremover

80 procent af omsætning og værdiskabelse kommer fra diabetesbehandling og resten fra væksthormoner, blødersygdomme og behandling af overvægt.

 

Når man folder Novo Nordisk’ omverden ud og ser på beslægtede selskaber kontra Novos egne planer for fremtiden, så viser der sig et billede med både muligheder og udfordringer.

 

 

Diabetesbehandling

Det globale marked for diabetesbehandling ventes at vokse med fire procent om året til 67 milliarder dollars i 2026. Frem mod 2045 forventer World Diabetes Foundation at antallet af personer med diabetes vokser 1,2 procent per år. Diabetikere lever i snit otte år kortere end ikke-diabetikere, hvorfor forebyggelse og behandling er en prioritet.

 

Læs også: "Der er ingen grænse for den aktie"

 

Stigende markedsandel på diabetesmarkedet

Hovedvejen for Novo Nordisk er diabetesmarkedet, hvor selskabet har en markedsandel på 29 procent, der ventes at vokse til 35 procent i 2026 drevet af hastigt stigende salg af de to seneste diabetespræparater, Ozempic og Rybelsus. Konkurrenterne er Sanofi og Eli Lilly med henholdsvis 16 og 14 procent markedsandel.

 

Markedsdynamikken vil ændre sig de kommende år, idet Sanofi har besluttet at droppe forskning og udvikling af nye diabetesprodukter. Endvidere øges udbredelsen af SGLT2-inhibitorer, der får patienter med type 2-diabetes til at udskille overskydende glukose gennem urinen og dermed kun har behov for mildere behandling.

 

Bliv medlem og læs hele analysen nu

 

Årsrapporten 2025 vil nok vise en omsætning inden for diabetes på omtrent 150 milliarder kroner mod 97 milliarder kroner i 2019. Den samlede omsætning vil i 2025 være tæt på 200 milliarder kroner. Lønsomheden ventes at holde det aktuelle niveau, hvilket betyder en driftsindtjening på omkring 80 milliarder kroner i 2025 mod 52 milliarder kroner i 2019.

 

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: