Skat

Selvmål med højere aktieskat

Billede
Regeringen vil hæve aktieskatten, og det vil have konsekvenser for antallet af investorer, vurderer direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak. Forslaget om højere aktieskat er ren gift, siger direktør i Dansk Industri.

Den høje aktieskat på gevinster af frie midler skal sættes op fra 42 til 45 procent. Stigningen skal ske over tre år. Det foreslår regeringen i en ny plan, de kalder ’Danmark kan mere I’.

Direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak mener, at regeringen er på vej til at score i eget net.

"Det er et selvmål at straffe investorerne med højere aktieskatter. Vi befinder os i en tid, hvor Danmark mere end nogensinde har brug for risikovillig kapital til at skabe fremtidens bæredygtige virksomheder, og her giver det ingen mening at hæve aktieskatterne," siger han og uddyber med en række kommentarer:

"Det vil sende et helt forkert signal til nye investorer, og samtidig gøre Danmark mindre konkurrencedygtigt i forhold til de lande vi konkurrerer med," siger han og understreger, at væksten ikke kommer ved at bremse danskernes lyst til at investere.

”Regeringen bør i stedet gøre det mere attraktivt at investere i og drive socialt bæredygtige virksomheder, som gør en forskel for at få udsatte i arbejde. Højere aktieskatter vil betyde færre investorer. Det bliver Danmark ikke rigere af," siger Mikael Bak.

Han mener, det er forkert, når forslaget lanceres som noget, der kun vil ramme folk med meget store formuer.

”En forhøjelse af aktieskatten vil også ramme helt almindelige danskere, inklusive mange pensionister, der har været ansvarlige og sparet op gennem mange år, og som står overfor at skulle realisere en opsparing, som de har knoklet for til deres otium," siger han.

Direktør: Ingen nye verdensrekorder
Han hæfter sig ved, at det indtil videre blot er et forslag, og at intet endnu er besluttet.

”Der skal kæmpes og forhandles, og vi tror på, at en række partier vil stå fast på, at det handler om at skabe de bedste vækstbetingelser her i Danmark, og ikke om at Danmark skal sætte nye verdensrekorder i høje aktieskatter," siger han.

Med de nuværende regler bliver aktiegevinster af frie midler beskattet med 27 procent op til 56.500 kroner (113.000 kroner for ægtefæller). Den del af aktiegevinster, der overstiger det beløb, bliver beskattet med 42 procent, og det er denne skat på de høje gevinster, regeringen vil øge.

Tidsler og gift
Ønsket om at hæve aktieskatten er en del af finansieringen af regeringens samlede forslag, og netop regeringens ønske om øget aktieskat kalder direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen et af forslagets 'væsentlige tidsler'.

”Og så har finansieringen af forslagene væsentlige tidsler. Ikke mindst er en iværksætterstraf i form af øget aktiebeskatning ren gift for virkelysten i vores land, hvilket også kan hæmme den grønne omstilling,” siger han.

Et ærgerligt initiativ
Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen peger ligeledes på, at forslaget om højere aktieskatter trækker gevaldigt ned i det samlede forslag fra regeringen.

”Det er et meget ærgerligt initiativ, der på sigt kommer til at give bagslag. Danmark ligger i forvejen nummer 1 blandt de europæiske OECD-lande, når det kommer til at beskatte investeringer. Og med dette forslag gør regeringen det mindre attraktivt at stille kapital til rådighed for iværksætter- og vækstvirksomheder, der blandt andet skal være med til at løse klimaudfordringerne med nye løsninger,” siger han og fortsætter:

”Mangel på kapital er en af de største udfordringer for små og mindre virksomheder, der ikke har mulighed for at rejse penge i udlandet. I sidste ende mister vi som samfund et vigtigt indtægtsgrundlag på bekostning af en højere aktiebeskatning, så dette forslag er den helt forkerte vej at gå,” siger Brian Mikkelsen.

Direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak udtaler sig også om sagen i Børsen:

Sådan vil hårdere aktiebeskatning ramme danskerne