Aktieudsigt

Uge 23: ECB forventes at holde kursen

Billede
Aktiemarkederne er faldet til ro efter kvartalsregnskaberne, og renteudviklingen er nu i fokus. Torsdagens møde i Den Europæiske Centralbank forventes ikke at give anledning til drama.
Der kommer få selskabsspecifikke nyheder - på det danske marked har kun SAS og Glunz & Jensen planlagt meddelelser.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

Afslutningen af regnskabssæsonen for første kvartal har betydet mere rolige aktiemarkeder, og det amerikanske S&P 500-indeks lukkede med udsving på mindre end 0,22 pct. seks dage i træk i løbet af de seneste to uger.

Investorerne holdt sig i ro frem mod den længe ventede arbejdsmarkedsrapport fredag den 4. juni, og med den af vejen kan det være, at volatiliteten kommer tilbage i markedet.

Ugen starter med input fra Kina i form af handelsbalancetal, og derudover byder ugen også på ZEW-erhvervstillid fra Tyskland og tal for amerikansk forbrugertillid fra University of Michigan.

Ugens helt store makroøkonomiske begivenhed bliver torsdagens rentemeldinger fra ECB, hvor opkøbsprogrammet ventes at fortsætte.

Mandag

Natten til mandag vil investorerne kigge mod Kina, der leverer handelsbalancetal for maj, hvilket også betyder tal for import og eksport. Efterspørgslen efter kinesiske varer er stadig tårnhøj, idet den bliver drevet af hjælpepakker i mange af verdens udviklede økonomier.

Økonomerne venter, at eksportvæksten vil falde marginalt til 32,1 pct. fra 32,3 pct., mens importvæksten ventes at blive øget til 55,0 pct. fra 43,1 pct.

SAS har været hårdt ramt af coronapandemien, der har påvirket indtægter og indtjening betydeligt i mere end et år.

Mandag formiddag præsenterer luftfartsselskabet trafiktal for maj, hvilket betyder, at der er udsigt til fremgang, da sammenligningsgrundlaget er forbedret, da de fleste lande verden over var lukket ned i foråret sidste år. Det forbedrede sammenligningsgrundlag kunne man også aflæse i opgørelse for april, hvor passagertrafikken steg med 235,9 pct.

Vaccineudrulningen og genåbningen af turistmarkederne har forbedret udsigterne for luftfartssektoren, hvor den tyske konkurrent Lufthansa i sidste uge meddelte, at det planlægger at reaktivere 30-50 fly i de kommende uger.

Tirsdag

Glunz & Jensen er tirsdag klar med sit regnskab for 2020/2021, hvor en del af overraskelsesmomentet er trukket ud, efter opjusteringen i starten af maj. Her henviste selskabet til et stærkt fjerde kvartal samt en hurtigere afslutning af konsoliderede aktiviteter i Slovakiet.

Opjusteringen betyder, at selskabet nu forventer at hente et driftsresultat før skat, af- og nedskrivninger (EBITDA) i omegnen af 19 mio. kr. og en omsætning lige omkring 137 mio. kr.

Tirsdag formiddag præsenteres det tyske ZEW-indeks, der måler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt institutionelle investorer og økonomer. Forventningsindekset viste en større end ventet stigning i maj, hvor indekset steg til det højeste niveau i 21 år, efter at vaccineudrulningen har taget fart. For tirsdagens opgørelse for juni venter økonomerne en lille fremgang.

Onsdag

Den spanske modetøjsdetailkoncern Inditex er aktuel med regnskab for det forskudte første kvartal, der dækker februar, marts og april. Inditex, som står bag Zara-butikkerne, er konkurrent til svenske Hennes & Mauritz.

Der er udsigt til salgsfremgang i forhold til dykket på 44 pct. i samme periode sidste år, men salget ventes fortsat at være under niveauet for første kvartal 2019. Inditex’ onlineforretning ventes at have været med til at holde salget oppe.

Torsdag

Stigende inflation presser Den Europæiske Centralbank, ECB, men det vurderes, at det især skyldes midlertidige forhold, og derfor vil det ikke få centralbanken til at ændre kurs på torsdagens rentemøde. Det vurderer Tina Winther Frandsen, der er chefanalytiker i Jyske Bank, forud for rentemødet.

Det vil dog blive med knap så konkrete formuleringer som på marts-mødet, vurderer chefanalytikeren, der ikke tror på stramninger af pengepolitikken, da det ventes, at ECB efter junis rentemøde vil meddele, at banken vil fortsætte betydelige opkøb i tredje kvartal i tråd med andet kvartal. Hun fremhæver, at når centralbanken laver opkøb, er det med til at holde rentespændene lave. Det er med til at holde hånden under gældsplagede lande, som har fået øget sin gæld grundet coronapandemien, hvilket udfordrer pengepolitikken.

Den Europæiske Centralbanks almindelige opkøbsprogram vil fortsætte mindst et par år mere, og Jyske Bank venter tidligst en renteforhøjelse i 2024.

Der er også nyt om markedet til Pandora fra den amerikanske smykkeforhandler Signet, som torsdag over middag aflægger sit regnskab for det forskudte første kvartal, der dækker cirka en måned mere end Pandoras regnskabsår.

Pandora har dog allerede aflagt salgstal for april, hvor smykkekoncernen fortsatte med at lægge effekterne af coronapandemien og lukkede butikker bag sig. Her kunne Pandora fremvise en vækst på 214 pct. organisk i forhold til april sidste år samt en vækst på 32 pct. i forhold til det coronafrie år 2019.

Fredag

Den amerikanske forbruger kommer fredag eftermiddag i søgelyset med den foreløbige udgave af forbrugertillidsopgørelsen fra University of Michigan for juni, efter at opgørelsen for maj viste et fald til 82,9 fra 88,3 i april. Faldet afspejler forventninger om stigende priser i det kommende år, idet respondenter i undersøgelsen forventer en gennemsnitlig inflation på 4,6 pct. i de næste 12 måneder, hvilket vil være det højeste i de seneste ti år.