Perspektiv

Udpeger fire sektorer der får medvind - og to der får modvind

Billede
Beslutningen om, hvilke sektorer, der er de rigtige at lægge sig i fremadrettet, er sværere end længe, vurderer aktiestrateg, der alligevel byder ind med, hvor hun forventer med- og modvind på aktiemarkedet.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Høje råvarepriser, en væbnet konflikt i Ukraine og en stigning i antallet af kinesere smittet med covid-19. Der er rigeligt med usikkerhed at forholde sig til i aktiemarkedet.

På den baggrund udpeger senior aktiestrateg i Handelsbanken Michelle Nørgaard en række sektorer, hvor hun mener, du med stor sandsynlighed vil opleve medvind. Sidst peger hun også på to sektorer, hvor vinden ifølge aktiestrategen vil arbejde imod dig.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Den første sektor, senior aktiestrateg Michelle Nørgaard peger på blandt sektorer med medvind, er minesektoren.

”Når vi har haft stigende råvarepriser, vil det som udgangspunkt altid give minesektoren og de selskaber, der leverer udstyr til minesektoren, medvind,” siger hun.

”Minesektoren har i en lang periode været underdrejet i forhold til anlægsinvesteringer. Men når råvarepriserne stiger, vil mineselskaberne gerne udvinde flere råvarer på den bedste og billigste måde. Det gamle udstyr skal så udskiftes med nyt, og det udstyr leverer selskaber som FLSmidth og finske Metso Outotec,” siger Michelle Nørgaard, der peger på, at det er en ren win/win-situation.

Det nye udstyr udvinder nemlig råvarerne mere effektivt, og samtidig mindsker udstyret også brugen af vand og energi under udvindingen, hvilket er bedre for miljøet end med det gamle udstyr, pointerer hun og slutter af med et par tørre tal for industrien.

”Hvis vi kigger på minesektorens anlægsinvesteringer, forventer sektoren selv, at de vil stige med hele 9 procent i år og 5 procent næste år,” siger Michelle Nørgaard.

Storbank tager stikket hjem: Her lægger vi pengene nu

Medvind til A.P. Møller – Mærsk
Udover minesektoren peger hun også på transportsektoren, som et sted, der snart kan få medvind. Et udbrud af Covid-19 i Shanghai skaber nemlig frygt for, at det kan påvirke verdens største containerhavn i den kinesiske storby. Det kan for eksempel ske, hvis byen bliver lukket helt ned som følge af Kinas nultolerancepolitik overfor Covid-19.

Sker det, vil det ifølge Handelsbanken betyde fornyede problemer i forsyningskæderne. Noget, Michelle Nørgaard i så fald vurderer, vil give medvind til transportselskaberne, heriblandt danske A.P. Møller – Mærsk.

”Når vi får problemer i forsyningskæderne, stiger fragtraterne. Det vil give medvind til A.P. Møller – Mærsk og andre transportselskaber," siger hun og understreger, at et scenarium som dette vil lægge sig lunt ned på bundlinjen hos det store danske containerrederi.

Meld dig ind og få adgang til alle artikler, aktietips og analyser nu

Sikker havn i medicinalselskaber
De sidste to sektorer, hun udpeger som sektorer med medvind, er olie- og medicinalsektoren. Sidstnævnte, fordi sektoren er sikker havn i både opgangs- og nedgangstider.

”Hvis vi havner i en recession, vil de selskaber levere medicin, uanset om vi har høj- eller lavkonjunktur,” konstaterer hun.

Modvind for luksus- og flyselskaber
Der er dog ikke medvind overalt, slår hun fast, og det skyldes blandt andet den højere inflation. Høj inflation betyder nemlig, at forbrugerne kan købe mindre for pengene.

”Så går man ikke ud og investerer i en ny sofa, ny elektronik eller dyre rejser. Det er noget, der kan være med til at presse selskaberne inden for luksusgoder,” siger hun.

Forbrugernes forventede tilbageholdenhed med bestilling af rejser kan ligeledes ramme flybranchen, som samtidig også bliver ramt på et andet parameter.

”I takt med at oliepriserne er steget, får det betydning for flyselskabernes omkostninger til brændstof,” siger Michelle Nørgaard, der altså udpeger investeringer i fly- og luksusselskaber som noget, man skal overveje at være varsom med.